21.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Αugmented Reality: Πραγματικός κόσμος ψηφιακά ντυμένος

    Βλέπεις αντικείμενα που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν; Αν δεν είσαι υπερβολικά αγχωμένος, είσαι ένας απ’ τους πρώτους χρήστες της επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality). Καλώς ήρθες σ’ έναν πραγματικό κόσμο, ψηφιακά ντυμένο.

    Φαντάσου τη σαν μια αόρατο σύμμαχο που βρίσκεται εκεί όποτε τη χρειάζεσαι. Τι και αν χάθηκες σε μια ξένη χώρα, τι και αν ψάχνεις το πλησιέστερο εφημερεύον φαρμακείο – με την επαυξημένη πραγματικότητα, η πληροφορία έρχεται πάντοτε στην ώρα της, κάνοντας τα πάντα να μοιάζουν τρομακτικά απλά. O διαφορετικός τρόπος πρόσβασης δεδομένων είναι τόσο ριζοσπαστικός, που, ακόμη και η ίδια η ύπαρξη του Παγκόσμιου Ιστού, περνάει σε δεύτερη μοίρα.

    Τι είναι
    Ο όρος επαυξημένη πραγματικότητα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη διαδικασία προβολής πληροφοριών, σχετικών με αυτό που βλέπουμε στην πραγματικότητα, σ’ ένα άλλο επίπεδο, που επικαλύπτει το πραγματικό. Στόχος είναι η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον, μέσω της παροχής πληροφοριών που αφορούν το εκάστοτε αντικείμενο που παρατηρούμε. Η εικονική αυτή πληροφορία δεν υποκαθιστά το πραγματικό περιβάλλον, αντίθετα το «επαυξάνει», με στοιχεία που παράγονται από ψηφιακές συσκευές και προστίθενται σ’ αυτό. Ένα γνωστό σε όλους μας παράδειγμα επαυξημένης πραγματικότητας είναι η εφαρμογή των περίφημων HUDs (Head Up displays), με τα οποία εξοπλίζονται τα μαχητικά αεροσκάφη. Με τη βοήθεια μιας διάφανης οθόνης που βρίσκεται στο ύψος των ματιών του πιλότου, ο τελευταίος παίρνει πληροφορίες σχετικά με την ταχύτητα, το ύψος και την κατάσταση του αεροπλάνου, χωρίς να χάνει την οπτική επαφή με το περιβάλλον.

    Τι προσφέρει
    Οι εφαρμογές είναι πρακτικά ανεξάντλητες. Μπορείς κοιτώντας το πρόσωπο των συνεργατών σου να λάβεις πληροφορίες σχετικές με αυτούς (που αφορούν π.χ. τις εκκρεμότητες απέναντι τους) ή να ανοίξεις ένα βιβλίο και στη θέση των στατικών εικόνων να δεις βίντεο και αντικείμενα που ζωντανεύουν μέσα απ’ τις σελίδες. Οι συσκευές που θα επιτρέψουν την αξιοποίηση της τεχνολογίας είναι πολλές (μεταξύ των οποίων και ειδικά γυαλιά), ωστόσο τα smartphones είναι, αυτή τη στιγμή, οι μόνες διαθέσιμες. Στα σχετικά online καταστήματα κυκλοφορούν ήδη εφαρμογές που εγκαθίστανται στο κινητό μας και επικαλύπτουν την εικόνα που εμφανίζει η κάμερα του, δίνοντας πληροφορίες σχετικές με το αντικείμενο που παρατηρούμε – μια τοποθεσία ή ένα κτίριο. Τα δεδομένα συλλέγονται κάνοντας χρήση του δέκτη GPS, των αισθητήρων κίνησης και επιτάχυνσης, αλλά και της ψηφιακής πυξίδας που η συντριπτική πλειοψηφία των smartphones ενσωματώνει. To Google goggles είναι μια τέτοια εφαρμογή που μπορεί κάποιος να κατεβάσει απ’ το Android Market στο συμβατό κινητό του. Με τη βοήθεια αυτής, μπορείς να δει τα ονόματα εστιατορίων, μουσείων, δημοτικών πάρκων, σταθμών του μετρό και άλλων σημείων αναφοράς, καθώς σημαδεύει με την κάμερα πάνω τους – οι πληροφορίες αλλάζουν καθώς μετακινείται η συσκευή και επικαλύπτουν κάθε φορά το ίδιο το φυσικό περιβάλλον. Στη συνέχεια, και εφόσον ο χρήστης επιθυμεί, με τη λήψη μιας φωτογραφίας λαμβάνει στοιχεία για κάθε σημείο ξεχωριστά, μέσω της σχετικής αυτόματης αναζήτησης που πραγματοποιεί η Google.

    Το μέλλον
    Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα smartphones θα αποτελέσουν το κυρίαρχο μέσο για την αξιοποίηση της επαυξημένης πραγματικότητας στο μέλλον, ενώ, με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τη βελτίωση των επιδόσεων τους τόσο σε επίπεδο hardware (ακριβέστεροι δέκτες GPS, αποδοτικότεροι αισθητήρες) όσο και software (το Google goggles σύντομα θα μπορεί να αναγνωρίζει μέχρι και φυτά ή ζώα), θα αλλάξουν δραματικά τον τρόπο ζωής μας, φυσικά προς το καλύτερο. Μια άλλη εφαρμογή της επαυξημένης πραγματικότητας, εκτός από την παροχή πληροφοριών, είναι και η βελτίωση της όρασης. Μέσω ειδικών υπέρυθρων φακών, θα μπορούμε να διακρίνουμε αντικείμενα στο σκοτάδι (που με φυσικό τρόπο ήταν αδύνατο να το πετύχουμε) ή θα διευρύνουμε το οπτικό μας πεδίο. Στόχος των κατασκευαστών είναι η δημιουργία ειδικών φακών επαφής που θα φοράμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και θα προβάλλουν κατευθείαν πάνω στο μάτι τις πληροφορίες, που θα επικαλύπτουν το οπτικό μας πεδίο – θα είναι διαθέσιμες μόνο όταν εμείς το απαιτήσουμε. Οι εφαρμογές είναι πρακτικά ανεξάντλητες, το ίδιο και προοπτικές που ανοίγονται σ’ ένα νέο κόσμο που συνδυάζει ιδανικά την εικονική με την απτή πραγματικότητα.

    Οι 8 καλύτερες εφαρμογές «επαυξημένης πραγματικότητας»
    Yelp Monocle

    Κάνει χρήση της κάμερας και της πυξίδας του iPhone, με σκοπό να σου μεταφέρει κριτικές για ευρεία γκάμα καταστημάτων. Ιδανικό για να ξεχωρίσεις ένα καλό εστιατόριο από ένα μέτριο χαμπουργκεράδικο.
    Διαθεσιμότητα: iPhone

    iPhone Arider

    Στριμάρει τους χάρτες της Google απ’ το iPhone σε ένα ειδικό εξάρτημα που προσαρμόζεται στο κράνος του ποδηλάτου σου. Τώρα γνωρίζεις που να κατευθυνθείς ανά πάσα στιγμή – προσοχή στα σταθμευμένα αυτοκίνητα.
    Διαθεσιμότητα: iPhone

    TwittAround

    Δες τα τελευταία «τιτιβίσματα» όσων ανθρώπων γύρω σου έχουν λογαριασμό στο twitter, σημαδεύοντας με τη κάμερα του κινητού σου πάνω τους. Μόνο προσοχή μην τους τρομάξεις – εξήγησε τους πως είναι για καλό σκοπό.
    Διαθεσιμότητα: Android, iPhone

    Wikitude World Browser

    Στοιχηματίζουμε πως οι γνώστες κατάλαβαν ήδη. Σημάδεψε -και πάλι- οτιδήποτε γύρω σου και η σχετική εφαρμογή, με μια γρήγορη αναζήτηση στο γνωστό site της Wikipedia, θα μεταφέρει αυτόματα τη σχετική πληροφορία στην οθόνη σου.
    Διαθεσιμότητα: Android, iPhone

    Layar Reality Browser

    Μετέτρεψε την κάμερα της συσκευής σου σε «απόλυτο όπλο». Σημάδεψε τo κέντρο της πόλης και αυτόματα θα πάρεις πληροφορίες που αφορούν από δρομολόγια λεωφορείων μέχρι τιμές τετραγωνικού για αγορά οικοπέδου.
    Διαθεσιμότητα: Android

    Acrossair Nearest Subway

    Χάθηκες στο λαβύρινθο που ονομάζεται σιδηροδρομικό δίκτυο; Μελλοντικέ επισκέπτη του Τόκιο σε συμπονούμε. Σημάδεψε πάνω στις γραμμές των τρένων και δες αν είσαι στη σωστή κατεύθυνση – άχρηστο αν μιλάς γιαπωνέζικα.
    Διαθεσιμότητα: iPhone

    Google goggles

    «Φόρεσε» τα κιάλια στο Android κινητό σου και εκείνο θα μεταφέρει στη οθόνη σου κάθε είδους πληροφορία (μέσω αυτόματης αναζήτησης στο Google search engine) σχετική με το αντικείμενο που σημάδεψες. Μα φυσικά με την κάμερα της συσκευής σου.
    Διαθεσιμότητα: Android

    TAT Augmented ID

    Χάρη στο λογισμικό αναγνώρισης προσώπου, αυτή η «διαβολική» εφαρμογή σού μεταφέρει όλα τα προσωπικά στοιχεία και το προφίλ του ανθρώπου που η κάμερα του κινητού σου έβαλε στο στόχαστρο. Ανατριχιαστικό.
    Διαθεσιμότητα: Αναμένεται

    Προσεχώς

    Bionic Eyes

    Ο κόσμος μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Μετά την ανακάλυψη του Babak Parviz, η επαυξημένη πραγματικότητα γίνεται δεύτερη φύση μας. Χάρη σε μια ειδική μεμβράνη που επικάθεται στα μάτια μας (σαν φακός επαφής), επιτρέπει τη συνεχή ροή πληροφοριών κάθε φορά που το βλέμμα μας πέφτει σ’ ένα αντικείμενο.

    Vuzix Wrap 920AR

    Δες τον κόσμο με άλλο μάτι. Τα γυαλιά της αμερικανικής Vuzix επιτρέπουν την προβολή πληροφοριών που επικαλύπτουν την πραγματικότητα με το πού τα τοποθετήσεις στο κεφάλι σου. Στο μέλλον όλα τα οπτικά θα φτιάχνονται κάπως έτσι.

    SixthSense

    Χάρη στον Pranav Mistry ερευνητή του MIT, μπορείς να εκτελέσεις τις ίδιες λειτουργίες μ’ αυτές του file explorer στον υπολογιστή σου, αυτή τη φορά πάνω σε τοίχο (αντί της οθόνης) και με σύμμαχο τα χέρια σου (αντί του mouse). Και όλα αυτά με εξοπλισμό που δεν υπερβαίνει σε κόστος τα 350 δολάρια.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles