15.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Οι χάρτες Bing αποκαλύπτουν μία Αμερικανική μυστική βάση drones στη Σαουδική Αραβία

    Κι εκεί που κάποιοι δημοσιογράφοι του Wired0 έκαναν μία εικονική περιήγηση στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας στους χάρτες του Bing, κάπου στη μέση του πουθενά, είδαν μία εικόνα που θύμιζε πάρα πολύ εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας για drones, δηλαδή, μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Κανείς δεν επιβεβαιώνει πως πρόκειται για την βάση, η ύπαρξης της οποίας αποκαλύφθηκε πρόσφατα.

    Η Αμερικανική βάση, σύμφωνα με τις Washington Post και New York Times, χτίστηκε στη Σαουδική Αραβία πριν 2 χρόνια περίπου. Η πρώτη κρίσιμη αποστολή drones που ξεκίνησε από τη βάση αυτή, πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 εναντίον του Anwar al Awlaki, ενός συνεργάτη της al Quaida που είχε γεννηθεί στις ΗΠΑ και ζούσε στην Υεμένη. Από τότε είχαν ανακαλύψει την ύπαρξη της βάσης αρκετοί ειδησεογραφικοί οργανισμοί, αποφάσισαν όμως να μην δημοσιεύσουν τίποτα, προστατεύοντας τις στρατιωτικές αποστολές και σεβόμενοι μία άτυπη συμφωνία με την κυβέρνηση Ομπάμα που ζήτησε τον διακριτικό χειρισμό των δημοσιογράφων στο θέμα, προκειμένου να προστατευτεί η εθνική ασφάλεια της χώρας (των ΗΠΑ, όχι της Σαουδικής Αραβίας). Την περασμένη Τρίτη, όμως, έσπασε αυτό το εμπάργκο και όλοι μίλησαν γι αυτό.

    Οι δημοσιογράφοι όμως, δεν αποκάλυψαν την ακριβή τοποθεσία της βάσης. Ο εντοπισμός της από τους χάρτες Bing έγινα από το Wired. Κανείς δεν παίρνει όρκο πως πρόκειται για τη συγκεκριμένη βάση, όμως. Βρίσκεται αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τον αυτοκινητόδρομο και την κοντινότερη πόλη και οι εγκαταστάσεις της μοιάζουν πολύ με παρόμοιες βάσεις που υπάρχουν ήδη από το 2010 και επιχειρούν σε χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, αλλά και τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Τα drones, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επιχειρούν σε διάφορες χώρες και έρχονται να αντικαταστήσουν τις παλαιότερες εκδοχές της αεροπορίας. Ο χρήστης από την άνεση του «γραφείου» του που μοιάζει περισσότερο με παράδεισο για gamers, ελέγχει το αεροσκάφος, εξαπολύει τα πυρά του και βλέπει σε άμεσο χρόνο και σε εικόνες υψηλής ανάλυσης την καταστροφή που προκαλεί.

    Kudos στο Wired για την παρατηρητικότητα. Και στους Bing maps για την ακρίβεια. Ουδέν κρυπτόν από τον δορυφόρο.

     

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles