23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    AthensCon: Πως έζησα για 3 χρονιές το απόλυτο geek και pop culture event!

    Τo Νοέμβριο του 2015 (το διήμερο 14 και 15 Νοεμβρίου) είχα την τύχη να παρακολουθήσω για πρώτη φορά από κοντά το AthensCon, το πρώτο μεγάλο ελληνικό festival για την geek και pop κουλτούρα, μια unique «προσπάθεια» που στην χώρα μας πραγματικά δεν είχε προηγούμενο… Δεν σας κρύβω ότι στην αρχή υπήρχε ένας αέρας δυσπιστίας για το πόσο θα μπορούσε να πετύχει στην Ελλάδα ένα τόσο μεγάλο και φιλόδοξο εγχείρημα, καθώς το AthensCon ήταν το πρώτο που επιχείρησε να φέρει στην χώρα μας την αύρα των μεγάλων conventions του εξωτερικού. Κι όμως από τη στιγμή που πέρασα τις πόρτες του Tae Kwon Do, μπροστά μου απλώθηκε ένας ξεχωριστός κόσμος που εδώ και τόσα χρόνια θαύμαζα μόνο από το… YouTube!

    To μοναδικό πάντρεμα των comics, του κινηματογράφου, των video games και των επιτραπέζιων παιχνιδιών, αλλά και τα retro games και το cosplay συνδυάστηκαν με άψογο τρόπο και οι χώροι του Tae Kwon Do γέμισαν με παλμό, ζωντάνια, νιάτα, δημιουργία και φυσικά ατελείωτες δόσεις geek & pop κουλτούρας! Οι εκθέσεις τέχνης, τα workshops, αλλά και οι καλεσμένοι που προέρχονταν από τον χώρο των comics, του cosplay και των sci-fi/fantasy ταινιών και τηλεοπτικών σειρών δημιούργησαν μια ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα και ένα ξεχωριστό geek οικοσύστημα που αγκάλιασε άτομα από κάθε ηλικία.

    Από τον συγγραφέα Alan Grant (Judge Dredd), τον διάσημο σχεδιαστή Claudio Castellini (DC vs. Marvel) και τον δικό μας αγαπημένο «παραμυθά» Ευγένιο Τριβιζά μέχρι την διάσημη cosplayer Tabitha Lyons και τον «swordmaster» του Game of Thrones, Miltos Yerolemou, οι προσκεκλημένοι αν μη τι άλλο έδωσαν περισσότερη λάμψη στο φεστιβάλ του AthensCon. Και δεν ήταν μόνο τα παραπάνω, καθώς οι δεκάδες Έλληνες δημιουργοί παρουσίασαν τα έργα τους και έδωσαν στους επισκέπτες τη δυνατότητα να βουτήξουν σε έναν κόσμο φαντασίας και καλαισθησίας. Αυτό βέβαια που λάτρεψα περισσότερο δεν ήταν άλλο από τον θρυλικό KITT, το αμάξι του Ιππότη της Ασφάλτου που με τις περιπέτειες του μεγάλωσαν πολλά παιδιά στα 80s και στα 90s, αλλά και ο επικός θρόνος του Game of Thrones!

    To παραπάνω format στέφθηκε από πλήρη επιτυχία και έναν χρόνο αργότερα (3 & 4 Δεκεμβρίου του 2016), η δεύτερη AthensCon όχι μόνο πάτησε στην επιτυχία του πρώτου convention, αλλά το επέκτεινε ακόμη περισσότερο! Η προσέλευση του κόσμου στην δεύτερη AthensCon ήταν διπλάσια με τεράστιες ουρές να σχηματίζονται στην είσοδο. Και μπορεί κάπου να είχα χάσει το στοιχείο της έκπληξης (πράγμα λογικό αφού γνώριζα εκ των προτέρων τι θα έβλεπα), ωστόσο αυτό που αντίκρισα ξεπέρασε κάθε προσδοκία! Με τέσσερις μοναδικές εικαστικές εκθέσεις, make-up artists που μεταμόρφωναν τους επισκέπτες σε πρωταγωνιστές του Lord of the Rings, αλλά και τον αγαπημένο R2-D2 από το Star Wars και το γιγάντιο Ent tree που σίγουρα έκλεψαν την παράταση!

    AthensCon 2018 (1)

    Το side-event που όμως έμεινε περισσότερο στη μνήμη μου είχε να κάνει με τις απίστευτα διασκεδαστικές μάχες που έλαβαν χώρα στο ρινγκ του ZMAK, καθώς οι παλαιστές του Πέτρου Πολυχρονίδη μας χάρισαν άφθονες στιγμές γέλιου και άπειρη καφρίλα, παρουσιάζοντας στο ελληνικό κοινό την σκηνή του pro-wrestling που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει δυναμικό comeback! Επίσης, στη διάρκεια του 2ου AthensCon έτρεξε ένας 24ώρος Gaming Streaming Μαραθώνιος με τον Youtuber Γιώργο Ζώκα (Ζοκ) και τους καλεσμένους του που είχε ως στόχο να ενισχυθεί η δράση και το έργο του Χαμόγελου του Παιδιού. Όσον αφορά τους καλεσμένους, και πάλι καταξιωμένοι καλλιτέχνες από το εξωτερικό άφησαν το στίγμα τους (Chris Achilleos, Corbeyran, Fabio Celoni, David Hine, Benedicte Gourdon, Erik Larsen, Ron Marz, Calypsen Cosplay), ενώ ο αριθμός των σκιτσογράφων που συμμετείχαν έφτασαν τους 62!

    Το 2017 (2 & 3 Δεκεμβρίου) η 3η AthensCon ήταν πιο πλούσια από ποτέ, καθώς στα 7000 τετραγωνικά μέτρα του Κλειστού Παλ. Φαλήρου είδαμε ότι… δεν είχαμε δει στα 2 προηγούμενα conventions! Και πάλι το line-up των καλεσμένων ήταν πολύ δυνατό, καθώς οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους Steve Cardenas (Κόκκινος Power Ranger) και τον Ian Whyte (από το Game of Thrones, ο οποίος μας αποκαλύψει μυστικά και εμπειρίες από την τηλεοπτική σειρά), τον Kev Hopgood συνδημιουργό του χαρακτήρα War Machine της Marvel, αλλά και τον John Howe τον αρχιτέκτονα των κόσμων του Lord of the Rings (τα σχέδια του πήραν μορφή από τον Peter Jackson στον κινηματογράφο) και πολλούς ακόμη γνωστούς δημιουργούς.

    Και οι εκπλήξεις δεν είχαν… τελειωμό, καθώς μπορούσες να μάθεις ξιφομαχία, να φωτογραφηθείς με την κινηματογραφική ρέπλικα του αυτοκινήτου των FlintStones, να πιεις τσάι με την Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων, να επιχειρήσεις να σηκώσεις το σφυρί του Thor και να αποδράσεις από το σπίτι του Σαμάνου σε ένα μοναδικό Escape Room. Με μουσικό after-party, διαγωνισμούς, εκατοντάδες cosplayers, άπειρα happenings και πιο έντονο το στοιχείο των communities από ποτέ, το 3ο AthensCon αδιαμφισβήτητα έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη…

    …Όμως όπως λέει και μια παροιμία εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και σίγουρα το φετινό festival, είναι παραπάνω από σίγουρο ότι θα μας γεμίσει με νέες χαρούμενες αναμνήσεις! Πραγματικά δεν βλέπουμε την ώρα για να φτάσει η 1η Δεκέμβριου και να ξεχυθούμε στους χώρους του AthensCon και να ευχαριστήσουμε τον «δημιουργό» που για μια χρονιά θα βρεθούμε στην μεγαλύτερη γιορτή της geek και pop κουλτούρας. Εμείς θα είμαστε εκεί και καλό θα ήταν και εσείς να μην το χάσετε… με τίποτα!    

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles