15.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Γλώσσα προγραμματισμού BASIC. Συμπληρώνοντας 50 χρόνια ιστορίας

    50 χρόνια πριν, την 1η Μαΐου του 1964 στο Dartmouth College των ΗΠΑ, γεννήθηκε η γλώσσα προγραμματισμού BASIC, με δημιουργούς της δύο καθηγητές μαθηματικούς, τους John Kemeny και Thomas Kurtz.

    BASIC

    Οι δύο τους είχαν ως στόχο να κάνουν τους υπολογιστές προσιτούς στον καθένα και όχι μόνο στους ειδήμονες, δημιουργώντας μία γλώσσα πιο απλή, κατανοητή και φιλική στον προγραμματισμό απ’ ό,τι οι Fortran και ALGOL που κυριαρχούσαν εκείνη την εποχή. Έτσι, δημιούργησαν μία νέα γλώσσα που αποτελούνταν από κοινές λέξεις της αγγλικής γλώσσας, όπως τα HELLO και GOODBYE, αντί για τις εντολές LOGON και LOGOFF, PRINT, IF/THEN και END.

    Το πιο σημαντικό, βέβαια, για τη γλώσσα BASIC (Beginner’s All Purpose Symbolic Instruction Code (Συμβολικός Κώδικας Εντολών Κάθε Χρήσης για Αρχάριους) είναι ότι μπορούσε να λειτουργήσει ως compiler (μεταγλωττιστής). Πριν από αυτήν, κάθε φορά που ένας χρήστης έτρεχε ένα πρόγραμμα σε έναν υπολογιστή, το μηχάνημα έπρεπε να μεταφράσει όλο τον κώδικα γραμμή-γραμμή (θυμίζουμε ότι εκείνη την εποχή η μεταφορά των δεδομένων γινόταν ακόμη με τη βοήθεια… διάτρητων καρτών). Αντίθετα, η BASIC μπορούσε να “μεταφράσει” όλες τις γραμμές εντολών ταυτόχρονα, επιτρέποντας σε απλά προγράμματα να εκτελεστούν σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.

    Στα χρόνια που ακολούθησαν από τη δημιουργία της, η BASIC έγραψε τη δική της ιστορία με διάφορους τρόπους. Ας μην ξεχνάμε ότι μία παραλλαγή της, μάλιστα, έπαιξε σημαντικό ρόλο στο λανσάρισμα της Microsoft, καθώς ο Bill Gates ίδρυσε την εταιρεία (τότε Micro-Soft) προκειμένου να προμηθεύσει την MITS με την Altair BASIC που είχε γράψει με τον Paul Allen και το φίλο τους Monte Davidoff για τον υπολογιστή Altair 8800 (η οποία μετεξελίχθηκε αργότερα στη Microsoft BASIC).

    Διαβάστε το εξαιρετικό αφιέρωμα του Harry McCracken στο Time για τη γλώσσα προγραμματισμού BASIC εδώ

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles