13.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Κοίτα να δεις ποιο gadget έγινε μόλις 75 ετών!

    Σε μία άλλη εποχή, πολύ πριν από όλους εμάς, οι άνθρωποι, προκειμένου να γράψουν αυτά που ήθελαν, χρησιμοποιούσαν πένες. Τις πένες αυτές, τις βουτούσαν σε μελανοδοχεία κάθε λίγο και λιγάκι και, εκτός από το γράψιμο, είχαν συνήθως λερωμένα μανίκια και ένα σωρό από ατυχήματα με μουτζούρες σε χαρτιά, τραπεζομάντηλα, ρούχα. Ο λόγος που δεν έχουμε βιώσει αυτή την ταλαιπωρία (και για κάποιους γοητεία) εμείς, είναι αυτό το gadget:

    800px-Ballpointpentip_lessnoise

    Ενώ η πρώτη κατοχύρωση πατέντας για την ιδέα του στυλό με μπίλια κατατέθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1888 από τον John J. Loud, ένα βυρσοδέψη που ήθελε να γράφει πάνω στις δερμάτινες δημιουργίες του, έπρεπε να έρθει ένας Ούγγρος συντάκτης εφημερίδας, ο László Bíró για να θυμώσει αρκετά με τον χαμένο χρόνο που περνούσε γράφοντας με πένα και να παρατηρήσει ότι το μελάνι που χρησιμοποιούνταν για την εκτύπωση των εφημερίδων, δεν έκανε τις μουτζούρες της συμβατικής μελάνης. Με την βοήθεια του αδελφού του György, έφτιαξαν την σύνθεση της μελάνης που θα ήταν ιδανική για το στυλό αυτό με τη μπίλια και κατέθεσαν την πρώτη πατέντα, στη Βρετανία, την 15η Ιουνίου, 1938.

    Από τότε, οι αδελφοί Bíró είχαν να αντιμετωπίσουν τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και τις διώξεις. Έτσι, αποφάσισαν μαζί με ένα φίλο τους να φύγουν για Αργεντινή και εκεί, να συστήσουν την εταιρεία Bíró Pens of Argentina, να ξεκινήσουν την παραγωγή, αφού είχαν καταθέσει εκ νέου πατέντα το 1943.

    Από τότε, τα στυλό με την μπίλια πήραν το δρόμο τους. Αρχικά ξεκίνησαν να πουλούν τους Biromeστυλό, όνομα που ακόμα χρησιμοποιείται στη χώρα. Στη Βρετανία, υιοθετήθηκαν από την Βρετανική αεροπορία καθώς, οι πιλότοι, επιτέλους μπορούσαν να κρατήσουν σημειώσεις.

    Οι Αμερικανοί που ξεκίνησαν να υιοθετούν το στυλό με μπίλια ήταν αρκετοί. Εταιρείες όπως η Eberhard Faber, ή η Parker, λάνσαραν τη νέα τεχνολογία στην αγορά, κάνοντας και τις δικές τους τροποποιήσεις για να τελειοποιήσουν το προϊόν, χωρίς όμως να έχουν να καυχηθούν κάτι ιδιαίτερο. Μέχρι που έφτασε ο Marcel Bich.

    800px-4_Bic_Cristal_pens_and_caps

    Ο Bich προσέγγισε τους αδελφούς Biro και ζήτησε την άδεια εκμετάλλευσης του σχεδίου τους, το 1950. Βασισμένος σε αυτό, το 1953, συντόμευσε το όνομά του και λάνσαρε τα στυλό Bic το 1953, μάρκα που αναγνωρίζεται πια παγκοσμίως. Με την επιτυχία των στυλό Bic από το 1960, αλλά και τον ανταγωνισμό που υπήρχε και από άλλες εταιρείες, το στυλό με μπίλια, έγινε ένα από τα πιο φτηνά και χρήσιμα προϊόντα που κυκλοφορούσαν στην αγορά.

    Όσο κι αν οι περισσότεροι από εμάς πια, χρησιμοποιούμε πληκτρολόγιο για να γράφουμε όλα εκείνα που θέλουμε ή σκεφτόμαστε, ακόμα, όταν τα πράγματα γίνονται περισσότερο «χειροπιαστά» χρησιμοποιούμε ένα Bic: το 75 ετών gadget που άλλαξε τον κόσμο.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles