21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
More

    Borderline: τα σύνορα της ειρήνης…

    Με το φλέγον ζήτημα των «κλειστών» συνόρων και της Συνθήκης Σένγκεν να αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία αυτή την περίοδο για τη χώρα μας, το project ενός αναγνωρισμένου Ιταλού φωτογράφου για τα ανοικτά σύνορα της Ευρώπης ίσως έχει αξία να αναδειχθεί.

    europe-borders-borderline-frontiers-of-peace-valerio-vincenzo__605

    Ο λόγος για τον Valerio Vincenzo, Ιταλό φωτογράφο/blogger που από το 2007 ξεκίνησε το project «Borderline, the Frontiers of Peace», στην προσπάθειά του να αναδείξει τα αποτελέσματα μιας εκ των σημαντικότερων αλλαγών που έγιναν στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες. Το project εστιάζει στις συνέπειες της υπογραφής της Συνθήκης Σένγκεν το 1985 για το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωζώνης και την σταδιακή «διαγραφή» των οριοθετήσεων μεταξύ κρατών με την πάροδο του χρόνου, με τη βοήθεια της φύσης.

    europe-borders-borderline-frontiers-of-peace-valerio-vincenzo-38__605

    Σήμερα 26 χώρες ανήκουν στη περιοχή της Συνθήκη Σένγκεν, με περίπου 16.500 km συνόρων στην Ευρώπη να είναι πλέον ανοικτά, κάτι που αποτέλεσε το έναυσμα για την ανάθεση του Βραβείου Νόμπελ για το 2012 στην – ποια άλλη;- Ευρωπαική Κοινότητα. Ο Ιταλός φωτογράφος εδώ και 9 χρόνια χρησιμοποιεί GPS και ειδικούς χάρτες για να κάνει ταξίδια κατά μήκος των ορίων των συνόρων μεταξύ χωρών και απεικονίζει στον φακό την ομορφιά της φύσης, χωρίς την ύπαρξη τεχνητών ορίων που αντί να συνδέουν, χωρίζουν λαούς.

    Οι φωτογραφίες του δίνουν πραγματικά άλλη έννοια στη λέξη «σύνορο», αποδεικνύοντας οτι αν ο άνθρωπος το θέλει πραγματικά, μπορεί να ρίξει κάθε είδους σύνορα μπροστά στην θέληση για ειρηνική συνύπαρξη με άλλους λαούς. Απολαύστε τις φωτογραφίες συνοριακών γραμμών μεταξύ χωρών και σκεφτείτε λίγο: ποιος ο λόγος των συνόρων τελικά, αν μπορούμε να ζούμε ειρηνικά;

    Σημ: μία από τις φωτογραφίες δείχνει την ομορφιά και των συνόρων της χώρας μας με την Βουλγαρία. ;)

     

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles