16.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Κινέζοι εργάτες σήκωσαν…μπαϊράκι στη Microsoft/Nokia

    Φαίνεται πως οι εποχές που οι κατασκευαστές επέλεγαν την Κίνα για τα εργοστάσιά τους, λόγω του φθηνού και «δεκτικού» εργατικού δυναμικού, έχουν περάσει. Σε εβδομαδιαία βάση διαβάζουμε νέα για απεργίες εργατών, για σοβαρές κινητοποιήσεις και μποϋκοτάρισμα της παραγωγής από τους ίδιους στην Κίνα, ενώ απλά φανταζόμαστε πόσες ιστορίες δε βγαίνουν ποτέ στη δημοσιότητα.

    Αυτή τη φορά «θύμα» της οργής των εργατών είναι η Microsoft, που αφού αγόρασε τη Nokia, φέρεται να προσπαθεί την αναπροσαρμογή μισθών των εργαζομένων της, προς τα κάτω φυσικά. Οι 5.000 υπάλληλοι όμως επαναστάτησαν, καθώς αφ’ενός δε συμφωνούν με τους νέους όρους εργασίας, αφ’ετέρου 59 συνάδελφοί τους απολύθηκαν επειδή ακριβώς αρνήθηκαν να εργαστούν για το λόγο που προαναφέραμε. Κατέβηκαν, λοιπόν, σε απεργία διαρκείας, έως ότου η εταιρεία συμφωνήσει να κάτσει στο ίδιο τραπέζι μαζί τους και βρούν τη «χρυσή τομή».

    nokiastrike2

    Το θέμα έφτασε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και ο Doug Dawson, εκπρόσωπος της Nokia, αναγκάστηκε να προβεί σε δηλώσεις. Σύμφωνα με αυτές εστάλη αντιπρόσωπος της εταιρείας να μιλήσει με τους υπαλλήλους, ώστε να «διαλυθούν οι ανυπόστατες φήμες» και εξέφρασε την επιθυμία του να επέλθει συμφωνία μαζί τους σύντομα. Ωστόσο, υπάλληλος που μίλησε στο Reuters διέψευσε την παρουσία οποιουδήποτε διαπραγματευτή από τη μεριά της Nokia, ενώ παραπονέθηκε και για την απραξία του συνδικάτου των εργαζομένων.

    Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν στην πόλη Dongguan της επαρχίας Guangdong, πόλη στην οποία βρίσκονται αρκετές κατασκευαστικές μονάδες πολυεθνικών, όπως και στις γειτονικές της πόλεις. Πολύ πιθανόν το αυξανόμενο κόστος για τις εταιρείες στην Κίνα και η εξέγερση των εργατών που ζητούν καλύτερες συνθήκες να οδηγήσουν σύντομα σε μια μαζική μεταφορά των μονάδων τους σε άλλες χώρες της Ασίας, στις οποίες ακομη δεν υπάρχουν τέτοια «προβλήματα»…

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    3 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles