17.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Ο 3D εκτυπωτής που σου επιτρέπει να “χτίσεις” ένα σπίτι μέσα σε 20 ώρες

    Το 3D printing χρησιμοποιείται ευρέως τελευταία, συνήθως, βέβαια, μόνο για την κατασκευή μικρών μηχανών ή μηχανικών μερών. Τώρα, όμως, ένας μηχανικός από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιαέχει προχωρήσει ακόμη περισσότερο, αναπτύσσοντας ένα σύστημα για την εκτύπωση… ολόκληρων κτιρίων σε λιγότερο από μία… ημέρα.

    Με τη βοήθεια ενός γιγαντιαίου 3D εκτυπωτή, ο οποίος κρέμεται πάνω από το χώρο που θα καταλάβει το σπίτι, μπορεί κάποιος να “χτίσει” τους τοίχους του χρησιμοποιώντας στρώματα από σκυρόδεμα. Το μηχάνημα μπορεί να προσθέσει, επίσης, υδραυλικά και ηλεκτρικά καλώδια, αφήνοντας ένα ολοκληρωμένο “κέλυφος”, το οποίο χρειάζεται μόνο παράθυρα και πόρτες για να ολοκληρωθεί. Υπάρχουν ακόμη τρόποι για να βάψετε με τη βοήθεια κάποιου ρομπότ τους τοίχους, καθώς και να προσθέσετε πλακάκια στα δάπεδα και τους τοίχους.

    Ο καθηγητής Behrokh Khoshnevis, που έχει αναπτύξει το καινοτόμο αυτό σύστημα, σημειώνει ότι επιτρέπει την κατασκευή μίας οικίας χαμηλού κόστους σε μικρό χρονικό διάστημα και με λιγότερες πιθανότητες να τραυματιστεί κάποιος εργάτης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Το θεωρεί ιδιαίτερα πολύτιμο για την εξάλειψη των παραγκουπόλων στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και τις περιοχές που επλήγησαν από σεισμούς ή άλλες φυσικές καταστροφές, αναφέρει, όμως, ότι η διαδικασία που χρησιμοποιεί μπορεί να προσαρμοστεί, ώστε να αξιοποιηθεί για την κατασκευή πολυτελών σπιτιών ή μεγάλων κτιρίων.

    Επιπλέον, καθώς ο σχεδιασμός καθορίζεται από ένα πρόγραμμα υπολογιστή, μπορεί κάποιος να προσαρμόσει τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά ενός σπιτιού, να προσθέσει ή να τροποποιήσει στοιχεία του με μερικά κλικ, ώστε να μην καταλήξει να διαθέτει ένα σπίτι πανομοιότυπο με αυτό των γειτόνων του…

    Σε κάθε περίπτωση, μία άκρως υποσχόμενη λύση από αυτές που αποδεικνύουν πως η τεχνολογία παρεισφρύει, πλέον, με δεκάδες τρόπους σε κάθε τομέα της ζωής μας, προσφέροντας εντυπωσιακές λύσεις.

    Πηγή: Dvice

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles