16.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    BPG… Το νέο format εικόνας που μπορεί να διαδεχθεί το JPEG!

    To format εικόνας JPEG βρίσκεται στο προσκήνιο για περισσότερα από 20 χρόνια, αποτελώντας το πιο ευρέως διαδεδομένο που υπάρχει. Πρόσφατα, ο Γάλλος προγραμματιστής Fabrice Bellard επινόησε το BPG, ένα picture format, το οποίο θεωρεί ότι στο μέλλον μπορεί να αντικαταστήσει το JPEG.
     bpg-image-format-better-than-jpeg-15

    Το BPG (Better Portable Graphics) προσφέρει ένα ποιοτικό αβαντάζ σε σύγκριση με το JPEG, ειδικότερα σε περιπτώσεις που μία εικόνα έχει υποστεί μεγάλη συμπίεση. Κρίνοντας και από τις διαθέσιμες εικόνες που συγκρίνουν τα δύο formats, καθίσταται σαφές ότι το BPG παρέχει ένα καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα, με καλύτερη ανάμειξη των χρωμάτων και πιο εξομαλυμένες επιφάνειες, αλλά και πιο ορθή διαχείριση του φωτός. Τα BPG αρχεία, λόγω του ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως transparent images (εν αντιθέσει με τα JPEG), αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να «συνεργάζονται» καλύτερα με τους web browsers (όπως γίνεται στην περίπτωση των PNG files). Μάλιστα, τα BPG files βασίζονται στο πρότυπο του H.264 video codec. Ωστόσο, αρκετοί είναι που διερωτώνται κατά πόσο το BPG δύναται να αντικαταστήσει το JPEG, κάτι το οποίο στην αρχή είναι μάλλον δύσκολο να συμβεί και αυτό γιατί οι developers είναι πολύ πιο συνηθισμένοι στη χρήση άλλων image formats και σίγουρα θα τους είναι εξαιρετικά δύσκολο σε αυτό το στάδιο να… «αλλαξοπιστήσουν».

    Πάντως, ανεξαρτήτως ποια θα είναι η κατάληξη του και εάν τελικώς θα γίνει το αρχείο που θα επικρατήσει στο μέλλον, το BPG είναι ομολογουμένως πολύ καλύτερο σε επίπεδο ποιότητας (όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και από τις συγκριτικές εικόνες – όπου στο αριστερό τμήμα εμφανίζεται η JPEG version και στο δεξί η BPG), προσφέροντας παράλληλα τα ίδια περίπου επίπεδα συμπίεσης.

    bpg-image-format-better-than-jpeg-7
    bpg-image-format-better-than-jpeg-9
    bpg-image-format-better-than-jpeg-12

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles