BREAKING

3

Μαραθώνιος της Βοστόνης: ο πιο παλιός ετήσιος μαραθώνιος στον κόσμο

Μπορεί ο Μαραθώνιος δρόμος που έτρεξε ο Φειδιππίδης το 490 π.Χ. για να ειδοποιήσει για τη νίκη των Ελλήνων κατά των Περσών, να είναι δίπλα μας και να τον γνωρίζουμε, ο Μαραθώνιος δρόμος της Βοστόνης όμως, που πραγματοποιείται ανελλειπώς από το 1897, είναι ένα από τα 5 πιο σημαντικά παγκόσμια events στο άθλημα, μαζί με αυτούς  του Βερολίνου, του Τόκυο, του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και του Σικάγο. Και είναι ο μαραθώνιος δρόμος που το 1996 είχε τις περισσότερες συμμετοχές: 38708 είχαν δηλώσει συμμετοχή, 36748 είχαν ξεκινήσει την διαδρομή και 35868 τερμάτισαν.

0415_marathon-runners

Ο μαραθώνιος δρόμος της Βοστόνης διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1897, ένα χρόνο μετά την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1896 και διοργανώνεται κάθε χρόνο, την τρίτη Δευτέρα του Απριλίου που αποτελεί και εθνική εορτή για τους Βοστονέζους. Ήδη από τότε, ο φορέας που οργανώνει αυτή τη μεγάλη αθλητική διοργάνωση είναι η Boston Athletic Association. Συμμετέχουν ερασιτέχνες και επαγγελματίες μαραθωνοδρόμοι και συγκεντρώνονται στην πόλη περισσότεροι από 500.000 επισκέπτες.

boston marathon

Ένα από τα πιο ιστορικά events λοιπόν, επλήγη εχθές από άγνωστους δράστες, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 3 άνθρωποι να είναι νεκροί και περισσότεροι από 100 τραυματίες, σύμφωνα με ένα μέτριο απολογισμό που διαβάζουμε αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές. Κι όσο κι αν μας αρέσει να κοιτάζουμε πίσω στην ιστορία και να μαθαίνουμε λεπτομέρειες γι αυτή, ποτέ μα ποτέ δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε, με ποια λογική κάποιοι άνθρωποι, για οποιοδήποτε λόγο πιστεύουν πως πρέπει να πραγματοποιήσουν μία επίθεση, το κάνουν εναντίον αθώων ανθρώπων. Είτε αυτοί βρίσκονται στις ΗΠΑ, είτε στο Αφγανιστάν, είτε στη Συρία, είτε στη Νότια Αφρική. Τα παιδιά δεν είναι διαφορετικά ανάλογα με τη χώρα που γεννιούνται. Το ίδιο ισχύει, όμως και για την βλακεία. Είναι πανανθρώπινη.

3 Comments

 • Rpu2
  25 Απριλίου 2013 at 18:53

  Όχι ότι είναι σημαντικό, σε σχέση με τα πρόσφατα γεγονότα, αλλά καλόν είναι να διατηρούμε μια σχετική ακρίβεια στα ιστορικά γραφόμενα:
  Ο Φειδιππίδης ΔΕΝ έτρεξε «για να ειδοποιήσει για τη νίκη των Ελλήνων κατά των Περσών». Αυτό το έκανε ένας άγνωστος σε εμάς οπλίτης των Αθηναίων ο οποίος πολέμησε και στην ομώνυμη μάχη. Ο Φειδιππίδης ήταν Αθηναίος ημεροδρόμος, ειδικά εκπαιδευμένος δρομέας μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος στάλθηκε να ζητήσει την βοήθεια της Σπάρτης πριν την μάχη. Έκανε την απόσταση των 200 χιλιομέτρων σε δύο περίπου ημέρες. Προς τιμήν του διοργανώνεται, σήμερα, το σύγχρονο Σπάρταθλον.

 • amsk
  16 Απριλίου 2013 at 14:35

  @Chronia
  Μπα; Σοβαρά; Γιατί το αθώοι που γράφεις είναι σε εισαγωγικά; Σε τι έφταιξαν και τους σκότωσαν;
  Η αλητεία και η καφρίλα δεν έχουν απώτερο σκοπό. Είναι πολύ απλά αλητεία και καφρίλα.
  Ας μη δικαιολογούμε τα αδικαιολόγητα.

 • Chronia
  16 Απριλίου 2013 at 11:56

  Μην αναρωτιέστε γιατί πάντα την πληρώνουν «αθώοι». Αν δεν πληγούν αυτοί, τότε δεν κινητοποιείται η μάζα και δεν δημιουργείται συλλογικό συναίσθημα. Δυστυχώς η χειραγώγηση έχει πολλούς δρόμους και πρόσωπα.