19.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    COSMOTE 5G – Ζούμε πρώτοι το «αύριο» της κινητής τηλεφωνίας… σήμερα!

    Η τεχνολογία των τηλεπικοινωνιών μέσω μιας εξελικτικής διαδικασίας που δεν τελειώνει ποτέ, μεταβάλλει διαρκώς το σήμερα, βάζοντας παράλληλα τα γερά θεμέλια πάνω στις οποίες θα οικοδομηθεί το αύριο. Σε έναν διαρκώς ευμετάβλητο και εύθραυστο κόσμο, η τεχνολογία των τηλεπικοινωνίων είναι ο «φάρος» που φωτίζει το δρόμο της εξέλιξης, κάνοντας τη ζωή μας πιο εύκολη και συγχρόνως πιο αποδοτική και συναρπαστική. Σκεφτείτε μόνο πόσο διαφορετική ήταν η καθημερινότητά μας πριν από δύο δεκαετίες, τότε που για παράδειγμα η σύνδεση στο Internet μέσω ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή ήταν μια αργή (και πολλές φορές “επίπονη”) διαδικασία ή όταν ένα κινητό τηλέφωνο δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να χρησιμοποιείται για τηλεφωνικές κλήσεις και για την αποστολή SMS. Σήμερα όμως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, καθώς ένα smartphone, αποτελεί μια προέκταση του εαυτού μας, καθώς στη παλάμη του χεριού μας κρατάμε κάθε ώρα και στιγμή, ένα «εισιτήριο» για την ενημέρωση, την εργασία, την ψυχαγωγία και την επικοινωνία μας.

    Καινοτομία, εξέλιξη και (κυρίως) δράση, αυτά τα τρία σημαντικά στοιχεία συνετέλεσαν τα μέγιστα ώστε να φτάσουμε στο σήμερα και να αρχίσουμε να οραματιζόμαστε ένα νέο και διαφορετικό μέλλον. Και το «μέλλον» στον κόσμο των τηλεπικοινωνιών, έχει όνομα, το οποίο δεν είναι άλλο από το… 5G! Εδώ και αρκετά χρόνια συζητούσαμε, ακούγαμε και μαθαίναμε για τους τρόπους που το 5G θα αλλάξει και θα μεταμορφώσει το κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι. Ασύλληπτες ταχύτητες για downloading και uploading, δισεκατομμύρια IoT διασυνδεδεμένες συσκευές, «έξυπνες» πόλεις, αυτόνομη οδήγηση, εξελιγμένες εφαρμογές της A.I. που θα μεταβάλλουν το τοπίο στην εργασία και στην εκπαίδευση, Virtual καi Augmented Reality που θα αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι σε κάθε πτυχή της δραστηριότητας μας και περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών τηλεϊατρικής, αποτελούν ορισμένοι από τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής που θα περάσουν στη νέα εποχή. Αναμφίβολα, το 5G κηρύττει την έναρξη μιας νέας τεχνολογικής και βιομηχανικής επανάστασης… Όμως καλή η θεωρία, ωστόσο έφτασε ο καιρός να περάσουμε και στην «πράξη»! Και για να συμβεί αυτό, η COSMOTE την εβδομάδα που μας πέρασε, άνοιξε πρώτη τη πύλη του 5G στη χώρα μας, ανακοινώνοντας και επισήμως την εξέλιξη του μεγαλύτερου δικτύου κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα.

    Η εμπορική διάθεση του δικτύου 5ης γενιάς είναι γεγονός, με την COSMOTE να κάνει πράξη το «όραμα» μιας νέας ξεχωριστής εποχής. Ήδη, στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδος, οι συνδρομητές COSMOTE μπορούν να πάρουν μια καλή γεύση από το μέλλον, με ταχύτητες που φτάνουν (ή και ακόμη ξεπερνούν) το 1Gbps σε ορισμένες περιοχές. Για να κατανοήσετε το εύρος που προσφέρει το 5G και την τεράστια δυναμική του με ένα πιο απλό παράδειγμα, σκεφτείτε απλά ότι οι ταχύτητες που προσφέρει σας δίνουν τη δυνατότητα να κατεβάστε το επεισόδιο της αγαπημένης σειράς στη φορητή συσκευή σας σχεδόν τόσο γρήγορα, όπως είναι να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας. Το σημαντικότερο όλων βέβαια είναι όλοι μπορούν να γίνουν «κοινωνοί» της εν λόγω εξέλιξης, καθώς η COSMOTE φροντίζει ώστε το 5G να μην είναι προνόμιο των λίγων και εκλεκτών. Όλοι οι χρήστες του δικτύου της COSMOTE, ιδιώτες και επιχειρήσεις μπορούν να δρέψουν τους καρπούς του 5G, χωρίς να απαιτείται καμία επιπλέον χρέωση ή αλλαγή στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας, στο οποίο βρίσκονται (συμβόλαιο, καρτοσυμβόλαιο και καρτοκινητή). Το μόνο που απαιτείται για έναν χρήστη της COSMOTE για να γνωρίσει την 5η γενιά των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, είναι να έχει στην κατοχή του μια από τις 5G certified συσκευές. Οποιοσδήποτε κάτοχος: Apple iPhone 12 mini, Apple iPhone 12, Apple iPhone 12 Pro, Apple iPhone 12 Pro Max, Samsung Galaxy S20 Ultra, Xiaomi Mi10T Pro, Xiaomi Mi10T, Xiaomi Mi10T Lite, Xiaomi Mi10 Pro, Xiaomi Mi10 μπορεί άμεσα αυτή τη στιγμή να συνδεθεί στο δίκτυο 5G της COSMOTE, ενώ στο άμεσο μέλλον πρόκειται να προστεθούν και πολλές ακόμη συσκευές από διαφορετικούς κατασκευαστές (περισσότερα για τη λίστα των υποστηριζόμενων συσκευών μπορείτε να βρείτε στο www.cosmote.gr/5g).

    Και τα παραπάνω βέβαια είναι μόνο η… αρχή, καθώς στόχος της COSMOTE είναι όχι μόνο να βελτιώσει τις ταχύτητες του Mobile Internet, ελαχιστοποιώντας τους χρόνους απόκρισης (latency), αλλά και μήνα με το μήνα, να αυξάνει διαρκώς την πληθυσμιακή κάλυψη, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του 2021, το 5G να καλύπτει περισσότερο από το 50% του πληθυσμού. Δίνοντας μας μια σαφή εικόνα για τις μελλοντικές προθέσεις της COSMOTE πάνω στην περαιτέρω ανάπτυξη του 5G στη χώρα μας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ δήλωσε σχετικά: «Το 5G, το μέλλον των τηλεπικοινωνιών, είναι εδώ και το φέρνει πρώτη στην Ελλάδα η COSMOTE. Με το δίκτυο 5G κάνουμε ένα μεγάλο άλμα προς την Κοινωνία των Gigabit. Το COSMOTE 5G θα επεκτείνεται και θα βελτιώνεται συνεχώς, ενώ το νέο φάσμα συχνοτήτων θα μας βοηθήσει να “ξεδιπλώσουμε” τις απεριόριστες δυνατότητές του. Εξελίσσουμε σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο κινητής στη χώρα, για να μπορούν αύριο οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να κάνουν όλα όσα δεν είχαν ποτέ φανταστεί. Με την τεχνολογία και την καινοτομία, φτιάχνουμε έναν κόσμο, καλύτερο για όλους».

    Φυσικά τα τεράστια οφέλη του δικτύου 5G της COSMOTE δεν θα τα απολαύσει μόνο ο απλός καταναλωτής ή οι επιχειρήσεις, αλλά και το ίδιο το ελληνικό κράτος. Συγκεκριμένα, το 5G αναμένεται να επιταχύνει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού, ολοκληρώνοντας έτσι ένα «όραμα» πολλών ετών, το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα σύσσωμης της ελληνικής κοινωνίας. Μάλιστα, ο όμιλος ΟΤΕ μέσω ενός πλαισίου στοχευμένων επενδύσεων (το επενδυτικό πλάνο για την ανάπτυξη των δικτύων 5G και FTTH για την επόμενη 4ετία ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ) και συγκεκριμένων δράσεων, αναμένεται να υποστηρίξει ακόμη περισσότερο τη μετάβαση της χώρας στο “αύριο”. Για αυτό και το κράτος δεν θα μπορούσε παρά να είναι «συνοδοιπόρος» σε αυτή τη προσπάθεια. Σε μια κίνηση μεγάλου συμβολισμού, o Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε από το Μέγαρο Μαξίμου την πρώτη βιντεοκλήση στη χώρα μας, κάνοντας χρήση του δικτύου 5G. Χρησιμοποιώντας τo smartphone του, ο κ. Μητσοτάκης είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, σηματοδοτώντας ουσιαστικά το πέρασμα στη νέα εποχή.

    Παράλληλα, στο πλαίσιο της έναρξης της εμπορικής διάθεσης του 5G στη χώρα μας από την COSMOTE, o Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον CEO του Ομίλου Deutsche Telekom, κ. Tim Höttges, την επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη, κα Dominique Leroy και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλη Τσαμάζ. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο επικεφαλής Νομικών & Ρυθμιστικών Θεμάτων του Ομίλου DT, κ. Wolfgang Kopf και η Νομική Σύμβουλος και Chief Officer Νομικών & Ρυθμιστικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ, κα Ειρήνη Νικολαΐδη.

    Η COSMOTE πρώτη κήρυξε την έναρξη μιας νέας πιο συναρπαστικής εποχής, φιλοδοξώντας να αλλάξει σταδιακά όλα όσα γνωρίζαμε στην καθημερινότητά μας. Το «μέλλον»… έφτασε και η COSMOTE είναι εδώ για να μας βοηθήσει να το γνωρίσουμε καλύτερα… Είστε έτοιμοι για να το αγκαλιάσετε;    

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles