19.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Χρόνια Πολλά! 7+1 ενδιαφέροντα facts για την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών

    Όλοι γνωρίζουμε ότι οι τηλεπικοινωνίες έχουν αλλάξει τη ζωή μας, καθώς πλέον δεν μπορούμε να φανταστούμε ούτε λεπτό την καθημερινότητά μας χωρίς το smartphone μας ή χωρίς να έχουμε πρόσβαση στο Internet. Άλλωστε, η επικοινωνία, η εργασία, η εκπαίδευση αλλά και η ψυχαγωγία μας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ύπαρξη της τεχνολογίας που μας προσφέρουν ελεύθερα οι τηλεπικοινωνίες, με τον κόσμο των Telecoms  να διαμορφώνουν το “status quo” σε κοινωνικό, πολιτικό, επιστημονικό και οικονομικό επίπεδο. Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με επίσημο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου ο πλανήτης γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη Παγκόσμια Ημέρα, δεν έχει μόνο «γιορτινό» χαρακτήρα, αλλά υπάρχει παράλληλα για να μας υπενθυμίσει τον «αποκλεισμό» ενός μεγάλου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού από την Κοινωνία της Πληροφορίας και από την πρόσβαση στη digital γνώση που αυτή προσφέρει. Και μπορεί στη χώρα μας να έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια τεράστια βήματα προόδου και εξέλιξης, παρόλα αυτά σε άλλα κράτη οι «ψηφιακές» ανισότητες εξακολουθούν και «επιμένουν». Με αφορμή λοιπόν την ήμερα που είναι αφιερωμένη στις τηλεπικοινωνίες, ψάξαμε και βρήκαμε μια σειρά από facts και ιστορικά στοιχεία που είναι βέβαιο ότι θα σας βοηθήσουν να δείτε τον κόσμο των Τηλεπικοινωνιών με μια άλλη ματιά αλλά και να… γιορτάσετε κι εσείς μαζί μας!

    1. H πρώτη φορά που γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών ήταν το 1965 για να «τιμηθούν» με αυτόν τον τρόπο τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU). Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της, βοήθησαν τα μέγιστα στην διάδοση του τηλεφώνου (από το 1876), στην εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου (το 1957) και στη γέννηση του Internet στα 60s.

    Η πρώτη συσκευή τηλεφώνου

    2. To πρώτο σύντομο μήνυμα σε μορφή text (το γνωστό σε όλους μας SMS), στάλθηκε από τον Neil Papworth το 1992 και έγραφε απλώς την ευχή: «Merry Christmas».

    3. H πρώτη VoIP (Voice Over Internet) κλήση πραγματοποιήθηκε το 1974, όταν το εργαστήριο Lincoln και ο ερευνητής Culler Harrison κατάφερε να μεταδώσει με επιτυχία voice data. Δύο χρόνια αργότερα (1976), πραγματοποιήσαν την πρώτη κλήση συνδιάσκεψης.

    4. Σύμφωνα με έρευνες, πολλοί είναι οι χρήστες που χρησιμοποιούν το κινητό τους για να τσεκάρουν την ώρα.

    5. O χαρακτηριστικός ήχος ειδοποίησης των Nokia phones στα 90s, όταν δέχονταν ένα SMS ήταν ουσιαστικά κώδικάς Morse για σύντομα μηνύματα!

    6. Τα παλιά χρόνια, τα τηλεφωνικά καλώδια επιλέγονταν με βάση κατά πόσο θα αποτελούσα «μεζεδάκι» για τα τρωκτικά. Όσο λιγότερο εύγεστο ήταν για τα τρωκτικά ένας καλωδιακός εξοπλισμός, τόσο λιγότερη θα ήταν και η… ζημιά!

    7. Για να δημιουργηθεί η τηλεφωνική σύνδεση από την Ανατολική Ακτή των Η.Π.Α στη Δυτική (από την πόλη της Νέας Υόρκης στο Σαν Φρανσίσκο) η χάλκινη καλωδίωση που χρειάστηκε, ξεπερνούσε τα 25.000 χιλιόμετρα, ενώ παράλληλα τοποθετήθηκαν περισσότεροι από 140.000 τηλεφωνικοί στύλοι, σε όλη την αμερικανική επικράτεια.

    8. To πρώτο smartphone θεωρείται το SIMON της IBM (1993), το οποίο διέθετε ημερολόγιο, fax, οθόνη αφής και μια σειρά από τηλεπικοινωνιακές λειτουργίες!

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles