20 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Blackwell: Αυτό είναι το πανίσχυρο chip τεχνητής νοημοσύνης της Nvidia

    Η επόμενη γενιά της τεχνητής νοημοσύνης θα τροφοδοτηθεί από το hardware της Nvidia, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η εταιρεία κατά τη διάρκεια της αποκάλυψης της next generation των GPU της.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Jensen Huang, αποκάλυψε τα νέα Blackwell chips στο Nvidia GTC 2024, δίνοντας την υπόσχεση για ένα μεγάλο βήμα μπροστά όσον αφορά το AI power και την αποδοτικότητα. Το πρώτο “υπερτσίπ” Blackwell, το GB200, θα γίνει διαθέσιμο αργότερα φέτος, καθώς η Nvidia επιδιώκει να συνεχίσει να παίζει ηγετικό ρόλο στον αγώνα για την τεχνητή νοημοσύνη.

    Αντιπροσωπεύοντας ένα σημαντικό βήμα εξέλιξης για το hardware της εταιρείας σε σχέση με τον προκάτοχό του, το Hopper, ο Huang σημείωσε ότι το Blackwell περιέχει 208 δισεκατομμύρια transistors (έναντι 80 δισεκατομμυρίων στο Hopper) στις δύο μονάδες GPU του, οι οποίες συνδέονται chip-to-chip με ένα link από 10 TB/δευτερόλεπτο, δημιουργώντας μια μοναδική, ενιαία GPU.

    Αυτό καθιστά το Blackwell έως και 30 φορές ταχύτερο από το Hopper όσον αφορά τις εργασίες τεχνητής νοημοσύνης, προσφέροντας έως και 20 petaflops FP4 power, δηλαδή πολύ πιο προηγμένο από οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί στην αγορά σήμερα.

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Huang υπογράμμισε όχι μόνο το τεράστιο άλμα στην ισχύ μεταξύ του Blackwell και του Hopper, αλλά και τη μεγάλη διαφορά στο μέγεθος.

    “Το Blackwell δεν είναι ένα chip, είναι το όνομα μιας πλατφόρμας,” είπε ο Huang. “Το Hopper είναι φανταστικό, αλλά χρειαζόμαστε μεγαλύτερες GPU.”

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles