15.1 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Χρεοκόπησε η Turk Telekom: Ο γίγαντας της τηλεφωνίας στην Τουρκία στα χέρια των τραπεζών

    Άρχισε να ξετυλίγεται το «ντόμινο» των αρνητικών εξελίξεων της ετοιμόρροπης τουρκικής οικονομίας, καθώς ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός στην Τουρκία, η  Turk Telekom, οδηγείται σε χρεωκοπία. Πιο αναλυτικά, η Turk Telekom αδυνατώντας να αποπληρώσει τα δάνειά της, που ανέρχονται σε 4,7 δισ. δολάρια, (εισπράττει σε τουρκικές λίρες και  πληρώνει τα δάνειά της σε συνάλλαγμα), σε μια  περίοδο όπου η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου έχει διολισθήσει σε ποσοστό άνω του 40% μέσα στο 2018 με αποτέλεσμα η Turk Telekom να οδηγηθεί σε καθεστώς χρεοκοπίας και στον έλεγχο της πλέον από τις πιστώτριες τράπεζες. Όπως σημειώνουν οικονομικοί αναλυτές, η εξέλιξη αυτή δεν ήταν καθόλου απρόσμενη, καθώς ήταν απλώς θέμα χρόνου να συμβεί.

    Στο μεταξύ, το Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας αποφάσισε την άμεση μεταβίβαση του 55% των μετοχών της σε κοινοπραξία των πιστωτριών τραπεζών Akbank, Garanti και İş Bank. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη η Turk Telecom ανέφερε πως «εγκρίθηκε από το υπουργείο Θησαυροφυλακίου και Οικονομικών η μεταβίβαση του 55% των μετοχών που κατέχει στην Turk Telekom η Oger Telekomunikasyon A.S. (OTAS)  της λιβανέζικης οικογένειας Χαρίρι από ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV) στο οποίο οι πιστώτριες τράπεζες της OTAS θα είναι μέτοχοι».

    Να σημειωθεί ότι η Turk Telekom, εκτός από την Τουρκία, δραστηριοποιείται σε Αλβανία, Λίβανο, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία και η συνδρομητική της βάση ανέρχεται στα  43,5 εκατομμύρια συνδρομητές, ενώ απασχολεί συνολικά πάνω από 33.600 υπαλλήλους στις χώρες που δραστηριοποιείται.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles