21.5 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Ο street artist Banksy πάει στη Νέα Υόρκη… και η πόλη τον εκδικείται (photos)

    Αν ξεφύγετε από τους επίσημους τίτλους για τον Banksy, τον μυστηριώδη street artist με τα φανταστικά graffiti που είναι έργα τέχνης, θα τον πείτε ένα πράγμα: troll.

    carnagenyc-banksy-east-new-york_verge_super_wide

    Ο αγνώστου ταυτότητας Βρετανός καλλιτέχνης που έχει σηματοδοτήσει μία ολόκληρη εποχή έργων στο δρόμο, τα περισσότερα από τα οποία έχουν πολύ σαφή και πολύ συγκινητικά κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα, πέρασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τον Οκτώβριο και άφησε το σημάδι του στη Νέα Υόρκη. Τα έργα του στους δρόμους της πόλης, δεν περιλαμβάνουν μόνο «τοιχογραφίες». Ο Βρετανός τρόλαρε ήδη την πόλη με δύο φορτηγά. Το ένα είχε στο εσωτερικό της καρότσας του ένα τροπικό τοπίο και έκανε βόλτες στην πόλη, ενώ στο άλλο, είχε βάλει στα χωρίσματα λούτρινα ζωάκια (αγελάδες, προβατάκια και άλλα) που ούρλιαζαν, λες και πήγαιναν για σφαγή.

    Meat_Truck.04_verge_super_wide

    Στους τοίχους της πόλης όμως, άφησε αρκετά έργα. Έργα πανέμορφα, σκωπτικά, ενδιαφέροντα. Οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης όμως, δεν εκτίμησαν και τόσο πολύ τη δουλειά του. Δεν είναι μόνο που έστησε ένα πάγκο στο Central Park και πρόσφερε αυθεντικά του έργα με 60 δολάρια και αγόρασαν μόνο 7 άνθρωποι. Έργα που σε οποιαδήποτε «έμπειρη» αγορά, θα πωλούνταν χιλιάδες δολάρια.

    STALL-TIGHT-private_verge_super_wide

    Είναι που σε πολλά από τα έργα του, κάποιοι Νέοϋρκέζοι αποφάσισαν να «παρέμβουν». Όπως; Αυτό:

    10046184526_dbde2525bb_k_verge_super_wide

    Έγινε έτσι, μετά από παρέμβαση του ιδιοκτήτη του τοίχου, αλλά και μετέπειτα άλλων graffiti artists:

    chinatown_1_2040_verge_super_wide

    Ή αυτό:

    10101472463_0a33bfdc22_k_verge_super_wide

    Έγινε έτσι:

    midtown1_2040_verge_super_wide

    Η “Νεοϋρκέζικη Υπογραφή” του Banksy:

    day2_verge_super_wide

    Έγινε έτσι:

    westside1_2040_verge_super_wide

    Και το trolling με τις σοφές ρήσεις “φιλοσόφων”:

    day8_verge_super_wide

    Πήρε απάντηση:

    green_point1_2040_verge_super_wide

    Ενώ ένα από τα “σήματα κατατεθέν” του καλλιτέχνη:

    day-07-detail-full_verge_super_wide

    Μετατράπηκε σε αυτό:

    red_hook_2040_verge_super_wide

    Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα αρκετά “ανέγγιχτα” έργα του Banksy στη Νέα Υόρκη και έχουν επιζήσει περισσότερο, είτε αυτά που φιλοξενεί σε “ενοικιασμένους χώρους”, είτε κάποιες άλλες, ιδιότυπες κατασκευές, όπως αυτή με τον McDonald που βάζει να γυαλίζει τα παπούτσια του ένας performer (σαφέστατο το μήνυμα…)

    banksy-mcdonalds1_2040_verge_super_wide

    Αλλά και άλλα, αρκετά όμορφα και πολύ ιδιαίτερα:

    banksy-nyc1_2040_verge_super_wide banksy-w24th-street1_2040_verge_super_wide banksy-w24th-street2_2040_verge_super_wide banksy-9-11_verge_super_wide les1_2040_verge_super_wide sabeth718-banksy-queens_verge_super_wide

    Ο ίδιος βέβαια, φυσικά και δεν θα έμπαινε στη διαδικασία να σχολιάσει, να επιδοκιμάσει ή να επικρίνει τις παρεμβάσεις στα έργα του. Κάνει τέχνη με τον τρόπο που γνωρίζει καλύτερα: αφήνοντας τα έργα του στους τοίχους της πόλης. Και όσον αφορά τις τρομερά υψηλές τιμές που έχουν πιάσει έργα του που έχουν “αφαιρεθεί” από τοίχους στη Μεγάλη Βρετανία και έχουν πουληθεί μέχρι και 1,2 εκατομμύρια δολάρια; Έχει “πει” σε κάποιο τοίχο: “don’t believe the hype“.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles