BREAKING

1

Digea on the Air

Μετά από καθυστερήσεις και αναβολές, οριστικά πια, στις 18 Ιουνίου ξεκινάει η ψηφιακή εκπομπή της Digea και στην Αττική.

Η ώρα της Αθήνας
Έχοντας αντιμετωπίσει τις πρώτες παιδικές ασθένειες σε Κορινθία και Θεσσαλονίκη, η εταιρεία έχει αποκτήσει πλέον τη σχετική εμπειρία για να κολυμπήσει στα βαθιά νερά του Σαρωνικού. Το «ψηφιακό τρένο» θα αναχωρεί καθημερινά από τον Υμηττό και την Αίγινα και θα φτάνει στις κεραίες των τηλεοράσεων των Αθηναίων. Τα «βαγόνια» του θα μεταφέρουν το περιεχόμενο των καναλιών Alpha, Alter, Antenna, Mega, Makedonia, Star και Σκάι σε μία γραμμή (δηλαδή συχνότητα), αντί σε επτά διαφορετικές όπως γινόταν μέχρι τώρα. Καλά όλα αυτά, αλλά γιατί γίνονται; Εγώ κι εσύ τι θα κερδίσουμε και τι θα χάσουμε;

Προς τι η αλλαγή;
Έχεις δει τον Υμηττό που είναι σαν σκαντζόχοιρος από τις κεραίες; Βλέπεις μια ζωντανή εικόνα που δείχνει ότι σήμερα κάθε τηλεοπτικός σταθμός πρέπει να διαθέτει και να συντηρεί το δικό του δίκτυο κεραιών και αναμεταδοτών, με αποτέλεσμα να έχει πολλά έξοδα και να μας φορτώνει με ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Ακόμα, το σήμα από τις κεραίες αυτές είναι αναλογικό, που σημαίνει ότι όσο πιο δυνατό σήμα φτάνει στην κεραία σου, τόσο καλύτερη ποιότητα εικόνας έχεις και φυσικά ισχύει και το ανάποδο. Στον ψηφιακό κόσμο όμως, δεν συμβαίνει αυτό. Ακόμα και με αδύναμο σήμα, έχεις τέλεια ποιότητα εικόνας και ήχου και μάλιστα σε όλα τα κανάλια.

Πόσο γρήγορα πρέπει να προσαρμοστείς;
Ιδανικά και όμορφα είναι όλα αυτά, αλλά όλες οι αλλαγές θέλουν το χρόνο τους, ειδικά αν μιλάμε για 1,5 εκατομμύρια νοικοκυριά που πρέπει να προσαρμοστούν στην ψηφιακή αλλαγή. Για το λόγο αυτό, η αναλογική μετάδοση του Υμηττού θα συνεχίσει να παίζει για κάποιο διάστημα μέχρι να προμηθευτεί όλος ο κόσμος αποκωδικοποιητές.

Χρειάζεσαι οπωσδήποτε αποκωδικοποιητή;
Όπως είπαμε, όλα τα κανάλια που θα μεταδίδονται ψηφιακά θα βρίσκονται σε μία μοναδική συχνότητα. Έτσι, όταν φτάσουν στην κεραία του σπιτιού σου και πριν την τηλεόραση, κάποιος πρέπει να τα ξεμπλέξει και να εμφανίσει αυτό που έχεις επιλέξει να δεις.
Για να γυρίσουμε στο θέμα λοιπόν. Αυτοί που βλέπουν σήμερα τηλεόραση με την κεραία τους στραμμένη προς τον Υμηττό δεν χρειάζεται να βιαστούν να πάρουν αποκωδικοποιητές (αν και σύντομα θα πρέπει να το κάνουν). Αυτοί όμως που βλέπουν από την Αίγινα -κυρίως αυτοί που βρίσκονται στα νότια παράλια της Αττικής- θα πρέπει να πάρουν αμέσως αποκωδικοποιητές ή να αλλάξουν τηλεοράσεις με κάποιες που έχουν ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή MPEG4. Όμως ταυτόχρονα θα απαλλαγούν από τον μπελά της κακής λήψης που είχαν τα τελευταία 20 χρόνια.
Όσο για το κόστος του αποκωδικοποιητή, αυτό δεν είναι και μεγάλο. 50 Ευρώ είναι αρκετά για ένα αξιοπρεπές μοντέλο. Τώρα, βέβαια, αν θέλεις -και με την ευκαιρία του Mundial- να πάρεις καινούρια τηλεόραση, φρόντισε να διαθέτει δέκτη DVB-T MPEG-4, αν και τώρα πια πρέπει να ψάξεις πολύ να βρεις κάποια που να μην έχει.

Κι αν είσαι φαν του Τηλεάστυ τι γίνεται;
Αν είσαι φανατικός του Λιακόπουλου, της Μπεκατώρου και άλλων stars καναλιών που δε συμμετέχουν στο πακέτο της Digea, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, αφού θα χρειαστεί να κρατήσεις και την αναλογική λήψη και να βλέπεις τα ψηφιακά μέσω του αποκωδικοποιητή και τα αναλογικά μέσω του αναλογικού δέκτη της τηλεόρασης.

Α… και να μην ξεχάσω!
Τα κρατικά κανάλια που θα μεταδώσουν το Mundial δε συμμετέχουν στη Digea και στο πρότυπο MPEG-4. Έτσι, το Mundial σε ψηφιακή μετάδοση θα το απολαύσουμε… το 2014 από τη Βραζιλία. Και τι έγινε δηλαδή αν στην Αγγλία θα γίνουν και μερικές μεταδόσεις 3D σ’ αυτό το Μουντιάλ; Το Λονδίνο είναι κοντά και αν θέλεις ντε και καλά να ζήσεις αυτή την εμπειρία, μπορείς πάντα να κάνεις ένα ταξιδάκι στο νησί.

0 Comment