20 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    Cyta: Αποσύρεται η Τηλετυπική Υπηρεσία (Telex) που συνέδεε για δεκαετίες τις κυπριακές επιχειρήσεις με τον υπόλοιπο κόσμο!

    Ενώ η τεχνολογία προχωρά με ασύλληπτους ρυθμούς, πραγματοποιώντας απίστευτα άλματα, λύσεις και πρακτικές με τις οποίες παλαιότερες γενιές μεγάλωσαν και γαλουχήθηκαν, έχουν ήδη ξεπεραστεί και σιγά-σιγά σβήνουν με το πέρασμα του χρόνου. Συγκεκριμένα μια από τις σημαντικότερες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες που γνώρισε μεγάλη άνθιση κατά τη δεκαετία του 1930, η γνωστή για τους «παλαιότερους» Τηλετυπική υπηρεσία (Telex) οδηγείται σήμερα συστημένη… στη σύνταξη.

    Στην Κύπρο, η υπηρεσία Τέλεξ προφέρθηκε για πρώτη φορά εμπορικά από τη Cyta το 1969, αποτελώντας ουσιαστικά τη μετεξέλιξη της Τηλεγραφίας. Σκοπός της ήταν η μετάδοση γραπτών μηνυμάτων μεταξύ του αποστολέα και του παραλήπτη τόσο τοπικά όσο και διεθνώς. Σε αντίθεση με την Τηλεγραφία, όπου ο αποστολέας έπρεπε να μεταβεί στα τηλεγραφία για να στείλει κάποιο μήνυμα, με την υπηρεσία Τέλεξ και μέσω ειδικών μηχανών που ο αποστολέας είχε στα υποστατικά του, δακτυλογραφούσε το μήνυμα που ήθελε να στείλει και στη συνέχεια καταχωρούσε τον αριθμό του παραλήπτη.

    cyta telex 1

    Τα πενήντα χρόνια από την ίδρυση της Cyta, ένα ατελείωτο ταξίδι στο μέλλον!

    Η οριστική απόσυρση της Τηλετυπικής  Υπηρεσίας (Telex) που για πολλές δεκαετίες συνέδεε τις κυπριακές επιχειρήσεις με τον υπόλοιπο κόσμο, δημιουργεί αναπόφευκτα τον συνειρμό ότι τα πενήντα χρόνια από την ίδρυση της Cyta, μοιάζουν να είναι ένα ατέλειωτο ταξίδι στο μέλλον. Ένα συνεχές ταξίδι στην εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών κάθε εποχής που πέρασε αλλά και των εποχών που ακολουθούν. Κάποτε, ήταν το τηλέφωνο. Μια συσκευή «πολυτελείας» τότε… που μπορούσε να φέρει τον κόσμο σε επαφή με άτομα που βρίσκονταν μακριά του. Αργότερα η Cyta εισήγαγε μια νέα σειρά από υπηρεσίες, όπως το τέλεξ, το φαξ, την κινητή τηλεφωνία, το internet, που έκαναν την προσωπική, την επαγγελματική και την καθημερινή  ζωή των ανθρώπων του τόπου, πιο εύκολη, πιο ποιοτική πιο επικοινωνιακή. Είναι αλήθεια ότι σε όλη αυτή την πορεία η Cyta, διατήρησε ακέραιες τις αξίες της για πρόοδο, ομαδικότητα και εξέλιξη όπως ακέραια και σταθερή παρέμεινε η συμβολή της στην κοινωνική πρόοδο και την ευημερία σε πολλούς τομείς του νησιού.

    Ολίγη ιστορία.. για την Τηλετυπική Υπηρεσία (Telex) 

    1969

    Εισαγωγή της “Τηλετυπικής Υπηρεσίας” (Telex) στις 20 Ιανουαρίου

    1971

    Εκδίδεται ο πρώτος Telex directory

    1975

    Αυτοματοποίηση της “Τηλετυπικής Τηλεφωνίας” (Telex).

    1993

    Εκδίδεται ο τελευταίος Telex directory

    cyta telex 2

    Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι εδώ και αρκετά χρόνια η Τηλετυπική Υπηρεσία (Telex) θεωρείται ξεπερασμένης τεχνολογίας, εντούτοις, συνέχισε να παρέχεται από την Cyta, αφού υπήρχαν πελάτες που εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν τα μηνύματα Τέλεξ για να επικοινωνήσουν με παραλήπτες που δεν είχαν άλλο μέσο επικοινωνίας όπως εμπορικά πλοία και χώρες με περιορισμένα εναλλακτικά μέσα επικοινωνίας. Έπειτα από μια συντονισμένη προσπάθεια που έγινε με τους Επιχειρηματικούς Συμβούλους της Cyta, και αφού πρώτα διασφαλίσθηκε ότι όλοι οι πελάτες της Cyta μπορούν να ικανοποιούνται με εναλλακτικές υπηρεσίες, η Cyta, προχώρησε στο τέλος του 2016 στον τερματισμό της υπηρεσίας.

    30 Δεκεμβρίου 2016.

    Τερματισμός της υπηρεσίας!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles