BREAKING

8

Dear Microsoft… (Προσωπική επιστολή)

Αγαπητή Microsoft,

Αρκετό καιρό τώρα, ξέρεις πως χρησιμοποιώ τα προϊόντα σου, παρακολουθώ την ειδησεογραφία σου και μελετώ το νέο οικοσύστημα που έχεις επιδιώξει να φτιάξεις με τα Windows  και κυρίως, τα Windows Phone.

Πιστεύω στα λειτουργικά σου. Πιστεύω στην ευχρηστία τους, δεν πιστεύω πως ο κόσμος άλλαξε τόσο πολύ που έφυγε το Start Button από τα Windows 8, διαφωνώ που το επαναφέρεις τρομαγμένη στην αναβάθμιση Windows Blue και το Windows Phone παραμένει αγαπημένη επιλογή για πολλούς λόγους: γιατί δεν κολλάει, δεν χρειάζεται να σπαταλήσω φαιά ουσία για το πώς θα χρησιμοποιήσω το smartphone μου, ούτε χρειάζεται να αναγκαστώ να δώσω ένα σκασμό λεφτά για πολλούς πυρήνες μόνο και μόνο γιατί κάτι λιγότερο δεν θα άντεχε το λειτουργικό σου.

Αλλά.

337657

Κοίτα να δεις πώς έχει το πράγμα με το οικοσύστημα που λες ότι φτιάχνεις. Είτε σου αρέσει είτε όχι, υπάρχουν δημοφιλείς υπηρεσίες που έχουν φτιάξει και διαχειρίζονται άλλες εταιρείες και όχι εσύ. Sorry που στο λέω έτσι, αλλά είναι η σκληρή πραγματικότητα. Πολλά εκατομμύρια κόσμου χρησιμοποιούν Gmail. Πολλά εκατομμύρια κόσμου, χρησιμοποιούν Instagram. Πολλά εκατομμύρια κόσμου χρησιμοποιούν το Gtalk, ή καλύτερα, τα νέα Hangouts για τις επικοινωνίες τους. Όσο κι αν βλέπεις τους Sergey Brin και Larry Page και βγάζεις φλύκταινες, έχουν καταφέρει κάποια πράγματα καλύτερα από εσένα σε κάποιους τομείς. Και ο κόσμος τα προτιμά.

Προτιμά τον Chrome για browser και όχι τον Internet Explorer. Έλα, παραδέξου το πώς και στα desktop ξέρεις πολύ καλά πως η πρώτη επιλογή των περισσότερων είναι ο Chrome, η δεύτερη ο Firefox και η τρίτη ο Explorer. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους browser στα κινητά. Ή και τις αναζητήσεις.

Εσύ όμως προτιμάς να επιμένεις στα δικά σου εργαλεία και να μας λες πως είναι τα καλύτερα του κόσμου. Καλά κάνεις. Απλά δεν είναι. Ακόμα. Μπορεί να πιστεύεις στο μοντέλο της Apple που έφτιαξε το οικοσύστημα που ορίζει τα smartphones  πριν 7 χρόνια και να θυμάσαι τις εποχές που στους υπολογιστές, ήσουν (και εν πολλοίς παραμένεις) ο παντοκράτορας. Αλλά αυτές οι εποχές έχουν περάσει κι εσύ, ειδικά στο κομμάτι των smartphones, καλείσαι να επανασυστηθείς. Άρα και να προσπαθήσεις περισσότερο.

Κι αν θέλεις πραγματικά να ενισχύσεις την πελατειακή σου βάση ώστε να υιοθετήσει το πολύ καλό λειτουργικό σου, θα πρέπει να πας με το ρεύμα λιγάκι. Όχι να τρομοκρατηθείς και να βάλεις ξανά ένα start button κάπου. Αλλά να βάλεις την υπερηφάνεια σου κάτω και να συνεννοηθείς με την Google ώστε να αναπτύξει τις εφαρμογές της για τα Windows Phone. Να καθίσεις κάτω με το Facebook και να φτιάξετε την εφαρμογή για το κοινωνικό δίκτυο. Μία εφαρμογή που θα λειτουργεί όπως και στα άλλα λειτουργικά. Όχι μισή.

Να υιοθετήσεις χάρτες που θα μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα από τους HERE maps που δεν είναι ενημερωμένοι για τα ΜΜΜ σε όλες τις χώρες. Δεν είναι κακό, ξέρεις. Το αντίθετο. Θα εξυπηρετήσεις όλους όσους κάναμε το άλμα πίστης και υιοθετήσαμε το λειτουργικό σου στα smartphones και όταν θα μιλάμε γι αυτό, δεν θα λέμε «ναι, ωραίο λειτουργικό, αλλά υπολείπεται ακόμα σε βασικές υπηρεσίες που μπορείς να βρεις αλλού».

Δες πώς θα λειτουργήσει αυτό: αν βάλεις τον εγωισμό σου κάτω, αποφασίσεις να προσπαθήσεις περισσότερο με τα εκτός Microsoft trends και τα ενσωματώσεις στο οικοσύστημά σου, θα δεις πως:

Α. και ευχαριστημένους χρήστες θα έχεις

Β. και θα κερδίσεις περισσότερους γιατί δεν θα το σκέφτονται δύο φορές για να σε δοκιμάσουν.

Απλά πράγματα, έτσι δεν είναι;

Yours truly,

Ελπινίκη

Υπερήφανη ιδιοκτήτρια γάτας, Windows Phone user, (περιστασιακός πια) συντάκτης τεχνολογίας, new-found cloud addict και σύμφωνη με την ιδέα ότι τα οικοσυστήματα όταν είναι ερμητικά κλειστά, φτιάχνουν γενετικά μεταλλαγμένους οργανισμούς που δεν έχουν καμία χρησιμότητα παρά για τον επιστήμονα που τα σχεδιάζει.

8 Comments

 • 25 Αυγούστου 2013 at 13:50

  Γενικά τα λες αρκετά καλά και με πολύ «ανθρώπινο» λόγο! Συμφωνώ στην βάση των περισσότερων που θίγεις. Εντάξει, δεν καλύπτεις και κάθε τομέα του χώρου που θίγεις αλλά και πώς θα μπορούσες άλλωστε σε μια απλή ανάρτηση (χωρίς δηλαδή να γίνει και κουραστική στους περισσότερους αναγνώστες της).

  Το ερώτημα όμως που μου προκύπτει με τον τρόπο που αναφέρεσαι στα όσα αναφέρεσαι, είναι το προς ΣΕ ΠΟΙΟΝ τελικά αναφέρεσαι;;;!!!
  Θέλω να πω πως δείχνει να αναφέρεσαι προς μια Microsoft λες και είναι καμιά συνάδελφός σου ή ψιλοφίλη σου. Αυτό, από μόνο του, εμένα με οδηγεί να σκεφτώ πως, έτσι, ουσιαστικά είναι τελείως «άτοπες» όλες σου οι αναφορές. Και όχι βέβαια επί της ουσίας των όσων εκεί λες αλλά ως προς το σε ποιον αναφέρεσαι, με τι τρόπο και από τι μέσο.

  Τέσπα, εσύ μπορεί να ξέρεις και κάτι που εγώ δεν θα μπορούσα να το φανταστώ. Δεν έγινε και κάνα κακό δηλαδή! ;-)

 • Elpiniki Lyberis
  29 Ιουλίου 2013 at 19:11

  Κύριοι,
  ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση. Ήθελα μόνο να επισημάνω αυτό που περνάει μόλις σε μία πρόταση στο παραπάνω post. Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ιστορία της Microsoft. Κανείς. Είναι σαν να αμφισβητούμε τον Mozart που έγραφε μουσική για πιάνο ή συμφωνικές ορχήστρες, ή όπερες και όχι για ηλεκτρικές κιθάρες. Άτοπο.
  Η καλόπιστη κριτική μου προς την εταιρεία (αν κάποιος αναζητήσει τις δημοσιεύσεις μου στο digitallife.gr, μάλλον είμαι ο συντάκτης που έχει μονοπωλήσει την κάλυψή της) αφορά όμως ένα τομέα στον οποίο η Microsoft αποφάσισε να έρθει πολύ τελευταία: τον τομέα των smartphones.
  Κι εφόσον καθυστέρησε να ασχοληθεί με τις πολύ επιτυχημένες κινητές συσκευές, πέρα από την ενδιαφέρουσα καινοτομία που κάνει στην αρχιτεκτονική του λειτουργικού της, θα πρέπει να αποκτήσει μερίδιο αγοράς. Λέω λοιπόν πως, για να αποκτήσει μερίδιο σε μία ήδη υπάρχουσα αγορά, δεν χρειάζεται να συμπεριφέρεται σαν να έχει επανεφεύρει τον τροχό γιατί δεν το έχει κάνει.
  Η αγορά των smartphones ξεκίνησε με την Apple, καλώς ή κακώς. H Google με το «ανοιχτό» Android έχει πάει αυτή την αγορά μπροστά. Η Microsoft, αν θέλει να μπει και να πάρει ένα μερίδιο από την πίτα με το δικό της, πολύ καλό προϊόν, θα πρέπει να ακολουθήσει στο βαθμό που θα την βοηθήσει, κάποιες επιτυχημένες συνταγές άλλων. Και να τις κάνει καλύτερες, εφόσον μπορεί. Χρήματα έχει (πάρα πολλά), μηχανικούς έχει (πάρα πολλούς), developers έχει (πάρα πολύ καλούς) και οικονομικούς επιστήμονες επίσης (τρομακτικά πολλούς πια στις εταιρείες τεχνολογίας).
  Ας το δοκιμάσει λοιπόν.
  Καλή συνέχεια στη συζήτηση!

 • hellboy
  29 Ιουλίου 2013 at 18:18

  καθολου καλο αθρο με συνχωρεις δεν χωνει σε κανενα σημειο.μνε το γαντι χαιδευεις τον κολοσο.
  με συνχωρεις ποια θα ηταν η ζωη του κοσμου χωρις τα μαικροσοφτ………αρκετα καλυτερη γιατι απλα δεν θα ειχαμε τα ρετζιστρισ τοσα χρονια να μας πιπιλανε να κρασρουν τα πισια και να σκαλωνει ο διας.
  παραθυρο τηλεφωνο που δεν εχει προβλημα?????με σοκαρες. εχω 2 περιπτωσεις αν θες. τα κινητα ειναι ΣΧΕΔΟΝ ΜΟΝΙΜΑ ΚΡΑΣΑΡΙΣΜΕΝΑ κολλημενα.
  αλλο τεραστιο απετεωνιστικο προβλημα της μικρο λογισμικο.ΥΠΕΤΙΜΟΛΟΓΙΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ. θε ς τα παραθυρα 7 που ακομα και τωρα θες 300 ευρο…….θες τα office που θες καπου στα 180???θες για τις 10 διαφορετικες εκδοσεις του καθε λειτουργικου που δεν εχουν καμμια ουσιοδη διαφορα…….γιατι τετοια υπερκοστολογιση?
  η Apple δινει το Macos X στα 15 ευρο-το single user- και στα 30-το 3 χρηστων- και μιλαμε για συγκεκριμενο αριθμο υπολογιστον ανα τον κοσμο.στα πισια που ενδιαφερετε η μικρολογισμικο τοτε θα μιλαγαμε για υπερκερδοφορια σε αυτα τα ποσα.
  επομενο θεμα ΑΠΕΙΡΑ BUGS και κρασαρισματα και κολληματα και και και………αντι να λυσει ολα τα προβληματα και να δωσει λειτουργικο επανασταση……παταει στα παλια-πχ. W98 για τα 2000-αρα σου πουλαει κατι παλιο με νεο κοστουμι….

 • Dionisis
  29 Ιουλίου 2013 at 15:06

  Αγαπητέ Γιώργο,

  καλά τα λες και δείχνεις ότι είσαι παλιός. Σαν παλιός όμως πρέπει να ξέρεις ότι η ιστορία είναι η ουρά που αφήνει ένα ταχύπλοο, πίσω του. Δεν μετρά καθόλου ούτε μπορεί με κάποιο τρόπο να αλλάξει την μελλοντική πορεία του σκάφους. Καλά κάνει και «κρίνει» και κάνει προτάσεις η συντάκτρια. Καμία εταιρία δεν πήγε μπροστά αναπολώντας τις δόξες του παρελθόντος.

  Η ιστορία είναι καλή για να μαθαίνουμε το παρελθόν. Τίποτα άλλο. Και εγώ μεγάλωσα με DOS και εγώ έμαθα BASIC και εγώ έμαθα Logo και Miranda. Και αν θέλεις, μου αρέσει που είχα αυτή την πρωτιά. Κινητό όμως έχω Android. Για αυτούς τους λόγους που αναφέρει η Ελπινίκη. Και αν από τους λίγους χρήστες Internet explorer, και εγώ «βλαστημάω» με τις χαζομάρες τις Microsoft.

  Well put Ελπινίκη!

 • @George
  29 Ιουλίου 2013 at 13:21

  Αγαπητέ George.
  1ον. γράφεις που γράφεις greeklish, προσπάθησε τουλάχιστον να τα κάνεις να διαβάζονται εύκολα…
  2ον. Αυτό με εσάς τους μεγαλύτερους και πιο »έμπειρους» από τους νεότερους που το κοπανάτε σαν νεράκι αμέσως για να προσδώσετε βαρύτητα στις απόψεις σας καλύτερα να το σταματήσετε. Δεν φτουράει άλλο πια. Η αρθρογράφος και ο περισσότερος κόσμος ξέρει την ιστορία της Microsoft και των Windows…
  3ον. Λες οτι εταιρίες όπως η Microsoft, έχουν παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στην ιστορία και σου λέω ότι και άλλες εταιρίες έχουν παίξει πολύ μεγάλο ρόλο απλά η συγκεκριμένη στάθηκε λίγο τυχερή σε μια εποχή που οι ανταγωνιστές της έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο (IBM, Apple). Σε πληροφορώ λοιπόν πως αυτό το γεγονός δεν λέει απολύτως τίποτα: Η ιστορία γράφεται και ξαναγράφεται από πάνω και σβήνεται η παλιά και κανείς δεν θυμάται πια εταιρία έφερε τα windows και έκανε τα PC φιλικά στην χρήση για εκατομμύρια κόσμο. Χεστήκαμε αν η Micro$oft έφερε τα windows στις οθόνες μας – συγνώμη δηλαδή μην κλ’αψω κιόλας.

  Τελειώνοντας απλά σου λέω ότι η γράφων το άρθρο δεν επηρεάζει αρνητικά κανέναν και ειδικά την Micro$oft. Η κριτική της και το ύφος που χρησιμοποιεί είναι 100% εποικοδομητική και το σχόλιό σου είναι παντελώς άσκοπο.

 • George
  29 Ιουλίου 2013 at 12:38

  Agapiti Elpiniki,

  Sigoura exeis tous logous sougia tis skepseis sou. Apo oti katalavaino eisai pio nea apo emena, opote that sou anafero kapoies katastaseis pou synevalan stin fimi tis Microsoft kai gia to pos ftasame edo pou eimaste simera.
  kapote, 20 xronia prin, den ypirxan programmata kai polles fores eprepe na taftiaksoume monoi mas. Eftyxos ypirxe kapoios pou mas edose to DOS, ena poly efkolo gia tin epoxi tou programma pou nas edose afti ti dynatotita, toulaxiston gia na diefkolynoume ti zoi mas kai tis epixeiriseis mas. kai meta – eftyxos, irthan ta Windows, ta opoia me ola tous ta provlimata mas elysan ta xeria kai mas ekanas eveliktous, epitrepontas mas epitelous na kanoume business oxi vasizomenoi se ypotheseis, alla se arithmous. Einai i eteireia pou mas edose programmata dorean, opos ton internet explorer, pou allios eprepe na agorazoume apo alles etaireies.
  Akouse, einai poly noris na to poume, alla i Microsoft me ta Windows kai to Office allakse to zopi mas drastika, me tropous pou dystyxos den vlepoume amesa alla mono emmesa. I nea genia prepei na katalavei pos ftasame mexri edo, kai kanei ayto pou prepeim na parei ayta pou vrike etoima kai na ta veltpiosei, oxi mono na krinei dioti einai poly efkolo. Etaireies opos i Microsoft exoune paiksei poly simantiko rolo stin Istoria, oso anoito kai na akougetai. Einai mia idea, ena aylo concept kai oxi mono ena i dyo leitourgika systimata.
  To ti ekane sti zoi mas afti i etaireia me ta Windows kai to Office , einai oti afksise tin paragogikotita mas toso osi tin afksises kapote o troxos kai i fotia.
  Gia afto, kalytera tha einai na skeftomaste prin grafoume, dioti endexetai na epireazoume me lanthanon tropo kai allous. As skeftoume ligo pou imastan, me ti agona ftasame mexri edo, oste nea paidia na einai anemela, kai meta as krinoume.

  Me timi,
  George

 • GioRgio K
  29 Ιουλίου 2013 at 01:40

  Apisteyto, eystoxo kai propantos eyfiestato arthro!!
  1000 like, polla OMG kai alla tosa lol!! :)
  Thank you!

 • impro
  28 Ιουλίου 2013 at 16:28

  Με το windows phone θα χάσει και εμάς που το υποστηρίζαμε , όταν χαλάει ο διακομιστής του native messenger και δεν έχεις fb chat για 1 μήνα, όταν το other storage σου κατατρώει την μνήμη και η ντα αναβάθμιση δεν κάνει τίποτα, όταν τα live tiles πεθαίνουν και τα push notifications ποτέ δουλεύουν πότε όχι, και βεβαια το support απαντά it’s a best effort service we can’t solve problems, ή it’s an external problem ask Facebook και έχεις και τον Joe Belfiore να λέει σας ακουμε και δώστου τα hard reset