14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Ο David Cameron θέλει να απαγορεύσει τη χρήση υπηρεσιών messaging που χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση

    Στον απόηχο των πρόσφατων επιθέσεων στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, David Cameron, φαίνεται πως βρίσκει αφορμή ώστε να ζητήσει “ισχυρότερη” νομοθεσία που ακόμη και θα… απαγορεύει τις ασφαλείς μορφές επικοινωνίας.

    David Cameron

    Αν και η λέξη “κρυπτογράφηση” δεν αναφέρθηκε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βρετανίας, οι αναφορές δείχνουν ότι, πρακτικά, ο Cameron σκέπτεται να απαγορεύσει την κρυπτογράφηση end-to-end στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    “Θέλουμε να επιτρέπουμε την επικοινωνία μεταξύ ατόμων που -ακόμη και σε ακραίες περιπτώσεις με υπογεγραμμένο ένταλμα από το Υπουργείο Εσωτερικών- δεν μπορούμε να διαβάσουμε; Η απάντησή μου είναι ότι, όχι, δε θα πρέπει να το θέλουμε!”, σημειώνει ο Βρετανός πρωθυπουργός.

    Με το επιχείρημα πως οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους επικοινωνίας, τις οποίες πρέπει να μπορεί να ελέγχει η κυβέρνηση της χώρας, ο Cameron οδηγεί τις εξελίξεις σε ένα ενδεχόμενο όπου, ανάλογα με τις λεπτομέρειες της νομοθεσίας, θα μπορούν να απαγορευτούν στη Βρετανία υπηρεσίες messaging, όπως τα WhatsApp, iMessage και Snapchat κ.ά., εκτός και αν οι εταιρείες προβούν σε αλλαγές σε αυτές ή επιτρέψουν κάποιου είδους “backdoor” πρόσβαση στις αρχές, ώστε να μπορούν να διαβάσουν τις συνομιλίες πολιτών. αν παραστεί ανάγκη.

    Για να προχωρήσουν οι ιδέες του Cameron και να γίνουν πράξη, θα πρέπει, ωστόσο, το κόμμα του να καταφέρει να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν προγραμματιστεί για το Μάιο.

    Ωστόσο, και μόνο το ότι εκφράζει τέτοιου είδους απόψεις προβληματίζει αρκετά και προκαλεί νέες συζητήσεις σχετικά με την ελευθερία του λόγου και της ιδιωτικής ζωής. Κατά πόσον, δηλαδή στο όνομα της προστασίας από την τρομοκρατία, ένα κράτος θα πρέπει να μπορεί να επεμβαίνει σε προσωπικά δεδομένα πολιτών, όπως οι συνομιλίες τους και πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η χρήση ενός “backdoor” συστήματος αμιγώς για τους σκοπούς της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Το παρελθόν και η όλη ιστορία της NSA και των διαρροών του Edward Snowden έχει αποδείξει ακριβώς το αντίθετο… (Ας αφήσουμε εδώ αυτό ως ένα παράδειγμα)

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles