21.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
More

    O εφιάλτης της βουβωνικής πανώλης, επιστρέφει. Στην Κίνα

    Είναι η ασθένεια που, τον 14ο αιώνα, κόστισε στην Ευρώπη περίπου τα 2/3 του πληθυσμού της. Είναι η ασθένεια που κόστισε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, περίπου 50 εκατομμύρια θανάτους. Η βουβωνική πανώλη, ή αλλιώς, Μαύρος Θάνατος, είναι μία μολυσματική ασθένεια που προέρχεται από το τσίμπημα ενός ψύλλου. Ενός ψύλλου που “κατοικοεδρεύει” πάνω σε ποντίκια.

    1280px-Plague_-buboes

    Ένας θάνατος από βουβωνική πανώλη σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε μία πόλη της Κίνας, ενώ οι τοπικές αρχές, έχουν θέσει σε καραντίνα περισσότερα από 151 άτομα που ήρθαν σε άμεση επαφή με το θύμα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Για λόγους ασφαλείας, έχουν αποκλειστεί επίσης τμήματα ολόκληρης της πόλης, για να καλυφθεί η πιθανότητα εξάπλωσης της ασθένειας.

    Η ασθένεια που εξακολουθεί να θεωρείται ενδημική, συνήθως παρουσιάζεται σε περιοχές με ζεστό και υγρό κλίμα, ενώ παράλληλα οι υποδομές υγείας είναι ελλειμματικές. Το περιστατικό στην πόλη Yumen δεν έχει θορυβήσει πάντως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που δεν έβγαλε κάποια σχετική ανακοίνωση. Κυρίως γιατί σημειώθηκε ένας μόνο θάνατος, ενώ εκείνοι που είχαν άμεση επαφή με το θύμα, δεν φαίνεται να νόσησαν.

    Η βουβωνική πανώλη θεωρείται πλήρως ιάσιμη σήμερα, με τη χρήση αποτελεσματικών αντιβιοτικών. Εκδηλώνεται μετά από τσίμπημα ψύλλου που ευδοκιμεί πάνω σε άγρια τρωκτικά, ενώ εναλλακτικά, η μεταφορά του στον άνθρωπο μπορεί να γίνει και με την έκθεσή του σε μολυσμένο ιστό.

    Η πρόκληση για τους γιατρούς του κόσμου που αντιμετωπίζουν τα ολοένα και λιγότερα κρούσματα βουβωνικής πανώλης όμως, παραμένει η έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Θεωρείται πως τα συμπτώματα εκδηλώνονται 2 με 5 ημέρες μετά την έκθεση του ανθρώπου στα παράσιτα, πράγμα που οδήγησε τους επιστήμονες να αναπτύξουν σχετικά πρόσφατα, μία μέθοδο που τους επιτρέπει την άμεση διάγνωση, χωρίς να χρειάζεται να αναμένουν ημέρες για αποτελέσματα αιματολογικών εξετάσεων. Η χρήση των μεθόδων άμεσης διάγνωσης της ασθένειας, έχει οδηγήσει στην διάσωση πολλών ανθρώπων, εφόσον η αντιμετώπιση με αντιβιοτικά που έχουν βάση της στρεπτομυκίνη μέσα στις πρώτες 12 ώρες από την μόλυνση, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.

    Εφόσον λοιπόν δεν υπήρχε εξάπλωση της ασθένειας, στην πόλη της Κίνας, πού βασίζεται ο φόβος; Εύστοχη ερώτηση. Βασίζεται στο γεγονός ότι η εκδήλωση αυτής της ασθένειας, κόστισε σε μία ήπειρο εκατομμύρια ζωές και ένα Μεσαίωνα.

    Δείτε ένα συνοπτικό βίντεο από το History Channel με τα αίτια, αλλά και τις επιπτώσεις, της έξαρσης βουβωνικής πανώλης στην Ευρώπη, που ξεκίνησε το 1346.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles