15.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Αυτό είναι (και επίσημα) το σωματίδιο της δημιουργίας

    Το διαβάζετε, το διαβάσατε, το είχατε διαβάσει και πριν καιρό, χωρίς όμως επιτυχία. Οι επιστήμονες στο ερευνητικό κέντρο CERN εντόπισαν ένα νέο σωματίδιο, ένα βασικό συστατικό στοιχείο του σύμπαντος που φαίνεται να είναι ακριβώς αυτό που είχε φανταστεί ο φυσικός Peter Higgs, το οποίο πήρε και το όνομά του: το μποζόνιο Higgs.

    «Φτάσαμε σε μία στιγμή ορόσημο στη μακρά διαδικασία κατανόησης της φύσης» ανακοίνωσε ο διευθυντής του CERN, Rolf Heuer, μπροστά σε μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις επιστημόνων και εκπροσώπων του τύπου, σήμερα, στη Γενεύη.

    «Η ανακάλυψη ενός σωματιδίου που είναι συναφές με το μποζόνιο Higgs, ανοίγει τον δρόμο για περισσότερες λεπτομερείς έρευνες που απαιτούν μεγαλύτερης κλίμακας στατιστικά, οι οποίες θα εντοπίσουν τις ιδιότητες του σωματιδίου και κατά πάσα πιθανότητα θα ρίξουν φως στα μυστήρια του σύμπαντος». Δύο ανεξάρτητες μελέτες των δεδομένων πάνω στις πληροφορίες που προέκυψαν από την θραύση πρωτονίων που πραγματοποιήθηκε στο Large Hardon Collider του CERN, παρήγαγε μία συγκλίνουσα σχεδόν βεβαιότητα για την ύπαρξη των νέων σωματιδίων. Δεν είναι ασαφές αν αυτό είναι ακριβώς το μποζόνιο Higgs που περιγράφεται, αλλά αυτό απομένει να αποδειχθεί.

    Παρά την αμφιβολία όμως… ο Heuer έθεσε το ερώτημα στο ακροατήριο: «ως κοινός θνητός θα σας έλεγα ότι τα καταφέραμε. Εσείς συμφωνείτε;» για να εισπράξει το θερμό χειροκρότημα όλων.

    Παρόν στη συνέντευξη τύπου ήταν και ο Peter Higgs, 83 χρόνων πια, διδάκτορας στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ο οποίος τη δεκαετία του 1960 υποστήριξε την ύπαρξη ενός μηχανισμού με τον οποίο η ύλη του σύμπαντος αποκτούσε μάζα. Ο ίδιος ο Higgs υποστήριζε πως αν γι αυτή τη διαδικασία ήταν υπεύθυνο ένα «αόρατο πεδίο», αυτό το αόρατο πεδίο θα συνίσταται από σωματίδια.

    Είναι λογικό λοιπόν, 50 χρόνια μετά να είναι συγκινημένος κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που ανακοίνωνε στον κόσμο, αλλά και σε πολλούς επιστήμονες που τον αμφισβήτησαν, την ύπαρξη αυτού του «θεϊκού» σωματιδίου και του ρόλου του που μπορεί να έπαιξε στο Big Bang, την μεγάλη έκρηξη που οδήγησε στη δημιουργία του σύμπαντος. Και ήταν εξίσου φυσικό να αναφωνήσει ότι «είναι υπέροχο που συμβαίνει όσο ζω».

    Πηγή: Reuters, Wikipedia, Geekologie

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles