12.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Black Friday και πάλι: Εσύ γνωρίζεις την ιστορία της;

    Έφτασε αυτή η εποχή του χρόνου! Όχι, δεν αναφερόμαστε αυτή τη φορά στα Χριστούγεννα, αλλά σε κάτι που προηγείται αυτών και, τα τελευταία χρόνια, μας χαροποιεί ίσως και το ίδιο. Τη Black Friday! Από το 2016, που τα Public έφεραν τη Black Friday στην Ελλάδα, ξέρουμε πως τη βλέπεις με άλλο μάτι και ετοιμάζεσαι για τις προσφορές της με πολύ ενθουσιασμό. Γνωρίζεις όμως την ιστορία της;

    Black Friday

    Η μέρα των Ευχαριστιών και η Black Friday

    Η Black Friday συνδέεται φυσικά με την Ημέρα των Ευχαριστιών – (το Thanksgiving) που λέμε και στο χωριό μας. Πρόκειται για μία μέρα η οποία ξεκίνησε να γιορτάζεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού (συγκεκριμένα στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες) από τα τέλη του 16ου και τις αρχές του 17ου αιώνα. Πρόκειται για μία γιορτή που εμπνεύστηκαν οι πρώτοι Ευρωπαίοι άποικοι των χωρών αυτών, ώστε να ευχαριστήσουν το Θεό και δημιουργό τους για το ότι κατάφεραν να φτάσουν με ασφάλεια στη νέα γη. Η Ημέρα των Ευχαριστιών καθιερώθηκε στις ΗΠΑ το 1879 και από τότε άρχισε να εορτάζεται κάθε έτος την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου. Αποτελούσε ουσιαστικά μία έκφραση ευγνωμοσύνης των κατοίκων προς το Δημιουργό τους για τα αγαθά που μπόρεσαν να συγκεντρώσουν με το τέλος της σοδειάς. Η Black Friday, ως η επόμενη μέρα του Thanksgiving (χωρίς ωστόσο αρχικά να ονομάζεται έτσι ή να έχει τη μορφή που έχει σήμερα) ξεκίνησε να γιορτάζεται το 1932, αποτελώντας μία γιορτή με happenings και προσφορές, που ουσιαστικά σηματοδοτούσε την έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.

    Γιατί όμως ονομάζεται Black Friday;

    Οι ερμηνείες είναι αρκετές. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι την ημέρα έχουν «βαφτίσει» οι αστυνομικοί που πραγματοποιούσαν περιπολίες εκείνη την ημέρα, καθώς ήταν απογοητευμένοι από τον πανικό και την κυκλοφοριακή συμφόρηση που επικρατούσε. Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι προέρχεται από μία έκφραση η οποία χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία όταν μία επιχείρηση παρουσιάζει πλεόνασμα ονομάζεται «Black» και όταν παρουσιάζει έλλειμμα «Red». Ο όρος Black Friday, ωστόσο, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην πολιτεία της Philadelphia το 1961. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1975, υπήρξε η πρώτη επίσημη αναφορά από τους «The New York Times», με την ευρύτερη διάδοση να έρχεται μέσα στη δεκαετία του 1990.

    Τι συμβαίνει ακριβώς την Black Friday;

    Αν πρέπει να περιγράψουμε με μία λέξη την ημέρα, αυτή θα ήταν η λέξη «προσφορές». Δεν υπάρχει μέρα που έχει συνδεθεί περισσότερο με τις αγορές σε προνομιακές τιμές από την Μαύρη Παρασκευή. Η καταναλωτική φρενίτιδα της Black Friday που όλοι έχουμε δει σε φωτογραφίες και video στο Διαδίκτυο – ή έχουμε ζήσει και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια – είναι αποτέλεσμα, φυσικά, προσφορών και ειδικών εκπτώσεων σε περιορισμένα τεμάχια, που, ωστόσο, είναι τόσο συμφέρουσες οικονομικά, ώστε είναι δύσκολο να μην ψωνίσεις. Η Black Friday είναι η ημέρα με τη μεγαλύτερη εμπορική κίνηση μέσα στο έτος και, μπορεί να ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, ωστόσο πλέον έχει υιοθετηθεί από πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Από το 2016, μάλιστα, τα καταστήματα Public την έχουν φέρει και στη χώρα μας!

    Black Friday 2019 από τα Public: Πες μας τι θες σε Black Friday τιμές!

    Black Friday

    Και, φέτος, η Black Friday θα γιορταστεί στην Ελλάδα με τον τρόπο που της αξίζει από τα καταστήματα Public. Οι προσφορές που ετοιμάζονται είναι πολλές και άκρως ενδιαφέρουσες, μάλιστα το φετινό slogan των καταστημάτων «Πες μας τι θες σε Black Friday τιμές» σε προκαλεί να πεις κι εσύ τι θέλεις να αποκτήσεις και τα Public να κάνουν την επιθυμία σου πραγματικότητα. Ετοιμάσου, λοιπόν, να ζήσεις μία συναρπαστική Black Friday, τόσο στα καταστήματα Public όσο φυσικά και online στο public.gr.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles