15.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Βακτήρια που τρέφονται με… ηλεκτρισμό! Υπάρχουν, είναι πολλά και ζουν ανάμεσα μας!

    Ο κόσμος της φύσης κρύβει πολλές εκπλήξεις και χιλιάδες ανεξερεύνητα μυστικά, τα οποία η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταφέρει να φέρει 100% στο φως. Πρόσφατα, μία έρευνα έδειξε ότι στο φυσικό περιβάλλον του πλανήτη μας υπάρχουν αρκετά βακτήρια, τα οποία ουσιαστικά ζουν από τον ηλεκτρισμό, καθώς συνηθίζουν να τρέφονται με ηλεκτρόνια! Μάλιστα, οι επιστήμονες του University of Southern California υποστηρίζουν ότι τα βακτήρια αυτά δεν είναι καθόλου σπάνια στη φύση και ο αριθμός τους είναι εξαιρετικά μεγάλος.

    Βακτήρια

    Μέχρι πρότινος, οι επιστήμονες γνώριζαν ότι στη φύση υπάρχουν δύο βακτήρια που εμφανίζουν αυτού του είδους τη συμπεριφορά (Σιβανέλλα και Γεωβακτήριο). Ωστόσο, σύμφωνα με μία σειρά από πειράματα που διεξήχθησαν σε τοποθεσίες υψηλής συγκέντρωσης βακτηρίων (όπως έλη και λιμένες) οι ερευνητές κατάφεραν να αποδείξουν ότι πολλοί τύποι βακτηριών εμφανίζουν την τάση να απορροφούν ηλεκτρόνια. Οι επιστήμονες αυτό που έκαναν ήταν να τοποθετήσουν ηλεκτρόδια στο έδαφος και να παρατηρήσουν τη συμπεριφορά των βακτηρίων. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι τα βακτήρια έμοιαζαν να ελκύονται από τα τεχνητά ηλεκτρόνια που δημιούργησαν οι ερευνητές. Ωστόσο, το να τρέφεται κανείς με ηλεκτρόνια είναι μία επικίνδυνη διαδικασία, καθώς τα βακτήρια αυτά καταφέρνουν να απορροφούν ηλεκτρική ενέργεια στην πιο καθαρή και ανόθευτη μορφή της! Παράλληλα, τα συγκεκριμένα βακτήρια χρησιμοποιούν τα ηλεκτρόνια για να ενώνονται μεταξύ τους, βρίσκοντας έτσι έναν τρόπο ώστε να φτάνουν πιο κοντά σε κάποια πηγή τροφής ή οξυγόνου. Ωστόσο, ο μηχανισμός που επιτρέπει σε αυτά τα βακτήρια να επιβιώνουν παρόλο που έρχονται σε επαφή με αυτή την καθαρή μορφή ενέργειας παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστος.

    Βακτήρια

    Αυτό συμβαίνει στη φύση, καθώς ο επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας Kenneth Nealson, διεξάγει πειράματα και στο εργαστήριο, καθώς αυτός και οι μαθητές του επιχειρούν να ανακαλύψουν το πώς θα μπορούσαν αυτού του τύπου τα βακτήρια να βρουν με κάποιο τρόπο εφαρμογή στη καθημερινή πρακτική. Κρίνοντας από τα παραπάνω, καθίσταται σαφές ότι σίγουρα έχουμε πάρα πολλά να μάθουμε ακόμα για το μαγικό κόσμο της φύσης.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles