15.8 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Ασφαλείς online συνομιλίες με το BitTorrent; Κι όμως, ναι!

    To σκάνδαλο παρακολουθήσεων PRISM, έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και το ίντερνετ. Το πρώτο πράγμα που μάθαμε είναι πως καμία ηλεκτρονική επικοινωνία μέσω δημοφιλών υπηρεσιών που εδρεύει ειδικά στις ΗΠΑ (και όχι μόνο) δεν είναι ασφαλής από τα περίεργα μάτια της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ. Σας είχαμε γράψει τότε πως το σκάνδαλο αυτό, ίσως είναι αφορμή να δημιουργηθούν τεχνολογίες που θα εγγυώνται την ασφάλειά μας και μία τέτοια ιδέα υλοποιεί στα εργαστήριά του το γνωστό BitTorrent: την άμεση ανταλλαγή μηνυμάτων (chatting) μέσω της μεθόδου αποκεντρωμένης διανομής δεδομένων.

    bittorrent_chat

    Το νέο chat client του BitTorrent βρίσκεται σε pre-Alpha ακόμα, δηλαδή, θα πρέπει να μπείτε στο site του BitTorrent εδώ και να ζητήσετε πρόσκληση. Εφόσον λάβετε την πρόσκληση στο mail σας, θα κληθείτε να δημιουργήσετε ένα BitTorrent λογαριασμό και να ξεκινήσετε να τον χρησιμοποιείτε.

    Τι κάνετε μετά; Τσατάρετε με άλλους χρήστες που έχουν επίσης λογαριασμό BitTorrent και βρίσκονται στις επαφές σας, με την διάφορα πως, η μεταφορά δεδομένων δεν γίνεται μέσω ενός κεντρικού server, αλλά όπως τα torrents, διαμοιράζονται σε διάφορα τερματικά χρηστών απ’ όλο τον κόσμο και συλλέγονται στον παραλήπτη σας. Το BitTorrent λέει πως είναι ακριβώς η ίδια λογική των torrents, απλά κατάφεραν να λειτουργήσει το σύστημα σε πραγματικό χρόνο.

    Είναι όντως ασφαλές; Εύλογο ερώτημα. Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα. Σίγουρα, για οποιαδήποτε κεντρική υπηρεσία που παρακολουθεί, είναι δυσκολότερο να «ενώνει» δεδομένα που είναι διαμοιρασμένα σε διάφορες τοποθεσίες. Από την άλλη, όπως έχουμε μάθει με τα torrents, μπορεί να μην μπορούν να εντοπιστούν τα αρχεία στην προέλευσή τους, αλλά οι Internet Providers μπορούν να εντοπίσουν τον τελικό χρήστη που κατεβάζει τα αρχεία. Οπότε, κρατάμε μία μικρή επιφύλαξη, ειδικά γιατί στην περίπτωση της άμεσης ανταλλαγής δεδομένων σε πραγματικό χρόνο όπως είναι το chat, η ροή είναι μικρή.

    Επαναλαμβάνουμε πως η υπηρεσία chatτου BitTorrentείναι ακόμα σε pre-Alpha, δηλαδή, δοκιμαστική λειτουργία, λογικά, με αρκετά bugs. Αν θέλετε να το δοκιμάσετε, επισκεφτείτε τη σελίδα εδώ.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles