BREAKING

"... αυτούς της YAHOO τους έστειλα στο διάολο"

Η αιώνια ζωή στον πλανήτη Αρη

Του Γιώργου Αγγελόπουλου 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 25 Αυγούστου 2010

πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

 

«Εχουμε υπερβολικά πολλά κινητά τηλέφωνα. Πάρα πολύ Ιντερνετ. Πρέπει να απελευθερωθούμε απ΄ αυτές τις μηχανές. Εχουν γίνει πια υπερβολικά πολλές», λέει ο Ρέυ Μπράντμπερυ, ο οποίος γιόρτασε την Κυριακή τα 90ά γενέθλιά του.

O συγγραφέας του «Φαρενάιτ 451» δεν μπορεί επ΄ ουδενί να θεωρηθεί νοσταλγός «του παλιού καλού καιρού»- που στις περισσότερες περιπτώσεις άλλωστε υπήρξε μόνο στο μυαλό αυτών που τον επικαλούνται. Στα βιβλία του έχει φανταστεί, δεκαετίες πριν υπάρξουν, την τηλεόραση με επίπεδη οθόνη, το γουόκμαν, το bluetooth, τις τηλεοπτικές εκπομπές ριάλιτι. Ετσι, όταν ο Μπράντμπερυ μιλάει για το μέλλον, αξίζει να τον ακούει κανείς, αφού το μέλλον γι΄ αυτόν... έχει ήδη υπάρξει. Εχει ήδη περιγράψει την επιφάνεια του πλανήτη Αρη και έχει εξηγήσει, στο «Φαρενάιτ 451» (η θερμοκρασία στην οποία καίγεται το χαρτί), πως «δεν είναι ανάγκη να κάψει κανείς τα βιβλία για να καταστρέψει έναν πολιτισμό. Αρκεί να κάνει τον κόσμο να πάψει να διαβάζει». Κάτι που φαίνεται ότι αρχίζει να συμβαίνει...

Ο Μπράντμπερυ στηλιτεύει τα «ηλεκτρονικά αναγνωστήρια» τύπου Κindle και iΡad. «Τελευταία με πλησίασαν τρεις φορές εταιρείες τεχνολογίας που ήθελαν να βάλουν τα βιβλία μου στα ηλεκτρονικά αναγνωστήριά τους. Αυτούς της Υahoo τους έστειλα στον διάολο», λέει. Εκείνος έγραψε για το μέλλον μας σε μια παλιά γραφομηχανή και υπερηφανεύεται ότι ουδέποτε υποτάχθηκε στον νεωτερισμό του ηλεκτρονικού υπολογιστή. «Οι γονείς μου μού χάρισαν μια γραφομηχανή όταν ήμουν δύο ετών για να γράφω παίζοντας: από εκείνη τη στιγμή δεν χρειάστηκα τίποτε άλλο», του αρέσει να επαναλαμβάνει. Και δεν μπορεί να καταλάβει τη γοητεία της «κουβεντούλας» στο Ιντερνετ. «Γιατί τόση προσπάθεια για να φλυαρήσεις μ΄ έναν κρετίνο, με τον οποίο δεν θα ήξερες τι να κάνεις αν ήταν στο σπίτι σου;», είχε αναρωτηθεί.

Για τον συγγραφέα των «Χρονικών του Αρη» (1950), το μέλλον είναι... ο Αρης. Οχι το iΡhone 5, ένα ταχύτερο Βlackberry, το ΡlayStation 4 ή μια τηλεόραση με πάχος πιστωτικής κάρτας, αλλά η εξερεύνηση του Διαστήματος και η επέκταση των συνόρων του ανθρώπου. «Ο Ομπάμα θα έπρεπε να ανακοινώσει την επιστροφή μας στη Σελήνη», λέει ο συγγραφέας. «Πρέπει να πάμε στη Σελήνη και να προετοιμαστούμε για να πραγματοποιήσουμε από εκεί μια αποστολή στον Αρη. Και μόλις φτάσουμε στον Αρη, να δημιουργήσουμε μια αποικία. Οταν το κάνουμε, θα γίνουμε αθάνατοι». «Ο Αρης είναι το μέλλον, είναι ένα αντίδοτο στον πόλεμο», είχε πει παλιότερα. Εχει μιλήσει «με τα παιδιά της ΝΑSΑ» και η αποστολή στον Αρη θα απαιτήσει 25 με 30 χρόνια. Και το κόστος της μπορεί να αντιμετωπιστεί, αν μειωθούν οι στρατιωτικές δαπάνες. «Εμείς οι Αμερικάνοι είμαστε εδώ επειδή ο Κολόμβος ανακάλυψε αυτή την ήπειρο», επιμένει. «Πρέπει να συνεχίσουμε την αποστολή του, το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ανακαλύψουμε μιαν άλλη άγνωστη Γη».

0 Comment