18.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    ChatGPT: απαιτείται μια σύγχρονη ανθρωποκεντρική προσέγγιση που θα χαρακτηρίζεται από δημιουργικότητα, προσαρμοστικότητα στη καινοτομία, ενσυναίσθηση, ευελιξία και ηθική

    Νέες αντιδράσεις για ChatGPT είχαμε αυτή τη φορά από τις καναδικές Αρχές, αρμόδιες για θέματα απορρήτου, οι όποιες ξεκίνησαν έρευνα γύρω από την OpenAI, την εταιρεία πίσω από το chatbot τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT. Σε αυτές προστέθηκαν και οι επιφυλάξεις που εξέφρασε η Γερμανία δια στόματος του Γερμανού Επίτροπου Προστασίας Δεδομένων Ulrich Kelber, ο οποίος προειδοποίησε ότι το ChatGPT μπορεί να αντιμετωπίσει πιθανό αποκλεισμό στη Γερμανία, παρόμοιο με αυτό που συνέβη στην Ιταλία, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των δεδομένων. Ο Ulrich Kelber αποκάλυψε ότι η Γερμανία ζήτησε από την Ιταλία περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την προσωρινή απαγόρευση, η οποία οδήγησε την OpenAI, «εκτός σύνδεσης» στη χώρα.

    Η απάντηση της Microsoft ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη: Οι εκκλήσεις για παύση της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης δεν θα «λύσουν τις προκλήσεις», δήλωσε στο Reuters ο συνιδρυτής της Microsoft, Bill Gates. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν καλύτερα να επικεντρωθούμε στο βέλτιστο τρόπο χρήσης των εξελίξεων στην τεχνητή νοημοσύνη, καθώς είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει μια παγκόσμια «απαγόρευση». Η σχετική συνέντευξη έρχεται μετά από μια ανοιχτή επιστολή -που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα και συνυπογράφηκε από τον Elon Musk και περισσότερους από 1.000 ειδικούς στην τεχνητή νοημοσύνη- μέσω της οποίας απαιτούν “παύση” στην ανάπτυξη συστημάτων «πιο ισχυρών» από αυτά που έχουμε σήμερα στη διάθεση μας. 

    Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας, Matteo Salvini, πιστεύει πως ο αποκλεισμός στο ChatGPT, που τέθηκε σε εφαρμογή από την υπηρεσία προστασίας δεδομένων της χώρας, είναι υπερβολικός. Η απόφαση αποκλεισμού του ChatGPT ελήφθη ανεξάρτητα από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων, σε σχέση με πιθανές παραβιάσεις απορρήτου και για μη επαλήθευση της ηλικίας των χρηστών.

    Σε μια δήλωση που δημοσιεύθηκε στο Instagram, ο Salvini είπε ότι οι νέες τεχνολογίες φέρνουν σημαντικές αλλαγές, κινδύνους και ευκαιρίες και ότι είναι σωστό να ρυθμίζονται μέσω ρυθμιστικών αρχών και νομοθετών. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι λάθος να εμποδίζουμε ή να βλέπουμε το «έργο εκείνων που πραγματοποιούν έρευνα και καινοτομία», προσθέτοντας ότι το OpenAI είναι πρόθυμο να συνεργαστεί και ελπίζει ότι το ChatGPT θα αποκατασταθεί γρήγορα. 

    Από την άλλη μεριά του ατλαντικού ο Αμερικανός Πρόεδρος, Joe Biden, συναντήθηκε με τους συμβούλους του γύρω από θέματα επιστήμης και τεχνολογίας, σε μια συζήτηση για τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που φέρνουν στο προσκήνιο οι ραγδαίες εξελίξεις στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, τόσο για τους χρήστες όσο και για την εθνική ασφάλεια. Ο Biden είπε ότι «οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν ευθύνη να βεβαιωθούν ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλή πριν τα δημοσιοποιήσουν». Όταν ρωτήθηκε εάν η τεχνητή νοημοσύνη είναι επικίνδυνη, είπε πως «μένει να φανεί. Θα μπορούσε».

    Καταληκτικά, στην εποχή της μηχανικής μάθησης και των έξυπνων μηχανών εκείνο που απαιτείται είναι μια σύγχρονη ανθρωποκεντρική προσέγγιση που θα χαρακτηρίζεται από δημιουργικότητα, προσαρμοστικότητα στη καινοτομία, ενσυναίσθηση, ευελιξία και ηθική.

    Διαβάστε επίσης: Απίστευτο video: Το ChatGPT στην «καρδιά» ανθρωποειδούς ρομπότ

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles