BREAKING

Black Friday finale: Κράζεις; Θαυμάζεις! [+bonus φωτό+video από τα παρασκήνια]

Η πρώτη ελληνική Black Friday ολοκληρώθηκε, με απόλυτη επιτυχία. Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου ξεχύθηκαν στους δρόμους (είτε στα online καταστήματα) με την ελπίδα να αποκτήσουν μια από τις εκατοντάδες προσφορές σε ηλεκτρονικά είδη (και όχι μόνο), ενώ τεράστιες ουρές σχηματίστηκαν σε πολλές εισόδους καταστημάτων.

Ωστόσο, τις προηγούμενες ημέρες αλλά και καθ’όλη τη διάρκεια της σημερινής, παρατηρήθηκε το γνωστό φαινόμενο του «κραξίματος» από μεγάλη μερίδα καταναλωτών, απέναντι στους συνανθρώπους τους που επέλεξαν να σταθούν στην ουρά και να «παλέψουν» με άλλους για να αποκτήσουν το προϊόν που ήθελαν. Μαινόμενοι εναντίον του καταναλωτισμού και των προσφορών που έκριναν χαμηλές σε σχέση με του εξωτερικού, οι χρήστες αυτοί έπνιξαν τα social media με επιθετικά σχόλια και ύβρεις, φαινόμενο αναμενόμενο καθώς η Ελλάδα πάσχει από χρόνιο διπολισμό και αυτό δε θα αλλάξει σύντομα. Για κάθε «μαύρο», κάποιος θα αντιλέγει «άσπρο».

black-friday-ellada-public-42

Είχαμε την τύχη, χάρη στη δημοσιογραφική μας ιδιότητα, να ζήσουμε την Black Friday της αλυσίδας καταστημάτων Public, «εκ των έσω». Από την αρχή έως το τέλος. Ο δρόμος μας οδήγησε στο The Mall Athens και το κατάστημα Public που βρίσκεται εκεί, στις 9 το βράδυ της Πέμπτης, το βράδυ της παραμονής της Black Friday. Αφού και οι τελευταίοι πελάτες αποχώρησαν, οι πόρτες έκλεισαν και άρχισαν πυρετωδώς οι ετοιμασίες για την επόμενη μέρα. Η οργάνωση άρτια και ο συντονισμός των ανθρώπων που κρεμούσαν ταμπέλες, έγραφαν και κολλούσαν τις προσφορές στα stands και τοποθετούσαν τις στοίβες των προϊόντων στη θέση τους, υποδειγματική. Έπρεπε να είναι, καθώς ο όγκος των επισκεπτών της Μαύρης Παρασκευής, αναμενόταν τεράστιος και η σωστή οργάνωση ήταν η μόνη ελπίδα να αποφευχθεί το «μποτιλιάρισμα» και τα δυσάρεστα απρόοπτα.

black-friday-ellada-public-38

black-friday-ellada-public-5

black-friday-ellada-public-29

Τα είδαμε από κοντά, τα απαθανατίσαμε και ετοιμαστήκαμε για το πρωί της επόμενης. Ένα πρωί που η ουρά έξω από το κατάστημα θύμιζε… δημόσια υπηρεσία, εικόνα σχεδόν πρωτόγνωρη για ορισμένους (είχαμε χρόνια να την δούμε, οι παλαιότεροι, σε καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών). Ευτυχώς δεν είχαμε… ποδοπατήματα και λοιπές άσχημες καταστάσεις, καθώς όσοι περίμεναν υπομονετικά στην ουρά, μπήκαν με σχετική τάξη στο κατάστημα, αν και δεν έλειψαν οι φωνές και τα σπρωξίματα. Αυτό που παρατηρήσαμε ήταν λογικό για την πρώτη ελληνική Black Friday, καθώς οι πελάτες καταστημάτων στο εξωτερικό έχουν μελετήσει από πριν το κατάστημα, ξέρουν ακριβώς που βρίσκεται αυτό που θέλουν και φεύγουν «καρφί» για εκεί. Σήμερα, είχαμε νέους (κυρίως) που έμπαιναν στο κατάστημα και για λίγη ώρα προσπαθούσαν να προσανατολιστούν, κάτι που πιστεύω ότι του χρόνου θα περιοριστεί καθώς όλοι θα έρθουν πιο «διαβασμένοι».

public-black-friday

black-friday-ellada-public-14

black-friday-ellada-public-11

black-friday-ellada-public-39

black-friday-ellada-public-24

Αντίστοιχη πρόβλεψη έχω να κάνω και για πολλούς από αυτούς που φέτος… δυσαρεστήθηκαν με την Black Friday και το έδειξαν γλαφυρά στα social media. Ένα μεγάλο ποσοστό τους, του χρόνου τέτοια μέρα θα βρίσκεται στις ουρές. Ηλεκτρονικές ή φυσικές. Στην Ελλάδα είμαστε γνωστοί τόσο για την ξενοφοβία μας (γελάμε εδώ), όσο για την ισχυρή αντίδραση σε οτιδήποτε το νέο και πρωτόγνωρο. Μέχρι, φυσικά, να το δοκιμάσουμε και οι ίδιοι και να αποφασίσουμε ότι «εντάξει, καλό είναι τελικά». Σας το υπογράφω, η Black Friday του 2017 θα έχει διπλάσιες, αν όχι τριπλάσιες ουρές.

black-friday-ellada-public-32

Όσο για τις προσφορές, η άποψή μου είναι η εξής: Όταν κάτι τέτοιο γίνεται για πρώτη φορά και ειδικά σε μια χώρα χτυπημένη από την κρίση, δε κοιτάς αν είναι -40 ή -60%. Κάποιοι είπαν ότι «κάτω από -50% δεν είναι σοβαρή προσφορά». Κάποιοι άλλοι είπαν ότι όλες οι προσφορές έπρεπε να είναι -70 ή -80%, «όπως στο εξωτερικό». Εγώ έχω να πω ότι η αγορά είχε μεγάλη ανάγκη από μια τονωτική ένεση όπως αυτή και ότι το -40%, εξακολουθεί να είναι καλύτερο από το τίποτα. Σίγουρα, υπήρξαν καταστήματα με προσφορές που κάθε άλλο παρά προσφορές ήταν, αλλά οι αγοραστές εκπαιδεύονται, ψάχνονται, ενημερώνονται (και σε αυτό προσπαθούμε να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι). Αλλά υπήρχαν και οι πραγματικά καλές προσφορές, αυτές που οδήγησαν σήμερα κάποιους στο να φεύγουν με μια 42άρα τηλεόραση στο κάθε χέρι και πιτσιρικάδες που με το χαρτζιλίκι τους γέμισαν σακούλες με videogames. Οπότε, ναι, ήταν μια πραγματική Black Friday και του χρόνου θα είναι ακόμα πιο κοντά στα πρότυπα του εξωτερικού. Άλλωστε, πολλές επιχειρήσεις και καταστήματα «πιάστηκαν στον ύπνο» και έτρεχαν τελευταία στιγμή να οργανώσουν Black Friday χωρίς να έχουν τη δυνατότητα και την κατάλληλη προετοιμασία (στοκ, δυνατότητα προσφορών, οργάνωση κ.λπ.).

black-friday-ellada-public-1

Σαν συντάκτης τεχνολογίας τα τελευταία 11 χρόνια, δηλώνω χαρούμενος που επιτέλους έχουμε μια Black Friday και στην Ελλάδα, έστω και αργά... Και του χρόνου, λοιπόν!

Ακολουθήστε το digitallife.gr στο Google News

0 Comment