15.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Cisco Smart + Connected Communities

    Cisco Smart + Connected Communities

    Iconic Toronto

    Η Cisco είναι παλιά και αγαπημένη εταιρεία στο χώρο της τεχνολογίας, και πιο συγκεκριμένα στο χώρο της δικτύωσης, ειδικά για επιχειρήσεις, αλλά και για home networking. Το brand είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κορυφαία ποιότητα κατασκευής και την αξιοπιστία σε routers και κάθε είδους δικτυακό εξοπλισμό. Έτσι ένα press event από τη Cisco δεν θα μπορούσε παρά να είναι ενδιαφέρον, και μάλιστα όταν είχε διάρκεια τριών ημερών σε μία τόσο ανεπτυγμένη πόλη όπως το Τορόντο του Καναδά.

    Αυτή τη φορά όμως, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος δεν ήταν μία συγκεκριμένη νέα τεχνολογία / προϊόν / υπηρεσία, αλλά κάτι πολύ πιο πρωτότυπο, και κυρίως πολύ πιο εκτενές. Πρόκειται για την πρωτοβουλία S+CC (Smart + Connected Communities) την οποία οδηγεί η Cisco σε διάφορες μεγάλες πόλεις του κόσμου. Φυσικά σε αυτή την περίπτωση παρουσίασε τα έργα της (ναι, πληθυντικός) στην πόλη Τορόντο, στον Καναδά. Το διευκρινίζουμε για δεύτερη φορά, ώστε να μην υπάρξει σύγχυση με το Τορόντο των ΗΠΑ.

    Το S+CC λοιπόν περιγράφει πως θα πρέπει να χτίζονται τα νέα κτίρια ώστε να ανταποκρίνονται ρεαλιστικά στις σύγχρονες τεχνολογικές απαιτήσεις. Η δικτύωση είναι πλέον τόσο απαραίτητη όσο η ύδρευση και ο ηλεκτρισμός. Έτσι δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ένα σύνολο καλωδίων και συσκευών που θα τοποθετηθούν αργότερα ως κάτι πρόσθετο. Αντίθετα, οι αρχιτέκτονες θα πρέπει να προσχεδιάζουν εξ αρχής ώστε οι οικοδομές τους να ενσωματώνουν τη δικτυακή υποδομή τόσο διακριτικά όσο τις ηλεκτρικές γραμμές. Αυτό έχει και πρακτικό σκοπό, καθώς τα δύο θα συνδέονται πλέον μεταξύ τους! Θα εξηγήσουμε αναλυτικά παρακάτω τι ακριβώς σημαίνουν όλα αυτά, πως υλοποιούνται ήδη, και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα όταν είναι έτοιμα.

    Το πρώτο βήμα είναι η συνεννόηση της Cisco με φορείς της κυβέρνησης, με οικοδομικές εταιρείες, και φυσικά με τους επαγγελματίες που θα αποτελούν τους βασικούς ενοίκους των κτιρίων. Όπως είπαν οι ίδιοι οι άνθρωποι της Cisco, ο τελικός σκοπός όλων των παραπάνω φορέων είναι τα χρήματα. Έτσι η εταιρεία έπρεπε να τους πείσει ότι επενδύοντας σε ένα smart + connected κτίριο, αυτή η επένδυση θα τους βοηθούσε να εξοικονομήσουν / κερδίσουν χρήματα, και μάλιστα στο άμεσο μέλλον.

    Τα πλεονεκτήματα λοιπόν είναι οικονομικά, κοινωνικά, αλλά και οικολογικά. Δηλαδή δημιουργείται μία υποδομή που βοηθάει στην ανάπτυξη της επιχείρησης και στην ίδρυση νέων θέσεων εργασίας, βελτιώνει το επίπεδο ζωής των ενοίκων και βοηθάει στην κατανάλωση λιγότερης ενέργειας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας έρευνας της Gartner, μία δικτυακή υποδομή gigabit μπορεί να αυξήσει το ΕΑΠ κατά 3% σε ένα χρόνο.

    Σε λιγότερο θεωρητικό επίπεδο τώρα, μπορούν να ωφεληθούν οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης από και προς τους πολίτες, όπως και το εκπαιδευτικό σύστημα. Όπως αναφέρθηκε, ένας καθηγητής αγγλικής γλώσσας στην Κορέα, κερδίζει πιο πολλά χρήματα από ότι στην Αμερική, γιατί ένας μεγάλος αριθμός Κορεατών σπεύδει να μάθει αγγλικά, ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας. Επίσης με το πρόβλημα του ιού SARS στην Κίνα, πολλοί μαθητές δεν μπορούσαν να πηγαίνουν στο σχολείο. Με υποδομές fiber to the home και ταχύτητες gigabit, το μάθημα μπορεί να γίνεται μέσω βιντεοδιάσκεψης σε high definition, από και προς οποιοδήποτε σημείο του κόσμου.

    Σε πολεοδομικό επίπεδο, το 80% του συνολικού κόστους ενός κτιρίου, αποδίδεται στα λειτουργικά έξοδα. Τα ίδια τα κτίρια καταναλώνουν το 39% της παραγόμενης ενέργειας, τα 2/3 του ηλεκτρισμού και το 1/8 της ύδρευσης. Το 75% των υποδομών που θα χρειαζόμαστε σε 15 χρόνια για να καλύπτουμε όλες τις ανάγκες μας, δεν υφίσταται σήμερα. Σκοπός της Cisco είναι να καθιερώσει την δικτύωση ως την 4η βασική υποδομή, με τις άλλες τρεις να είναι ο ηλεκτρισμός, η ύδρευση και το αέριο. Αυτό θα γίνει συνδέοντας τα δίκτυα δεδομένων και ηλεκτρισμού, ώστε η παρακολούθηση και η διαχείριση ενέργειας να γίνεται με ψηφιακά μέσα, και με απλές καταναλωτικές συσκευές, όπως tablets.

    Οι πολίτες της νέας γενιάς έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν τη δικτύωση σε κάθε πτυχή της ζωής τους, και μεταφέρουν αυτή τη φιλοσοφία στη δουλειά τους. Το εργασιακό περιβάλλον αλλάζει, και βασίζεται όλο και περισσότερο στις φορητές συσκευές, στο βίντεο και στις υπηρεσίες cloud. Η μηχανογράφηση μίας επιχείρησης δεν μπορεί να περιορίζεται πλέον σε απλή παροχή τεχνολογικών υπηρεσιών και στη συντήρηση αυτών. Αντίθετα, πρέπει να αλλάξει και να επεκταθεί ώστε να μετατραπεί σε στρατηγικό όπλο της επιχείρησης στην αγορά.

    Αυτή τη στιγμή η συνένωση των δικτυακών και ηλεκτρικών συστημάτων από τη Cisco σε διάφορα κτίρια του Τορόντο, έχει αποφέρει 11% μείωση στα λειτουργικά έξοδα. Επίσης η εταιρεία συνεργάζεται σήμερα μαζί με οικοδομικές εταιρείες σε 18 ενεργά projects, κάνοντας πραγματικότητα το smart + connected για 9.000 σπίτια και σε συνολικές κτιριακές εγκαταστάσεις 2.500.000 τετραγωνικών μέτρων.

    Στον Καναδά, το 70% των πολιτών χρησιμοποιούν κοινωνικά δίκτυα, το 47% Twitter, το 58% είχαν ή έχουν blog, ενώ το 61% των επιχειρήσεων παρακολουθούν τα online δημοσιεύματα σχετικά με αυτές. 16 εκατομμύρια Καναδοί έχουν λογαριασμό στο Facebook και 2 εκατομμύρια στο Linkedin. Η Cisco πιστεύει ότι οι Καναδοί είναι έτοιμοι για να μεταναστεύσουν στο λεγόμενο Workplace 2.0 όμως οι ίδιες οι επιχειρήσεις δεν είναι ακόμα έτοιμες. Πάντως ένα από τα αποτελέσματα της συνεργασίας της Cisco με εταιρείες και φορείς για το smart + connected ήταν 300 νέες θέσεις εργασίας στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης, χρηματοδοτούμενες με 25 εκατομμύρια δολάρια από την κυβέρνηση του Οντάριο.

    Σήμερα, ένα συμβατικό κτίριο έχει 5 διαφορετικές κεντρικές γραμμές για τον φωτισμό, τη θέρμανση / ψύξη, το κλειστό κύκλωμα κάμερας, τον ηλεκτρονικό έλεγχο πρόσβασης στο κτίριο, και την IP τηλεφωνία. Σε ένα smart + connected κτίριο, όλα αυτά τα δίκτυα συνενώνονται σε ένα μόνο, και μάλιστα ενισχύονται με νέες τεχνολογίες, όπως power over ethernet και απρόσκοπτη παροχή ενέργειας. Ο έλεγχος τους γίνεται σε πραγματικό χρόνο, ενώ συμβαδίζουν με τα τελευταία πρότυπα οικολογικής διαχείρισης ενέργειας. Στα smart + connected κτίρια, τα λειτουργικά έξοδα μειώνονται από 6% μέχρι και 25%.

    Ομολογουμένως, το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του event ήταν η hands-on επίδειξη των βασικότερων smart + connected τεχνολογιών, που έχει ήδη αναπτύξει η Cisco, με τη συνεργασία εταιριών φωτισμού, πληροφορικής, κτλ. Ξεκινώντας από τους δημόσιους χώρους, θα υπάρχουν κάθετα panels με ανθεκτικές και αντιθαμβωτικές οθόνες αφής, που θα εμφανίζουν πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τις κυλιόμενες σκάλες και τα ασανσέρ, σημαντικούς γύρω προορισμούς, χάρτες και σχεδιασμό διαδρομών. Επίσης τα εικονικά πλήκτρα θα μπορούν να μεταφέρονται στο κάτω μέρος της οθόνης με ένα μόνο πάτημα, ώστε να διευκολύνουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

    Το δεύτερο δημόσιο έργο είναι τηλεοράσεις αφής, που θα εγκαθίστανται σε τράπεζες, αεροδρόμια, μαγαζιά και πολυκαταστήματα. Για παράδειγμα, σε μία τράπεζα θα μπορείτε να εμφανίσετε ένα χάρτη με τις τοποθεσίες των γραφείων κάθε υπηρεσίας. Επίσης θα μπορείτε να πραγματοποιείτε άμεσα βιντεοκλήσεις σε υπαλλήλους ώστε να σας δώσουν πληροφορίες για ασφάλειες, δάνεια, επενδύσεις, και λογαριασμούς όψεως / καταθέσεων, αφού η κάθε τηλεόραση θα είναι εξοπλισμένη με μία web camera, της Cisco φυσικά. Εκτός από αυτά όμως, υπάρχουν και προκαθορισμένα επεξηγηματικά βίντεο, τα οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε ώστε να μάθετε τις απαραίτητες πληροφορίες για τις τραπεζικές υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν. Με παρόμοιο τρόπο θα λειτουργεί το σύστημα και για τους υπόλοιπους χώρους όπου θα εγκατασταθεί.

    Η εταιρεία παρουσίασε όμως και τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται όχι μόνο σε επιχειρήσεις αλλά και σε σπίτια. Συστήματα πυρόσβεσης, στόρια παραθύρων, φώτα, κλιματισμός, πόρτες, μουσική και βίντεο, όλα ελέγχονται με ειδικές συσκευές, αλλά και με το tablet σας, μέσω δικτύου. Οι συμβατικές συσκευές ελέγχου με σταθερές ενδείξεις και μεγάλα φυσικά πλήκτρα είναι κυρίως για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που δεν έχουν εξοικειωθεί με τις mobile συσκευές αφής.

    Οι λάμπες είναι powered over ethernet και έτσι καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια και παράγουν αμελητέα θερμότητα. Τα στόρια είναι συνδεδεμένα σε αισθητήρες ώστε να αντιλαμβάνονται πότε ο ήλιος είναι δυνατός ή πότε νυχτώνει, ώστε να κατεβαίνουν ή να ανεβαίνουν αυτόματα. Ο κλιματισμός υποστηρίζει επίσης προκαθορισμένες ρυθμίσεις θερμοκρασίας που μπορούν να φορτώνονται αυτόματα για κάθε χρήστη ξεχωριστά. Η κάμερα της πόρτας είναι φυσικά IP enabled, και όταν κάποιος χτυπάει το κουδούνι στέλνει την εικόνα σε οποιαδήποτε συσκευή του σπιτιού, ακόμα και στο tablet σας.

    Όσο για την ίδια την πόρτα, η κλειδαριά έχει επίσης δικτυακές δυνατότητες. Ο χρήστης μπορεί να ξεκλειδώσει με ένα συνδυασμό κλειδιού και αριθμητικής ακολουθίας. Επιπλέον μπορεί να ανοίξει την πόρτα ακόμα και από το tablet του, αν αποφασίσει να δεχτεί τον επισκέπτη που βλέπει από την κάμερα, χωρίς να σηκωθεί από τον καναπέ του. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να χειριστεί τα συστήματα ψυχαγωγίας του σπιτιού του.

    Η Cisco όμως μας έκανε και μία μικρή περιήγηση στην πόλη, και συγκεκριμένα σε κτίρια που πληρούν τις προδιαγραφές smart + connected. Το νέο κτίριο του κολεγίου George Brown ήταν ακόμα μία οικοδομή, όμως όταν τελειώσει, θα έχει τη δικτύωση στις «φλέβες» του. Το αμφιθέατρο θα είναι βελτιστοποιημένο ώστε τόσο οι καθηγητές όσο και οι φοιτητές να κάνουν εκτενή χρήση ψηφιακών μέσων, laptops και tablets.

    Όσο για ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό παράδειγμα του smart + connected, επισκεφτήκαμε τον ουρανοξύστη όπου στεγάζονται τα γραφεία της PWC. Εκεί γνωρίσαμε μία πρωτότυπη ιδέα, αυτή του λεγόμενου hoteling. Η λογική είναι ότι ο κάθε υπάλληλος δεν έχει δικό του γραφείο, αλλά κάθε μέρα παίρνει τα πράγματα του από ένα δικό του ντουλάπι (locker) και εγκαθίσταται για τη μέρα σε οποιοδήποτε γραφείο είναι διαθέσιμο. Κάθε γραφείο είναι πλήρως δικτυωμένο και μηχανογραφημένο, οπότε έτσι και αλλιώς δεν έχει διαφορά ποιο χρησιμοποιεί ο κάθε υπάλληλος.

    Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Κάθε γραφείο αναγνωρίζει τον χρήστη από τη μαγνητική κάρτα πρόσβασης όταν μπαίνει. Έτσι το δωμάτιο φορτώνει αυτόματα τις προκαθορισμένες ρυθμίσεις που έχει ορίσει ο ίδιος ο χρήστης για την ένταση του φωτός και τη θερμοκρασία του κλιματιστικού. Στα μεγαλύτερα γραφεία και στους χώρους συνεδριάσεων, μπορούν επίσης να διπλώνουν τα γραφεία και να μαζεύονται οι τοίχοι.

    Μπορείτε να βρείτε τα σχετικά βίντεο, φωτογραφίες και παρουσιάσεις του event στο Youtube, στο Flickr και στο Slideshare. Παρακάτω μπορείτε να δείτε και τις δικές μας φωτογραφίες από το demo room της Cisco, όπου μας παρουσίασε τις τεχνολογίες smart + connected στην πράξη. Έχουμε και αρκετές ώρες δικών μας βίντεο, τα οποία μπορείτε να βρείτε και να παρακολουθήσετε μετά από τις φωτογραφίες παρακάτω.

    Δημήτρης Θωμαδάκης
    Δημήτρης Θωμαδάκης
    The Matrix cannot tell you who you are

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles