Μολονότι οι Κύπριοι συμμετέχουν σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων στο διαδίκτυο, η χρήση διαδικτυακών τραπεζικών υπηρεσιών βρίσκεται μόλις στο 29% ενώ οι αγορές μέσω διαδικτύου είναι στο 32% και είναι κατά πολύ χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι στο 57% και 65%, αντίστοιχα, αποκαλύπτοντας έτσι μια χαρακτηριστική δυσπιστία των Κυπρίων στο online περιβάλλον. Αντίθετα οι Κύπριοι προτιμούν περισσότερο στο διαδίκτυο, την ανάγνωση ειδήσεων, την μουσική, τις ταινίες και τα παιχνίδια, τις κλήσεις μέσω φωνής και τη συμμετοχή στα κοινωνικά δίκτυα.
Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις, και παρά το γεγονός ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες αλλάζουν βαθιά όλες τις επιχειρησιακές λειτουργίες, μετασχηματίζουν τα επιχειρησιακά πρότυπα και την εμπειρία πελατών, η υιοθέτησή τους από τις Κυπριακές επιχειρήσεις είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Χαρακτηριστικό είναι το εύρημα ότι πολύ λίγες ΜΜΕ στην Κύπρο πωλούν on-line (10%) και ακόμα λιγότερες πωλούν on-line σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ (8.3%) ενδεχομένως λόγω και των εξόδων μεταφοράς.
Παράλληλα, τα χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύνης φαίνεται ότι συγκρατούν την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας, αφού η συνολική βαθμολογία της Κύπρου (με 0,42 βαθμούς βρίσκεται στην 23η θέση, μεταξύ των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως) σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των περιοδικών της εκθέσεων για την Ψηφιακή Ατζέντα, ήταν χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ και κατά το προηγούμενο έτος, ενώ η βαθμολογία για εφέτος αυξήθηκε με βραδύτερους ρυθμούς απ’ ό,τι στην ΕΕ με αποτέλεσμα η Κύπρος να συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών που παρουσιάζουν υστέρηση (χώρες με βαθμολογία χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ και των οποίων οι επιδόσεις εξακολούθησαν να αυξάνονται βραδύτερα απ’ ό,τι εκείνες της ΕΕ στο σύνολό τη). Άλλες χώρες που παρουσιάζουν υστέρηση είναι η Βουλγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία.