16.3 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
More

    ChatGPT: Κατηγόρησε καθηγητή για σεξουαλική παρενόχληση

    Ένας καθηγητής νομικής, φέρνοντας ξανά στην επιφάνεια τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, κατηγορεί το ChatGPT της OpenAI για παραπληροφόρηση. Ο λόγος είναι ότι το γνωστό chatbot του απέδωσε ψευδώς τη σεξουαλική παρενόχληση ενός μαθητή.

    Πιο συγκεκριμένα, ο Jonathan Turley, ο οποίος διδάσκει νομικά στο Πανεπιστήμιο George Washington, δήλωσε σε γνωστό μέσο ότι οι κατασκευασμένοι ισχυρισμοί της ΑΙ είναι «ανατριχιαστικοί».

    «Το ChatGPT εφηύρε έναν ισχυρισμό όπου ήμουν καθηγητής σε ένα σχολείο που δεν έχω διδάξει ποτέ, πήγα σε ένα ταξίδι που δεν έκανα ποτέ και ανέφερε ένα περιστατικό που δεν έγινε ποτέ», δήλωσε ο άντρας. «Είναι εξαιρετικά ειρωνικό γιατί έχω γράψει για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης στην ελευθερία του λόγου».

    Ο 61χρονος νομικός έλαβε για πρώτη φορά γνώση του ψευδούς ισχυρισμού της τεχνητής νοημοσύνης, όταν έλαβε ένα email από τον καθηγητή του UCLA Eugene Volokh, ο οποίος φέρεται να ζήτησε από το ChatGPT να αναφέρει «πέντε παραδείγματα» «σεξουαλικής παρενόχλησης» από καθηγητές σε αμερικανικές νομικές σχολές μαζί με «αποσπάσματα από σχετικά άρθρα εφημερίδων».

    Μεταξύ των παραδειγμάτων ήταν ένα υποτιθέμενο περιστατικό του 2018 στο οποίο ο καθηγητής του «Νομικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Georgetown» Turley κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση από μια πρώην φοιτήτρια.

    Το ChatGPT ανέφερε ένα ψεύτικο άρθρο της Washington Post, γράφοντας: «Η καταγγελία ισχυρίζεται ότι ο Turley έκανε “σεξουαλικά προκλητικά σχόλια” και “προσπάθησε να την αγγίξει με σεξουαλικό τρόπο” κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού που χρηματοδοτήθηκε από τη νομική σχολή στην Αλάσκα».

    Ο Turley δήλωσε στην The Post: «Το ChatGPT δεν επικοινώνησε μαζί μου ούτε ζήτησε συγγνώμη. Αρνήθηκε να πει οτιδήποτε. Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Δεν υπάρχει. Όταν δυσφημίζεστε από μια εφημερίδα, υπάρχει ένας δημοσιογράφος με τον οποίο μπορείτε να επικοινωνήσετε. Ακόμα και όταν το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft επανέλαβε την ίδια ψευδή ιστορία, δεν επικοινώνησε μαζί μου και απλώς σήκωσε τους ώμους ότι προσπαθεί να είναι ακριβές».

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles