BREAKING

Devolo: 9 στους 10 χρήστες υποφέρουν από τα "φθηνά" routers των ISPs (MWC 2018)

Στα πλαίσια του MWC 2018 είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το περίπτερο της γνωστής Devolo, στο οποία βρήκαμε μερικα από τα μοντέλα powerlines της εταιρείας που ήδη είναι διαθέσιμα στην αγορά, αλλά και ορισμένα νέα που σύντομα καταφθάνουν. Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως ενημερωθήκαμε σχετικά με τις βελτιώσεις που ετοιμάζει η εταιρεία σε software και hardware επίπεδο, τους επόμενους μήνες, αλλά και λάβαμε ενδιαφέροντα στοιχεία για τη συμπεριφορά των καταναλωτών και τις ιδιαιτερότητες της αγοράς.

devolo-mwc-2018 (10)

Ο Έλληνας χρήστης, δυστυχώς, δεν έχει αντιληφθεί ακόμη τους λόγους για τους οποίους δεν απολαμβάνει πλήρη κάλυψη Wi-Fi στο σπίτι του και το ότι συχνά το δίκτυό του "χάνει" ταχύτητα, χωρίς προφανή λόγο. Σύμφωνα με την κα.Verena Gehrmann, Brand Manager της Devolo, 9 στους 10 χρήστες που κάνουν νέα σύνδεση Internet στο σπίτι και πρέπει να επιλέξουν μεταξύ του δωρεάν router που παρέχει ο πάροχος και ενός ακριβότερου, αλλά ποιοτικότερου μοντέλου, διαλέγουν το πρώτο. Έτσι, καταλήγουν με χαμηλότερη ταχύτητα σύνδεσης, μεγαλύτερο latency/lag, πιο ασταθή σύνδεση και φυσικά με αδύναμο Wi-Fi "σήμα" στο χώρο τους.

devolo-mwc-2018 (3)

Το 2016, κάθε νοικοκυριό στην Ευρώπη είχε κατά μέσο όρο 5,2 Wi-Fi συσκευές (smartphones, laptops, smart TVs κ.λπ.), αριθμός που αυξάνεται ταχύτατα όμως και θα αγγίξει τις 9 συσκευές μέχρι το 2021. Μάλιστα, το 73% του bandwidth χρησιμοποιείται για video streaming, ανεξαρτήτως πλατφόρμας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το traffic μέσω Wi-Fi συνεχίζει να αυξάνεται σε απόλυτα νούμερα, αλλά και ποσοστιαία, παρά το ότι το 4G και τα data plans είναι πλέον πιο προσιτά και διαθέσιμα, ενώ και οι fixed γραμμές internet βελτιώνονται (VDSL, Fiber κ.λπ.). Έτσι, μέχρι το 2020, σχεδόν το 50% του παγκόσμιου traffic θα συμβαίνει μέσω Wi-Fi!

devolo-mwc-2018 (7)

Το πρόβλημα σε ένα σπίτι ή οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο, όμως, είναι η απώλεια σήματος όσο απομακρυνόμαστε από το router. Μόνο το 20% της ισχύος του Wi-Fi σήματος μπορεί να περάσει μέσα από έναν τοίχο, στο διπλανό δωμάτιο, ενώ αν παρεμβάλλεται και 2ος τοίχος μεταξύ router και συσκευής, τότε το ποσοστό τείνει στο... 0%! Γι'αυτό τοποθετούμε το router μας όσο πιο κεντρικά γίνεται μέσα στο σπίτι, ή έστω κοντά στις συσκευές που μας ενδιαφέρει περισσότερο να έχουν υψηλή ταχύτητα πρόσβασης στο Internet.

devolo-mwc-2018 (2)

Ένα powerline ή ένα Wi-Fi extender μπορούν να βοηθήσουν πολύ στην περίπτωση αυτή. Ωστόσο, το απλό Wi-Fi extender που τοποθετείται στο διπλανό δωμάτιο από αυτό που βρίσκεται το router, περιορίζεται επίσης στο 20% και μπορεί να "στείλει" μόλις το 15% του σήματος, μετά τον 2ο τοίχο, στο 3ο δωμάτιο. Ένα powerline δεν έχει τέτοιους περιορισμούς και η ισχύς του σήματος σε κάθε δωμάτιο που το τοποθετούμε, φθάνει το 100%.

Η Devolo έχει σχεδόν έτοιμο το νέο software για κάποια από τα υπάρχοντα powerline μοντέλα της (π.χ. το dLAN 1200+, το οποίο θα βρίσκεται και στα καινούργια που θα έρθουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο στη χώρα μας, δηλαδή τα dLAN 1000+ και dLAN 1200 triple+. Το νέο software βελτιώνει ακόμα περισσότερο την απόδοση καθώς θα ορίζει ενιαίο SSID σε όλα τα hotsposts που μπορεί να έχετε τοποθετήσει, ενώ θα δίνει "προτεραιότητα" σε νέας τεχνολογίας συσκευές (dual band και όσες υποστηρίζουν το πρωτόκολλο ac, έναντι όσων υποστηρίζουν μόνο a/b/g/n, ώστε να λαμβάνουν περισσότερο bandwidth και να μη "μπουκώνει" το δίκτυο, περιμένοντας την "αργή" συσκευή. Επίσης, το νέο software βάζει τέλος στους "sticky" clients, δηλαδή το φαινόμενο κατά το οποίο το smartphones σας, για παράδειγμα, συνδέεται στο router, αλλά παραμένει συνδεδεμένο σε αυτό όσο απομακρύνεται, ακόμη κι αν το σήμα είναι πολύ αδύναμο πλέον, αντί να συνδεθεί αυτόματα στο powerline hotspot που βρίσκεται κοντά του. Πλέον, θα γίνεται αυτόματα και ταχύτατα η εναλλαγή στο κοντινότερο και ισχυρότερο hotspot.

devolo-mwc-2018 (4)

Σαφώς ανανεωμένο θα παρουσιαστεί και το app της Devolo, προς το τέλος του 2018, για Android και iOS, με πολύ πιο εύχρηστο interface και περισσότερες επιλογές, ακόμη και για τον απλό, αμύητο χρήστη, ώστε να εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες του δικτύου του.

Το dLAN 1200 triple+ αναμένεται μέσα στο επόμενο τρίμηνο με τιμή €79,9 και το dLAN 1000+ WiFi ac αναμένεται μέσα στο επόμενο εξάμηνο, χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη την τιμή λιανικής του (θα κυμαίνεται κοντά στα €110).

devolo-mwc-2018 (8)

Τέλος, η κ.Gehrmann μας μίλησε και για τις smarthome λύσεις της Devolo, τις οποίες είδαμε και το Σεπτέμβριο στην IFA, όταν και σας τις παρουσιάσαμε. Η εταιρεία έχει προτεραιότητα τη βελτίωση του user experience και όχι το να προσθέσει κι άλλους αισθητήρες στη γκάμα, αφού είναι ήδη σχετικά πλήρης (έξυπνη πρίζα, έξυπνος θερμοστάτης καλοριφέρ, door/window contact, διακόπτες τοίχου, key-fob, θερμοστάτης δωματίου, αισθητήρας πλημμύρας, αισθητήρας υγρασίας αέρα, σειρήνα, αισθητήρας κίνησης, ανιχνευτής καπνού). Έτσι, θα δούμε ένα νέο home control app μέσα στο επόμενο τρίμηνο, το οποίο θα υποστηρίζει και έλεγχο του smarthome μέσω Google Assistant/Amazon Alexa, ένα πολύ σημαντικό βήμα και μια απαραίτητη δυνατότητα για τους χρήστες. Επίσης, θα περιλαμβάνει βοηθό εγκατάστασης που θα βοηθά το χρήστη να προσθέσει αισθητήρες και να κάνει το αρχικό setup, αλλά και δυνατότητες Geofencing ώστε να ενεργοποιούνται/απενεργοποιούνται συσκευές ή να ρυθμίζεται η θερμοκρασία/υγρασία, ανάλογα με το που βρίσκεται ο χρήστης. Τέλος, η υποστήριξη του Netatmo (doorbell με ενσωματωμένη κάμερα) προσθέτει άλλη μια δυνατότητα στο home control της Devolo.

 

Ακολουθήστε το digitallife.gr στο Google News

0 Comment