18.7 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
More

    Η Samsung μπορεί πια να απαγορεύσει τις πωλήσεις iPhone 4 και iPad 2 στις ΗΠΑ. Θα το κάνει;

    Μία δικαστική νίκη από την πλευρά της Samsung αυτή τη φορά, δίνει τη δυνατότητα στους Κορεάτες, να απαγορεύσουν τις πωλήσεις iPhone 4, iPad 2 στις ΗΠΑ καθώς, οι συσκευές της Apple που χρησιμοποιούν 3G δίκτυο, παραβιάζουν μία πατέντα κατοχυρωμένη από τη Samsung που είναι απαραίτητη για την σύνδεση. Η πατέντα αυτή, έχει αριθμό 7.706.348. Θα το κάνει όμως;

    iphone-4

    Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρουμε. Διαβάζοντας το δημοσίευμα της Guardian που αποκαλύπτει το θέμα, εκείνο που φαίνεται περίτρανα είναι το παράλογο που συμβαίνει στο σύστημα κατοχύρωσης πνευματικής ιδιοκτησίας και ευρεσιτεχνιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, παράλογο που έχουμε επισημάνει αρκετές φορές.

    Τα αιτήματα των εταιρειών στα δικαστήρια, να απαγορεύσουν τις πωλήσεις προϊόντων είναι το ελάχιστο γελοία, ειδικά εφόσον κατατίθενται μετά την κυκλοφορία του προϊόντος στην αγορά. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρός τους, κάνει κινήσεις ώστε να αρχίσει να διαφοροποιείται το σύστημα. Στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταγωνισμού, όχι μόνο δεν αποδέχεται τέτοια αιτήματα που συχνά έρχονται από εταιρείες όπως η Apple και η Samsung με «αμερικανικό άρωμα», αλλά έχει ανακοινώσει ότι θα κινείται δικαστικά εναντίον τέτοιων εταιρειών που προάγουν τέτοια αιτήματα. Και κυρίως σε ό,τι αφορά Standard Equipment Patents, δηλαδή, τεχνολογία που είναι απαραίτητη για την δημιουργία μίας συσκευής.

    Συνήθως, οι εταιρείες που κατέχουν πατέντες, επιλέγουν αν θα παραχωρήσουν την τεχνολογία σε κάποια άλλη εταιρεία και με τι αντίτιμο. Το αντίτιμο για τις πατέντες που αφορούν τεχνολογία που χρησιμοποιείται ως standard για κάποιες συσκευές, είναι πολύ χαμηλό. Κι αυτό γιατί με την κατοχύρωση αυτής της πατέντας, ορίζεται ως πατέντα που μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιηθεί με ορθή χρήση, χωρίς διακρίσεις. Άρα μπορούν να την χρησιμοποιήσουν όλοι, αλλά με πολύ χαμηλό αντίτιμο που πρέπει να καταβάλεται και με την άδεια της εταιρείας.

    Το δικαστήριο που αποφάσισε κατά της Apple και υπέρ της Samsung αυτή τη φορά, αναφέρει πως η πατέντα αυτή της Samsung που αφορά την 3G τεχνολογία και θεωρείται ως standard, αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλες εταιρείες με πολύ χαμηλότερο αντίτιμο απ’ ότι οι συμβατικές πατέντες, δεν αποκλείει το αίτημα της Samsung να ζητήσει την απαγόρευση πωλήσεων στα προϊόντα της Apple που την παραβιάζουν.

    Η Samsung στις δηλώσεις της αναφέρει πως η απόφαση αποδεικνύει την αυθαίρετη χρήση των τεχνολογιών της από την Apple και δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τη σκληρή και συνεχιζόμενη δουλειά στην έρευνα και την ανάπτυξη τεχνολογιών. Η Apple από τη μεριά της, δηλώνει απογοητευμένη από την απόφαση, για την οποία θα ασκήσει έφεση.

    Εμείς, διασκεδάζουμε άλλη μία φορά με την σκέψη του τι θα έκαναν όλοι οι δικηγόροι της Apple και της Samsung μαζί, αν ένας προϊστορικός συνάδελφός τους, είχε καταθέσει σε βράχο, την πατέντα για την ανακάλυψη του τροχού.

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles