BREAKING

1

“Connected” concept: βαρέθηκα πια [Άποψη]

Άλλη μια κουραστική μέρα στη Βαρκελώνη είχε φτάσει στο τέλος της. Ήμουν εκεί συμμετέχοντας στην αποστολή της Smart Press για την κάλυψη του Mobile World Congress, έχοντας την ευκαιρία να πιάσω στα χέρια μου κάθε τελευταίο μοντέλο smartphone και tablet, να δω τις νέες τάσεις στην αγορά και να ανταλλάξω ιδέες και απόψεις με δημοσιογράφους και άτομα του χώρου απ’ όλο τον κόσμο. Έχοντας μείνει στην πρωτεύουσα της Καταλανίας για μια εβδομάδα, μετά βίας μπορούσα να νιώσω τα πόδια μου στο φινάλε αλλά άξιζε τον κόπο.

Αν υπάρχει κάτι που ξεχώρισα στη Βαρκελώνη και για το οποίο θα άξιζε να γράψω μια-δυο αράδες, είναι σίγουρα το “connected” concept. Μερικά χρόνια πριν, οι εταιρείες προσπαθούσαν να συνδέσουν συσκευές: κινητά με υπολογιστές, media players με τηλεοράσεις, φούρνους με το internet και πάει λέγοντας. Ότι το έκαναν, το έκαναν, όμως σύντομα κλήθηκαν να επανεξετάσουν την όλη ιδέα. Έπρεπε να αλλάξουν τη φιλοσοφία του “connected” concept: δεν έπρεπε να συνδέσουν τις συσκευές αλλά τις καθημερινές δραστηριότητες του ανθρώπου…

connected-car-mwc-2014

Αυτό είναι το μέλλον του "connected" αυτοκινήτου. Μετά το laptop, το tablet, το smartphone και την κάμερα, τώρα και το αμάξι θα χρειάζεται SIM!

Το έξυπνο smartphone

Δεν με ενδιαφέρει αν το smartphone μου αναγνωρίζει τον υπολογιστή, την τηλεόραση, το PlayStation ή το αμάξι μου. Αυτό που θέλω είναι να βάλω τη μουσική μου στις μετακινήσεις μου, να προσαρμόζεται το πρόγραμμά μου βάσει της κίνησης που συναντώ στον δρόμο, να συγχρονίσω τη βιβλιοθήκη τίτλων μου στο PlayStation με τα προφίλ μου στα διάφορα social δίκτυα. Αυτό είναι το πραγματικό “connected” concept που θέλω, μια πραγματικά έξυπνη λύση που μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μου.

Έρχομαι σε επαφή με το “connected” concept δυο φορές περίπου τον χρόνο, συνήθως σε κάθε IFA και MWC. Οι εταιρείες είναι σαν τα χρυσόψαρα: ξεχνούν τι μας έδειξαν την τελευταία φορά και μας «παρουσιάζουν» σε κάθε έκθεση τα ίδια πράγματα: connected αυτοκίνητα, connected σπίτια, connected πόλεις, υποδομές M2M, NFC φιλοσοφία. Κουράστηκα να «εξερευνώ» τα ίδια sci-fi πράγματα ξανά και ξανά, κι ενώ την ίδια στιγμή είμαι υποχρεωμένος να χρησιμοποιώ αναχρονιστικές μεθόδους στην καθημερινότητά μου.

connected-city-mwc-2014

Ένα "connected" κατάστημα της Vodafone μέσα στο Mobile World Congress. Ως πότε οι έξυπνες υπηρεσίες αυτού του τύπου θα θεωρούνται sci-fi...;

Όχι άλλο “connected” σε εκθέσεις

Έχω λάβει μέρος σε δύο sessions δοκιμαστικών παρουσιάσεων χρησιμοποιώντας debit κάρτες με τεχνολογία NFC και ακόμα δεν έχω κάνει μία αγορά έτσι, για τα μάτια του κόσμου, με την ίδια τεχνολογία κάπου στην Ελλάδα. Δηλαδή έλεος, για πόσο θα μου παρουσιάζονται οι ίδιες «καινοτόμες» τεχνολογίες; Τις θέλω στη ζωή μου και τις θέλω τώρα. Δεν θέλω να περιγράφω σε αναγνώστες αυτά που εγώ μόνο, ως άλλος Πατρίκιος μπορώ να απολαμβάνω. Θέλω να συζητώ μαζί τους τις εμπειρίες μας ώστε να τις βελτιώσουμε.

Διάολε, ζητάω πολλά;

1 Comment

  • sokel
    5 Μαρτίου 2014 at 19:30

    το θέμα διασύνδεση σε αυτοκίνητα είναι πολύ ποιο απλό από τα σπίτια στο αυτοκίνητο ιδίως σε καινούργια μπορεί να γίνει από το εργοστάσιο αλώστε όλα τα υλικά και το λογισμικό υπάρχει είδη αλλά για τα σπίτια ιδίως αν δεν κατασκευαστούν από την αρχή μιλάμε για υπερβολικά κόστη καλωδιώσεις ειδικοί ηλεκτρολογικοί πίνακες ειδικές πρίζες δικτύου μαζί με της απλές γενικό server και προπαντός «έξυπνες»συσκευές πλυντήρια ,μηχανισμοί,ψυγεία,κλιματιστικά,θερμοσίφωνες και άλλα μικρά και μεγάλα που περιλαμβάνονται στα σπίτια και μην πείτε ότι υπάρχει το ασύρματο δίκτυο γιατί πως θα ανοιγοκλείσεται παράθυρα και τέντες χωρίς κινητήρες το έξυπνο σπίτι υπάρχει αλλά μόνο σε καινούργιες κατασκευές μπορεί να φτιαχτεί η υποδομή του καθώς στα υπάρχοντα δεν είναι δύσκολο αν δεν μένουμε σε αυτό (γκρεμίσματα/μερεμέτια κλπ)και έχουμε μεγάλη οικονομική δυνατότητα