19.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Cyta: Έθεσε σε δοκιμαστική λειτουργία το 1ο πιλοτικό δίκτυο 5G στην Κύπρο

    CYTA 5G (3)

    Νωρίτερα από ότι θα περίμενε κανείς, εισέρχεται στη χώρα μας το 5G. Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα (Πέμπτη, 30 Μαΐου 2019) στη Λευκωσία, η Cyta, ανακοίνωσε τη λειτουργία του 1ου πιλοτικού δικτύου τεχνολογίας 5G στην Κύπρο. Η πιλοτική αυτή φάση – που υλοποιείται εν αναμονή της παραχώρησης των σχετικών συχνοτήτων από το Κράτος – προσέφερε τη δυνατότητα στη Cyta, να θέσει εδώ και λίγο καιρό, σε εσωτερική δοκιμαστική λειτουργία πιλοτικό δίκτυο 5G, έτσι ώστε να αποκτήσει την απαιτούμενη τεχνογνωσία και εμπειρία.

    Στα πλεονεκτήματα της νέας αυτής τεχνολογίας, μεταξύ άλλων, είναι η δυνατότητα ταυτόχρονης λειτουργίας μεγάλου αριθμού διασυνδεδεμένων συσκευών (ακόμη και σε μία σχετικά μικρή περιοχή) γεγονός που επιτρέπει στο αποκαλούμενο «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» (Internet of Things – IoT όπου όλες οι συσκευές είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους) να λειτουργήσει αποδοτικά.

    Επιπλέον, η νέα αρχιτεκτονική του δικτύου που υλοποιείται πιλοτικά από τη Cyta, θα επιτρέπει – όπου απαιτείται – η «καθυστέρηση» στην ανταπόκριση του δικτύου (το αποκαλούμενο latency) να κινείται σε απίστευτα χαμηλά επίπεδα της τάξεως ακόμη και του 1 ms. Να σημειωθεί ότι το χαμηλό latency είναι απαραίτητη προϋπόθεση για υπηρεσίες που αφορούν τη διαχείριση αυτόνομων αυτοκινήτων και τη τηλεϊατρική όπου απαιτείται πολύ μεγάλη ακρίβεια.

    Μιλώντας στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης η Πρόεδρος της CYTA, κ Ρένα Ρουβιθά Πάνου, επεσήμανε «Η εξέλιξη είναι συστατικό στοιχείο της ανθρώπινης φύσης και των δημιουργημάτων της. Η τεχνολογία αποτελεί ένα από τα πιο σπουδαία ανθρώπινα επιτεύγματα.  Ως εκ τούτου, η υιοθέτηση πρωτοποριακών τεχνολογιών, όπως το 5G, επιβάλλει στους υπεύθυνους Οργανισμούς να μελετούν σε βάθος, να δοκιμάζουν πιλοτικά και να εφαρμόζουν τα παγκόσμια αναγνωρισμένα πρότυπα, με σεβασμό στους πολίτες και το κοινωνικό σύνολο. Αυτό ακριβώς πράττει και η Cyta, οδηγώντας τη χώρα μας στο δρόμο προς το ψηφιακό της μέλλον.»

    CYTA 5G (4)

    Η παρουσίαση της νέας τεχνολογίας 5G και των δυνατοτήτων της έγινε από κοινού από τον Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή της Cyta κ Αντρέα Νεοκλέους και τον Ανώτερο Διευθυντή Τεχνολογίας και Πληροφορικής, κ Χρύση Φοινιώτη. Ο κ Νεοκλέους σημείωσε ότι «Οι εμπορικές υπηρεσίες του 5G θα έχουν πολλαπλάσια ταχύτητα του 4G, κάτι που θα κάνει ακόμη και τις σταθερές ευρυζωνικές ταχύτητες να φαίνονται αργές».

    CYTA 5G (2)

    Ο κ Φοινιώτης από την πλευρά του σημείωσε ότι «Τo πιλοτικό δίκτυο 5G της CYTA αποτελεί τη βάση για δοκιμές και απόκτηση τεχνογνωσίας και ταυτόχρονα θα βοηθήσει στην έρευνα και ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και επιχειρηματικών μοντέλων που μέχρι σήμερα είχαμε την δυνατότητα να τα συναντήσουμε σε χώρες με μεγαλύτερο ψηφιακό αποτύπωμα».

    CYTA 5G (6) CYTA 5G CYTA 5G (1) CYTA 5G (5)

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles