22.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Διαμάχη Μ. Βρετανίας – Κίνας: Μπλόκο στην εξαγορά μεγάλου εργοστασίου chipset

    Η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας μπλόκαρε την εξαγορά του μεγαλύτερου εργοστασίου chipset της χώρας από μια εταιρεία κινεζικής ιδιοκτησίας, λόγω ανησυχιών ότι μια τέτοια εξέλιξη ενδέχεται να υπονομεύσει την εθνική ασφάλεια.

    Ο Grant Shapps, υπουργός Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής, διέταξε την ολλανδική εταιρεία κατασκευής chipset Nexperia να πουλήσει το πλειοψηφικό της μερίδιο στη Newport Wafer Fab, την ουαλική εταιρεία ημιαγωγών που απέκτησε για 75 εκατομμύρια δολάρια.

    Η Nexperia εδρεύει στην Ολλανδία αλλά ανήκει στην Wingtech, μια εν μέρει κινεζική κρατική εταιρεία που είναι εισηγμένη στη Σαγκάη. Η Nexperia ολοκλήρωσε την εξαγορά της Newport Wafer Fab το 2021 και στη συνέχεια άλλαξε το όνομά της σε Nexperia Newport Limited – ή NNL.

    «Η οδηγία έχει ως αποτέλεσμα να απαιτεί από την Nexperia BV να πουλήσει τουλάχιστον το 86% της NNL μέσα σε μια καθορισμένη περίοδο και ακολουθώντας μια συγκεκριμένη διαδικασία» όπως σημείωσε, σε σχετική δήλωση, το Υπουργείο. Η Nexperia κατείχε το 14% της Newport Wafer Fab, αλλά τον Ιούλιο του 2021 αύξησε το μερίδιό σε 100%.

    «Καλωσορίζουμε το εξωτερικό εμπόριο και τις επενδύσεις που υποστηρίζουν την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας», έγραψε ο Shapps στο Twitter την Τετάρτη. «Αλλά όπου εντοπίζουμε κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, θα ενεργούμε αποφασιστικά».

    Ο Toni Versluijs, country manager της Nexperia στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι η απόφαση είναι λανθασμένη και ότι η εταιρεία σχεδιάζει να ασκήσει έφεση. «Είμαστε πραγματικά σοκαρισμένοι», τόνισε. «Η απόφαση είναι λανθασμένη και θα κάνουμε έκκληση για την ακύρωση της εντολής, ώστε να προστατεύσουμε τις περισσότερες από 500 θέσεις εργασίας στο Newport».

    Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και νομοθέτες εξέφρασαν ανησυχίες ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πούλησε ένα εξαιρετικά αξιόλογο περιουσιακό στοιχείο σε εταιρεία κινεζικής ιδιοκτησίας, σε μια εποχή παγκόσμιων ελλείψεων σε ημιαγωγούς – που υπολογίζεται πως θα διαρκέσουν έως το 2024.

    Η Βρετανία ξεκίνησε έρευνα γύρω από θέματα εθνικής ασφάλειας για τη συμφωνία της Nexperia νωρίτερα αυτό το έτος, χρησιμοποιώντας εξουσίες που της επιτρέπουν να ελέγχει και να εμποδίζει ξένες εξαγορές ή επενδύσεις σε ευαίσθητους τομείς.

    Η βρετανική κυβέρνηση σημείωσε ότι η τοποθεσία της εγκατάστασης στο Newport, η οποία αποτελεί μέρος ενός στρατηγικά σημαντικού βιομηχανικού συμπλέγματος, οδήγησε στην άποψη ότι η εξαγορά αποτελεί μια ανησυχία για θέματα εθνικής ασφάλειας.

    Η κίνηση θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις Μεγάλης Βρετανίας – Κίνας, που βρίσκονται σε χαμηλό σημείο μετά την απόφαση του Λονδίνου να απαγορεύσει τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό 5G της Huawei και τη χορήγηση ειδικής βίζας σε ανθρώπους από το Χονγκ Κονγκ, που τελικά θα τους προσφέρουν βρετανική υπηκοότητα.

    Η Μ. Βρετανία ερευνούσε και την εξαγορά της Arm από την αμερικανική Nvidia. Ο αμερικανικός γίγαντας έβαλε στο συρτάρι το συγκεκριμένο deal τον περασμένο Φεβρουάριο.

    Χρήστος Κοτσακάς
    Χρήστος Κοτσακάς
    Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles