18.7 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
More

    Η δίδυμη αδελφή της Μόνα Λίζα

    Λεπτομέρεια του πίνακα της Μόνα Λίζα που φιλοξενείται στο μουσείο Prado, μετά την αποκατάστασή του

    Έχει η Μόνα Λίζα δίδυμη αδελφή; Για πολλά χρόνια, ιστορικοί τέχνης θεωρούσαν πως μία δεύτερη εκδοχή του διάσημου πίνακα, είχε φτιαχτεί πολλά χρόνια μετά τον πρωτότυπο. Τώρα όμως που έγινε η αποκατάσταση του δεύτερου, υπάρχουν πολύ ισχυρές ενδείξεις πως έχει ζωγραφιστεί την ίδια περίοδο με το πρωτότυπο.
    Η Μόνα Λίζα νούμερο 2, που είχε ένα μαύρο φόντο πριν αποκατασταθεί, «ζει» στο μουσείο Prado, στη Μαδρίτη. Οι συντηρητές του μουσείου, για πολλά χρόνια πίστευαν πως ήταν ένα αντίγραφο του πίνακα  που φιλοξενείται στο Λούβρο, που είχε ζωγραφιστεί πολλά χρόνια μετά. Όταν όμως συγκρίναν τον αποκατεστημένο φόντο με μέρη του πρωτότυπου πίνακα, χρησιμοποιώντας υπέρυθρες ακτίνες, διαπίστωσαν πως τα υποστρώματα των δύο έργων ήταν σχεδόν ίδια. Αυτό σημαίνει πως η Μόνα Λίζα που βρίσκεται στο Prado, πιθανότατα δημιουργήθηκε την ίδια εποχή με εκείνη του Ντα Βίντσι, ενδεχομένως από κάποιο μαθητευόμενό του. Αυτό ανακοινώθηκε σε συνέδριο στο Λονδίνο τον Ιανουάριο και άνοιξε ένα καινούριο κεφάλαιο στη μελέτη του ιστορικού πίνακα.


    Γιατί λοιπόν είναι σημαντική η δεύτερη Μόνα Λίζα; Γιατί, μετά την αποκατάστασή της, δείχνει αρκετές λεπτομέρειες που δεν είναι τόσο ορατές στο πρωτότυπο, εξαιτίας της φθοράς του από τον χρόνο. Λεπτομέρειες όπως το σκάλισμα της καρέκλας στην οποία κάθεται η περίφημη και αινιγματική γυναίκα, ή το ημιδιάφανο βέλο που τυλίγει τον αριστερό της ώμο, μπράτσο και αγκώνα…
    Όσοι από εσάς είχατε την ευκαιρία βέβαια να πάτε στο Λούβρο, θα διαπιστώσατε πως είναι πολύ δύσκολο για τον επισκέπτη να δει τέτοιες λεπτομέρειες, λόγω της μεγάλης απόστασης απ’ την οποία μπορεί κάποιος να δει τον μικροσκοπικό πίνακα, αλλά και της πολυκοσμίας. Ίσως επιβάλλεται μία επίσκεψη στο μουσείο Prado, στη Μαδρίτη, από τα μέσα Φεβρουαρίου, όπου θα κάνει το επίσημο ντεμπούτο της, η δίδυμη αδελφή της Μόνα Λίζα.

    Πηγές: NY Times, ArtHistoryNews

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles