15.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Connected City: Η πόλη του –όχι και τόσο μακρινού- μέλλοντος στο MWC 2013

    Τις προηγούμενες μέρες το team του DigitalLife.gr προεξέχοντος του φίλτατου Γιώργου Ιωσηφίδη, σου… τα ζάλισε με hands-on επί hands-on για ό,τι κινητό κυκλοφορεί και θα κυκλοφορήσει στις επτά θάλασσες και τις πέντε ηπείρους -και έδωσε το «παρών» στο MWC 2013. Εγώ όμως θα σου μιλήσω για κάτι διαφορετικό. Θα προσπαθήσω να σε κάνω να φανταστείς πώς θα είναι ο κόσμος μας σε μερικά χρόνια και όχι, δεν θα σου αραδιάσω αμπελοφιλοσοφίες για sci-fi καταστάσεις που παραπέμπουν σε… Tron.

    Στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης, που λες, είχε στηθεί η Connected City ή αν το θες και στα ελληνικά, η Συνδεδεμένη Πόλη. Τι ήταν αυτή; Ουσιαστικά επρόκειτο για μια μικρογραφία μίας πόλης στην οποία όμως καθημερινές ανάγκες, λειτουργίες και υπηρεσίες, ικανοποιούνταν και προσφέρονταν με ταχύτερους, ευκολότερους και αποτελεσματικότερους από κάθε άποψη τρόπους. Στην ουσία ο επισκέπτης της Connected City μπορούσε να δει πώς ακριβώς με λύσεις που εφ’ όσον υιοθετηθούν από τους αρμόδιους φορείς, την αγορά και το ίδιο το κοινό, η καθημερινότητά του θα μπορούσε να γίνει απλούστερη.

    Το καινούριο μου αυτοκίνητο

    Ξεκινώντας, τη βόλτα μου λοιπόν στην Connected City, έπεσα πάνω σε ένα Volvo V60 και μάλιστα την έκδοση-τούμπανο με Diesel και ηλεκτροκινητήρα. Το εντυπωσιακό με το συγκεκριμένο μοντέλο ωστόσο, ήταν οι… smart λειτουργίες που ενσωμάτωνε! Τι εννοώ: το εν λόγω Volvo (με τιμή στις 70.000 ευρώ παρακαλώ) διαθέτει το Volvo On Call το οποίο απαρτίζεται από ένα in-car σύστημα ψυχαγωγίας και μία εφαρμογή για smartphones (Windows, iOS, Android). Το μεν σύστημα ψυχαγωγίας διαθέτει μια πληθώρα υπηρεσιών, από παιχνίδια, χάρτες, εφαρμογές, αναπαραγωγή multimedia, διασύνδεση με άλλες συσκευές και λοιπές έξυπνες λειτουργίες –το μόνο που έλειπε ήταν ο αυτόματος πιλότος διότι με τόσα που έχεις να ασχοληθείς, το τελευταίο που θα κάνεις θα ‘ναι να έχεις την προσοχή σου στον δρόμο!

    Από εκεί και πέρα, μπορείς να εγκαταστήσεις στο κινητό σου μια εφαρμογή με τη βοήθεια της οποίας θα γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή πού έχεις παρκάρει, πόσα χιλιόμετρα βγάζεις με τη βενζίνη που έχεις στο ρεζερβουάρ, τη βέλτιστη διαδρομή για να φτάσεις στον προορισμό σου και άλλα τέτοια ωραία όπως το ότι για παράδειγμα θα μπορείς να κλειδώνεις και να ξεκλειδώνεις τις πόρτες καθώς και να ανάβεις τον κλιματισμό –ακόμα και όταν το αυτοκίνητο είναι παρκαρισμένο, με σβηστή τη μηχανή και σε… περιμένει! Στο όχημα υπάρχει εγκατεστημένη SIM κάρτα ενώ το όλο πρόγραμμα προσφέρεται με τριετή συνδρομή –το τελευταίο που θα ήθελες θα ήταν ένα ακόμα πρόγραμμα data, αυτή τη φορά για το αμάξι σου! Όσο για το κόστος; Με 1.000-1.500 ευρώ που πάει το μαλλί ανάλογα την έκδοση που θα προτιμήσεις, δεν το λες και απαγορευτικό…

    Αγοράζοντας καφέ χωρίς πορτοφόλι

    Κατ’ αρχάς ξέχνα την ελληνική πραγματικότητα, αυτή που το «μετρητό» ακόμα κυριαρχεί, αυτή που δεν γνωρίζει πώς μπορεί να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο μια χρεωστική (debit) κάρτα, αυτή που ακόμα ωθεί τους καταναλωτές να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις online αγορές και την ψηφιακή διανομή. Σου ζητώ να φανταστείς τον εαυτό σου σε έναν κόσμο που θα μπορείς να αγοράσεις έναν καφέ χωρίς καν να έχεις πορτοφόλι μαζί σου. Εγώ το έκανα, το έζησα και σου λέω ότι με τη βοήθεια του NFC γίνεται! Στην Connected City συμμετείχε η Moca, μια κορεάτικη εταιρεία που έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα.

    Η πλατφόρμα αυτή, αγαπητέ μου, παίζει τον ρόλο του ψηφιακού σου πορτοφολιού. Κρατά αποθηκευμένα τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών σου όπως επίσης και τυχόν προγράμματα ανταμοιβής στα οποία πιθανώς να ανήκεις. Αν υποτεθεί λοιπόν ότι πας σε μια καφετέρια για να πιεις έναν γκαϊφέ και να φας ένα τοστάκι, όταν έρθει η ώρα της πληρωμής, απλά ακουμπάς τη συσκευή σου στον ειδικό δέκτη στο ταμείο. Αυτόματα ξεκινά η επικοινωνία και εσύ συμμετέχεις απλά εισάγοντας τον προσωπικό σου κωδικό για την πλατφόρμα της Moca. Πρόσεξε: όχι τα στοιχεία της κάρτας σου –αυτά παραμένουν κρυπτογραφημένα- αλλά αυτά του λογαριασμού σου στη Moca. Το σύστημα προχωρά τη συναλλαγή και μάλιστα αναλαμβάνει να εκμεταλλευτεί κάθε διαθέσιμη προσφορά για πάρτη σου –πόντοι, εκπτώσεις, τα πάντα. Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα έχεις απόδειξη και καφέ στο χέρι και φεύγεις χαρούμενος.

    Οι άνθρωποι της Moca ισχυρίζονται πως σε κάθε συναλλαγή κερδίζεται περίπου 1,5 λεπτό, οπότε αντιλαμβάνεσαι για τι όφελος μιλάμε –και μάλιστα για όφελος που θα έχουν όλοι, τόσο τα καταστήματα όσο και οι πελάτες. Ε, και εννοείται πως η πλατφόρμα αυτή βρίσκει εφαρμογή τόσο σε αγορές μέσω smartphones και tablets, όσο και σε κινήσεις online, απλοποιώντας ακόμα περισσότερο αλλά προσθέτοντας παράλληλα και μία ακόμα δικλείδα ασφαλείας στις συναλλαγές του χρήστη.

    H πόλη που ονειρεύεσαι

    Πέραν των στοχευμένων λύσεων βέβαια, υπήρξε μια σειρά από εταιρείες που κατέθεσε τις δικές της προτάσεις για μια καλύτερα συνδεδεμένη πόλη. Η Deutsche Telekom φερ’ ειπείν είχε ιδέες για ακόμα καλύτερες συγκοινωνίες με δρομολόγια που όχι απλά θα ήταν ακριβή από πλευράς ώρας αλλά θα εξυπηρετούσαν ακόμα περισσότερο το κοινό ανάλογα με την προσέλευσή και τις ανάγκες του. Η κοινοπραξία του GSMA παρουσίασε ένα ποδήλατο της Aston Martin (!) το οποίο όντας μονίμως συνδεδεμένο με έναν κεντρικό server είναι σε θέση να πληροφορεί τον ποδηλάτη σχετικά με περισσότερα από 100 (!!) στοιχεία όπως η ταχύτητα με την οποία κινείται, η ατμοσφαιρική πίεση και η δύναμη που του απομένει (!!!).

    Η εξαγορασμένη από τη Vodafone, Zelitron συμμετείχε κι εκείνη στην Connected City με ένα σύστημα παρακολούθησης ψυγείων, το οποίο μπορεί να προσφέρει στις εταιρείες πληθώρα στοιχείων σε ό,τι αφορά τη χρήση των μονάδων τους: από το πόσες φορές άνοιξε μία πόρτα, μέχρι τις ώρες και τις περιόδους λειτουργίας των μοτέρ τους και το διαθέσιμο στοκ –γλιτώνοντάς τους έτσι μεγάλα ποσά και προσφέροντάς τους πρόσθετη ασφάλεια. Παράλληλα η Vodafone έδωσε και εκείνη, αυτόνομα το «παρών», με μια σειρά συστημάτων real-time πληροφόρησης για τα ΜΜΜ αλλά και την κίνηση των οχημάτων στους δρόμους.

    Εν ολίγοις; Μιλάμε για άλλο πλανήτη! Το μέλλον δεν είναι τόσο μαύρο όσο μας το παρουσιάζουν ορισμένοι. Ίσα-ίσα που μπορεί να γίνει καλύτερο για όλους μας. Κοινή λογική και αποφασιστικότητα να υπάρχουν…

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles