15.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Battlefield 2042 Review

    Η σειρά Battlefield έχοντας συμπληρώσει σχεδόν δύο δεκαετίες που βρίσκεται στο προσκήνιο, αποτελεί μια σταθερή αξία στον κόσμο του gaming. Αν και η πηγαία φόρμουλα του gameplay με την πάροδο των ετών έχει μεταβληθεί, αλλάξει, μονταριστεί και δοκιμαστεί εκ νέου, τίποτα ωστόσο δεν μπορεί να «συλλάβει» τη μαγεία των πρώτων Battlefield. Αυτό το απόλυτο αίσθημα της ελευθερίας των κινήσεων και του tactical gameplay που αγάπησαν εκατομμύρια gamers όταν κυκλοφόρησε το πρώτο Battlefield 1942, το οποίο αποτέλεσε τον θεμελιωτή των sandbox online multiplayer shooters. Για αυτό και σίγουρα οι fans του δημοφιλούς shooter, θα ενθουσιάστηκαν μόνο και μόνο στην ιδέα ότι το Battlefield 2042 θα διέφερε σημαντικά σε σύγκριση με το Battlefield V, το οποίο εστίαζε περισσότερο σε μια run-n-gun φιλοσοφία. Το νέο παιχνίδι της σειράς ουσιαστικά πλασαρίστηκε ως μια επιστροφή στις ρίζες του tactical και squad-based gameplay, ενθαρρύνοντας περισσότερο τα στρατηγικά στοιχεία του παιχνιδιού και της προσεκτική διαχείριση που κάπως… «περιορίστηκαν» στο προηγούμενο game της σειράς, προς χάριν ενός πιο «απενεχοποιημένου» και fun-based gameplay. Είναι όμως έτσι τελικά τα πράγματα; Η απάντηση στο review που ακολουθεί…

    Post-Modern Warfare

     Όπως μπορείτε να φανταστείτε και από τον τίτλο του παιχνιδιού της DICE, για το νέο Battlefield επιλέχθηκε ένα μελλοντικό setting, το οποίο όμως δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα του σήμερα. To «μέλλον» που πραγματεύεται το νέο Battlefield είναι εξαιρετικά «σκοτεινό» και σίγουρα απέχει πολύ από το ιδανικό που όλοι θα ελπίζαμε. Κλιματική και προσφυγική κρίση, κατάρρευση κραταιών οικονομιών, άνοδος της στάθμης των υδάτων και ένα κατακλυσμιαίο event που οδηγεί στην κατάρρευση των τηλεπικοινωνιών και την καταστροφή του 70% των δορυφόρων της Γης, προκαλώντας το απόλυτο… «χάος»! Μέσα σε αυτό το «χαρούμενο» κλίμα Η.Π.Α. και Ρωσία σφάζονται και στο ενδιάμεσο μια οργάνωση με την ονομασία «Νο-Pats», επιχειρεί να προωθήσει τη δική της ατζέντα. Όπως αντιλαμβάνεστε ο ολοκληρωτικός πόλεμος είναι απλώς θέμα χρόνου και στον κόσμο του Battlefield 2042 επικρατεί ο… κακός χαμός. Οι fans θα δουν τον Irish από το Battlefield 4 (που τον υποδύεται ο εξαιρετικός Michael K. Williams σε μια από τις τελευταίες του εμφανίσεις) να επιστρέφει στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ αξίζει πως στο νέο game της σειράς δεν υπάρχει κάποιο (έστω «υποτυπώδες») single player, αλλά όλο το story διαρθρώνεται μέσω των διάφορων multiplayer modes.

    Το setting είναι ωραία δομημένο αλλά περνάει σε δεύτερη μοίρα από τη στιγμή που το focus είναι το καθαρόαιμο gameplay στο στυλ του Battlefield. Οι fans θα διαπιστώσουν ότι μια από τις βασικότερες αλλαγές στο core gameplay του Battlefield 2042 έχει να κάνει με την ύπαρξη των specialists, οι οποίοι ουσιαστικά «εκμοντερνίζουν» κατά μια έννοια τα classes των προηγούμενων παιχνιδιών. Οι Specialists αποτελούν εξαιρετικά ευέλικτους στρατιώτες με unique ικανότητες και perks, οι οποίοι ως είθισται έχουν συγκεκριμένους in-game ρόλους (Assault, Support, Recon και Engineer). Η ειδοποιός διαφορά τους είναι ότι προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία σε σχέση με τα «παραδοσιακά» classes, τα οποία είχαν έναν περισσότερο «προκαθορισμένο» και λιγότερο «open» χαρακτήρα στο παιχνίδι. Το γεγονός ότι ένας specialist μπορεί να φέρει οποιοδήποτε οπλισμό αλλά και οποιοδήποτε gadget επιθυμεί, αλλάζει την εξίσωση δίνοντας έτσι περισσότερες επιλογές και μεγαλύτερη ελευθερία στα χέρια του παίκτη.

    Από την άλλη οι specialists αναιρούν σε σημαντικό βαθμό το ρεαλιστικό ύφος του παιχνιδιού ακολουθώντας μια προσέγγιση με κάποια super abilities, τα οποία μας φέρνουν στο νου περισσότερο τίτλους όπως είναι το Apex Legends ή το Overwatch. Για παράδειγμα, ένας specialist μπορεί να εκτοξεύει ένα grappling hook και να στοχεύει πιο γρήγορα, άλλος να κουβαλάει μια ασπίδα που τον βοηθάει να αντέχει στα αντίπαλα πυρά, άλλος να πετάει με ένα wingsuit, ενώ ένας άλλος είναι «ειδικός» στο να εγκαθιστά turrets. Αυτό που διαπιστώνει εύκολα κανείς είναι ότι οι Specialists αν και συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στον καταιγιστικό ρυθμό της δράσης, ωστόσο υποδαυλίζουν σημαντικά την έννοια του teamwork και της συνεργασίας ανάμεσα στους παίκτες. Το παιχνίδι έτσι μετατρέπεται σε ένα «απέραντο» free-for-all που είναι ναι μεν εντυπωσιακό στο μάτι, όμως χάνει σε επίπεδο στρατηγικού παιχνιδιού. Ένα άλλο πρόβλημα που αφορά στην επιλογή των Specialists είναι ότι οι developers θα έπρεπε να δουλέψουν ακόμη περισσότερο στον τομέα της ισορροπίας, καθώς ορισμένοι εκ των 10 Specialists ώρες – ώρες μοιάζουν σαν “μικροί θεοί” στο πεδίο της μάχης.

    All-out-War!

    Αναμφίβολα, το concept των Specialists αλλάζει σημαντικά την εικόνα που πολλοί από εμάς ενδεχομένως να είχαμε για το Battlefield, καθώς δείχνει τη διάθεση των developers να πειραματιστούν περισσότερο μεταβάλλοντας την παραδοσιακή φόρμουλα. Η διάθεση αυτή της ομάδας των developers αποτυπώνεται σε ορισμένο βαθμό και στα διαθέσιμα modes, καθώς εκτός από το μάλλον παραδοσιακό All-Out-Warfare, έχουμε παράλληλα και τα πιο ενδιαφέροντα Hazard Zone και Battlefield Portal. Συγκεκριμένα, στο πιο «ελεύθερο» All-Out-Warfare, εμπεριέχονται τα πιο κλασικά Conquest και Breakthrough. Στη μεν πρώτη περίπτωση, δύο ομάδες ερίζουν για να κατακτήσουν τα control points του χάρτη, ενώ στο Breakthrough έχουμε μια κατάσταση διαδοχικής άμυνας και επίθεσης. Και τα δύο αυτά modes μπορούν να παιχθούν ενάντια στην A.I., ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα προαναφερθέντα modes υποστηρίζουν maps με τη συμμετοχή 128 παικτών (για τις νεότερες κονσόλες και για PC) και 64 παίκτες για το PS4 και το Xbox One.

    Tα πράγματα γίνονται ακόμη πιο ενδιαφέροντα με το cooperative mode Hazard Zone, το οποίο εστιάζει στο συνεργατικό παιχνίδι. Στο εν λόγω mode, οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε διαφορετικές ομάδες και καλούνται να συνεργαστούν κυνηγώντας τόσο AI-controlled αντιπάλους, όσο και human opponents με στόχο να ανακτήσουν τα data drives που βρίσκονται κρυμμένα στα ερείπια δορυφόρων που έχουν συντριβεί στον εκάστοτε χάρτη. Το πετυχημένο extraction των data drives επιβραβεύει τους παίκτες με dark market credits, ένα είδος in-game currency το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να την αγορά νέων όπλων και upgrades. Σε γενικές γραμμές, το συγκεκριμένο mode δεν είναι κακό… ωστόσο υπάρχουν αρκετές hit ‘n miss στιγμές, καθώς σε ένα μεγάλο κομμάτι του παιχνιδιού οι παίκτες αναλώνονται στο να «σπριντάρουν» για μεγάλες αποστάσεις, καθώς για κάποιο λόγο τα αρχικά spawn points μοιάζουν να απέχουν χιλιόμετρα από τα σημεία ενδιαφέροντος του χάρτη. Και μπορεί τα gunfights να έχουν μπόλικη δυναμική και δράση, ωστόσο οι νεκρές στιγμές, καθώς η έλλειψη voice-chat (ένα feature που θα συμπεριληφθεί στο μέλλον), κάνουν πολλές φορές το Hazard Zone να φαίνεται ανούσιο και βαρετό.

    Εκεί όμως που το άστρο του Battlefield 2042 λάμπει είναι στο Battlefield Portal. Πρόκειται για ένα mode που δίνει τη δυνατότητα στους παίκτες να δημιουργήσουν ξεχωριστές εμπειρίες, κάνοντας χρήση των assets από προηγούμενων games της θρυλικής σειράς. Ειδικότερα, οι gamers μπορούν να στήσουν το δικό τους σκηνικό πολέμου, επιλέγοντας στοιχεία από τα Battlefield 1942, Battlefield: Bad Company 2, Battlefield 3 και φυσικά από το τελευταίο παιχνίδι της σειράς. Ουσιαστικά το Portal λειτουργεί ως ένα είδος «homage» στα προηγούμενα παιχνίδια της θρυλικής σειράς, προσφέροντας άπειρη δημιουργική ελευθερία στα χέρια κάθε gamer. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως περιορισμός, καθώς εφόσον τον επιθυμείτε μπορείτε να θέσετε αντιμέτωπα αεροπλάνα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ενάντια στα φουτουριστικά όπλα και gadgets του μέλλοντος. Είμαστε βέβαιοι ότι η community του Battlefield θα μεγαλουργήσει με το Portal, δίνοντας ζωή σε αμέτρητες επικές και ευφάνταστες αναμετρήσεις.

    Missing in Action…

    Αναμφίβολα, διαβάζοντας μέχρι αυτό το σημείο μπορείτε εύκολα να συμπεράνετε ότι οι developers της DICE επιχείρησαν να πειράξουν τόσο – όσο τη φόρμουλα, σε μια προσπάθεια να παρουσιάσουν ένα πιο σύγχρονο και ανταγωνιστικό massive online multiplayer shooter που να έχει μια essence από το genre του Battle Royale. Το μεγάλο πρόβλημα όμως του Battlefield 2042 ενδεχομένως να μην αφορά στο χαρακτήρα του, αλλά στο ότι πρόκειται για ένα game που μοιάζει σα να βγήκε εξαιρετικά πρόωρα. Χιλιάδες αρνητικά reviews “βομβάρδισαν” τη σελίδα του Battlefield 2042 στο Steam κι όχι άδικα, με την γκρίνια από τους gamers να θεωρείται δικαιολογημένη, καθώς το παιχνίδι της DICE είναι δυστυχώς το απόλυτο Bug-fest.

    Θυμίζοντας έντονα δυστυχώς μια ακόμη θλιβερή περίπτωση Cyberpunk 2077, είναι εμφανές ότι το παιχνίδι μοιάζει σα να πέρασε και να μην ακούμπησε στη διαδικασία του ποιοτικού ελέγχου και μάλλον θα ήταν καλύτερο το Battlefield 2042 να μην κυκλοφορούσε φέτος. Στη πρώτη περίοδο του παιχνιδιού υπήρχαν δεκάδες διαφορετικά game-breaking bugs και θέματα με το performance, με τα freezes και τα hard-crashes να χαλούν την εμπειρία του παιχνιδιού. Σκεφτείτε πόσο άσχημο είναι για την εικόνα ενός τίτλου να κολλάει στη μέση μιας μάχης που όλοι κρέμονται πάνω σας ή πόσο εκνευρισμό θα νιώθατε εάν ύστερα από πολύ κόπο είχατε συγκεντρώσει κάποια XPs και στη συνέχεια τα βλέπατε να… εξαφανίζονταν ως δια μαγείας. Αν και μπορούμε να αντιληφθούμε το τεράστιο βάρος που καλούνται να σηκώσουν οι developers όταν πρέπει να αναπτύξουν ένα game για πέντε διαφορετικές πλατφόρμες σε ένα εξαιρετικά σύντομο (και ασφυκτικό) χρονικό διάστημα, παρόλα αυτά οι μισοτελειωμένες δουλειές αφήνουν πάντοτε μια πικρή γεύση στο στόμα. Το θετικό βέβαια είναι ότι το development team κάνει τα «αδύνατα – δυνατά» για να σταθεροποιήσει την απόδοση και να βελτιώσει το Battlefield 2042 και έτσι πιστεύουμε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα έχουμε έναν τίτλο “The way it’s meant to be played”.

    Κλείνοντας, ως παρηγοριά στη «θάλασσα» από bugs αποτελεί η εκπληκτική παρουσίαση, η οποία ουκ ολίγες φορές θα σας αφήσει άφωνους. Οι ρεαλιστικές εκρήξεις, τα physics που κόβουν την ανάσα, τα εχθρικά καιρικά φαινόμενα, ο χαμός που επικρατεί στην οθόνη όταν tanks ακουμπούν το έδαφος ύστερα από μια ρίψη δια αέρος, τα αδέσποτα πυρά που σφυρίζουν δεξιά και αριστερά αποτελούν ένα δείγμα των εξαιρετικά υψηλών production values που χαρακτηρίζουν τον τίτλο της DICE. Χωρίς αμφιβολία, η πρόσφατη version της Forstbite Engine δίνει πόνο για μια ακόμη φορά!

    Battlefield… 2022!

    Νομίζουμε ότι πολλά θα αλλάξουν σε έξι μήνες από σήμερα για το Battlefield 2042, καθώς η DICE θα φέρει το παιχνίδι σε ένα αξιοπρεπές status. Ωστόσο, το νέο Battlefield θα περάσει στην ιστορία της σειράς ως ο τίτλος που απέτυχε παταγωδώς στη διαδικασία του quality testing και αυτό είναι ένα τεράστιο κρίμα για μια σειρά που έχει αφήσει το στίγμα της στο gaming και που ως είθισται οι τίτλοι που φέρουν το όνομα Battlefield παραδοσιακά κοστίζει όσο μία ακριβή χολιγουντιανή παραγωγή. Αν και πολλές φορές η πρώτη εντύπωση είναι αυτή που μένει, θεωρούμε ότι το Battlefield 2042 είναι ένας τίτλος που αξίζει της προσοχής σας, καθώς φέρει αρκετά από τα στοιχεία που μπορούν να τραβήξουν τους gamers που λατρεύουν τα massive online shooters. Απλώς εάν σας ενδιαφέρει, μάλλον θα χρειαστεί να κάνετε λιγάκι υπομονή παραπάνω γιατί σε αυτή τη φάση μοιάζει περισσότερο με ένα… «άγουρο» φρούτο, το οποίο μπορεί να μοιάζει ξινό τώρα, όμως έχει πολλές πιθανότητες ότι θα νοστιμεύει όσο περνάει ο καιρός!

    Ανάπτυξη: DICE Έκδοση: ΕΑ Διάθεση: Namco Bandai Hellas

    ΓΡΑΦΙΚΑ: 85%
    HXOΣ: 72%
    GAMEPLAY: 65%
    ANTOXH: 68%
    ΓΕΝΙΚΑ: 73%

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles