15.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    CovTracer: Παρουσίαση της νέας εφαρμογής για ιχνηλάτηση επαφών και ειδοποίηση έκθεσης στον Κορωνοϊό

    Τη νέα εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών CovTracer παρουσίασαν σήμερα σε κοινή διάσκεψη τύπου ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου και ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής, Κυριάκος Κόκκινος.

    Η συγκεκριμένη εφαρμογή, η οποία έχει στόχο να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου των Λοιμωδών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας για περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19 στην Κύπρο, παρέχει τη δυνατότητα και μπορεί να εντοπίσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, πιθανή επαφή του χρήστη με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 μετά από αξιολόγηση ημερομηνίας, χρονικού διαστήματος και εγγύτητας της επαφής του χρήστη με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

    Πιο συγκεκριμένα, η εφαρμογή χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο Bluetooth και το Google-Apple Exposure Notification (GAEN) καταγράφει πότε ένας πολίτης είναι κοντά σε άλλους χρήστες της εφαρμογής. Έτσι, αν ένας χρήστης της εφαρμογής έχει βρεθεί θετικός στον ιό, τότε έχει την δυνατότητα να εισάγει/ καταχωρήσει στην εφαρμογή έναν κωδικό που θα του δοθεί από την Επιδημιολογική Μονάδα του Υπουργείου Υγείας και να ενημερώσει ανώνυμα τις πιθανές επαφές τους, ώστε να ακολουθηθούν τα ενδεδειγμένα βήματα, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

    Σημειώνεται ωστόσο πως η εφαρμογή αυτή δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση την ενεργητική ιχνηλάτηση που διεξάγει το Υπουργείο Υγείας με τη συμβατική μέθοδο. Διευκρινίζεται επίσης ότι η εφαρμογη CovTracer δεν ταυτοποιεί δημόσια οποιονδήποτε χρήστη με τον ιό, δεν διαθέτει προσωπικά δεδομένα στο Υπουργείο Υγείας χωρίς την συγκατάθεσή του χρήστη, και δεν χρησιμοποιεί τα δεδομένα πολιτών για οποιονδήποτε λόγο εκτός από την ανίχνευση επαφών.

    Τέλος, σημειώνεται ότι η  ανάπτυξη της εφαρμογής έγινε από τα Κέντρα Αριστείας CYENS (πρώην RISE) και Κοίος, και εντάσσεται στο πλαίσιο Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας που στοχεύει στην ανάπτυξη και τη διασυνοριακή λειτουργικότητα εφαρμογών ιχνηλάτησης που έχουν αναπτυχθεί σε εθνικό επίπεδο στα κράτη μέλη της ΕΕ. Για τον σκοπό αυτό, έχει ήδη αναπτυχθεί η ευρωπαϊκή πύλη (European Federation Gateway Service), μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα σύνδεσης των εθνικών βάσεων δεδομένων και ελέγχου της αλυσίδας μετάδοσης του ιού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles