18.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Η Κίνα ετοιμάζει τη δική της “απάντηση” στον επιταχυντή αδρονίων του CERN!

    Ο επιταχυντής αδρονίων του CERN δίνει τη δυνατότητα στην ανθρωπότητα να ξεκλειδώσει τα μυστήρια της δημιουργίας του σύμπαντος. Το επιστημονικό πρόγραμμα CERN ως γνωστόν είναι ένα θαυμαστό τεχνολογικό επίτευγμα της κοινοπραξίας μίας σειράς ευρωπαϊκών κρατών, ωστόσο όπως έγινε γνωστό η Κίνα ετοιμάζεται και εκείνη να μπει και εκείνη στο παιχνίδι της αναζήτησης του “σωματιδίου του θεού” (μποζόνιο του Higgs) κατασκευάζοντας τον δικό της επιταχυντή (ποζιτρονίων) στο πρότυπο της κατασκευής του CERN.

    Cern 2

    O κυκλικός επιταχυντής ποζιτρονίων (CEPC – Circular Electron Positron Collider) που σκοπεύει να δημιουργήσει η Κίνα θα είναι πολύ πιο μεγάλος από το CERN, καθώς η διάμετρος του θα καλύπτει από 50 έως 100 χιλιόμετρα (έναντι 27 της κατασκευής του CERN). Επιπλέον, σύμφωνα με τους κινέζους επιστήμονες ο δικός τους επιταχυντής θα είναι επτά φορές πιο ισχυρός από το CERN και θα δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να δημιουργήσουν χιλιάδες μποζόνια του Higgs με μία μόλις ριπή. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε και ο υπεύθυνος του κινεζικού προγράμματος, Wang Yifang, ο CEPC θα μπορεί να επιτύχει την σύγκρουση ηλεκτρονίων και ποζιτρονίων σε ένα εξαιρετικά καθαρό περιβάλλον, δημιουργώντας έτσι μποζόνια του Higgs με μεγαλύτερη ευκολία. To τεράστιο αυτό επιστημονικό project θα είναι έτοιμο μεταξύ των ετών 2020 και 2025, ενώ το 2040 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μία δεύτερη φάση επέκτασης του, με την κατασκευή ενός νέου ακόμη πιο εξελιγμένου επιταχυντή πρωτονίων.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles