BREAKING

12

Motorola Xoom: Δοκιμάζουμε διεξοδικά το πρώτο Honeycomb tablet

Λοιπόν. Ας δούμε τα πράγματα με λίγη φαντασία. Νομίζω πως αν το Xoom ήταν άνθρωπος θα ήταν ο Russell Crowe. Δεν θα σε συγκινήσει η εμφάνιση του, θα χαθεί σε ένα πέρασμα δίπλα σου, αλλά το ταλέντο του γράφει εκεί που δεν πιάνει το μελάνι και έχει μπόλικο μυαλό που απαξιώνει το show off. To Motorola είναι ένα tablet με άποψη, γιατί κόντρα σε αυτά που έχουμε μάθει από την Apple, βάζει μια καρδιά δεκαθλητή (βλ. τεχνικό υπόβαθρο) σε ένα σώμα σαραντάρη (βλ. εμφάνιση). Ναι, ο σχεδιασμός δεν θα συγκινήσει το γυναικείο φύλο. Το θέμα είναι... σε ενδιαφέρει;

Έχω διαβάσει επίσης ό,τι έχει γραφτεί από τον ξένο τύπο, συμφωνώ και επαυξάνω για το στοίχημα που παίζει η Google στις ταμπλέτες, αλλά η ουσία παραμένει. Το Honeycomb είναι ένα λειτουργικό που σχεδιάστηκε για χρήση σε tablets. Από την αρχή. Δεν έχει εφαρμογές (έστω, για τώρα), δεν σου πουλάει ευκολία, σου μεταφέρει όμως μια αυθεντική εμπειρία, τη συμφιλίωση δυο κόσμων που μέχρι τώρα πίστευες πως είναι διαφορετικοί. Από τη μια το πυροβολημένο κοινό που έχει κάνει τα Windows εικόνισμα, και από την άλλη, τη νέα τάση που θέλει το φορητό μηχάνημα να θυμίζει σε ευκολία τηλεφωνική συσκευή. Πρόσεξε: θυμίζει. Δεν έχει καμία σχέση με «interface τηλεφώνου» ή διαφορετικά με το iOS της Apple. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με το iPhone, αλλά εδώ μιλάμε για tablet. Οι φανατικοί θα πέσουν να με φάνε, αλλά ας ακούσουν πρώτα αυτό: προκαλώ κάθε αναγνώστη να έρθει από το γραφείο και να πειραματιστεί. Να ζήσει από κοντά την εμπειρία.

Αμέτρητες δυνατότητες παραμετροποίησης, πέντε αρχικές οθόνες που αλλάζεις κατά βούληση, σύστημα ειδοποιήσεων που σε κερδίζει (ναι θυμίζει WebOS) και εφαρμογές που «out of the box» σου προσφέρουν ότι χρειάζεσαι. Όχι τα απολύτως απαραίτητα, αλλά αυτό ακριβώς: ό-τ-ι χ-ρ-ε-ι-ά-ζ-ε-σ-α-ι. Το Honeycomb δεν έχει παιχνίδια (προς το παρόν όχι σε HD), δεν θα βρεις ημερολόγιο αξιώσεων τρίτου κατασκευαστή, θα σε συμβούλευα όμως πρώτα να κάτσεις στο ντιβάνι του εσωτερικού σου ψυχαναλυτή και με νηφαλιότητα να αποφασίσεις: γιατί θέλεις να αποκτήσεις tablet; Για να σκοτώνεις το χρόνο σου ή για να κάνεις τη δουλειά σου;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ
Παίρνεις το Xoom στα χέρια σου, το μέταλλο υπερθεματίζει, το λίγο πλαστικό δεν έχει καμία σχέση με το tupperware του ανταγωνισμού και η συσκευή σου μεταφέρει αυτό το συναίσθημα ότι «αξίζει τα λεφτά της». Μπορεί να αφήνει δαχτυλιές (ιδίως στην έκδοση της Verizon), το βάρος να σε κουράζει (χαοτική η διαφορά σε σχέση με το iPad 2), αλλά θα ευχαριστηθείς το κλασικό φορμά 16:9 της οθόνης, με το οποίο μεγάλωσε η σύγχρονη βιομηχανία πολυμέσων. Επίσης, η ανάλυση του πάνελ είναι στα 1280x800 pixels (η μεγαλύτερη που θα βρεις σε tablet) για να βλέπεις ταινίες HD χωρίς σοβαρές υποχωρήσεις. Ωραία, μέχρι εδώ; Λοιπόν όχι, έχουμε ένα μικρό πρόβλημα: η χρωματική απεικόνιση υστερεί. Επίσης εμφανίζει μια ελαφρώς κίτρινη απόχρωση παντού και πάντα. Το καλό είναι ότι δύσκολα θα διαμαρτυρηθείς, έκτος και αν βάλεις το Xoom δίπλα στο iPad 2. Η τεχνολογία IPS κάνει τη διαφορά και εσύ έχεις κάθε λόγο να γκρινιάξεις (ιδίως όταν πληρώνεις 800 δολάρια στην Αμερική) γιατί δεν στη προσφέρει και η Motorola. Να σημειώσω επίσης ένα άλλο φάουλ: το πλήκτρο ενεργοποίησης είναι τοποθετημένο χύμα. Στην αρχή το αναζητάς κοντά στα λογότυπα, μετά ψαχουλεύεις στα πλαϊνά, για να διαπιστώσεις εν τέλει ότι βρίσκεται στο πίσω μέρος, στην επάνω αριστερή γωνία (στο περίπου). Δηλαδή ρε μεγάλε τι πρέπει να κάνω, αν θέλω να ανοίξω το xoom ενώ βρίσκεται στο γραφείο; Να το σηκώσεις. Αναγκαστικά. Δεν λέω, μετά από λίγο το συνηθίζεις, αλλά η κίνηση των τεχνικών που δεν προσπάθησαν να το μετακομίσουν σε ένα πιο λογικό σημείο, μοιάζει αψυχολόγητη.

Από τεχνικής σκοπιάς να σου πω ότι κάτω από το γυαλί, κρύβεται το ολοκληρωμένο 1GB RAM και ο dual-core επεξεργαστής της Nvidia χρονισμένος στο 1GHz. Στην Ελλάδα θα πωλείται αποκλειστικά η έκδοση με 32GB μνήμης (εννοείται με επεκτάση) και υποδοχή για κάρτα SIM, που σημαίνει ότι έκτος από το Wi-Fi, θα μπορείς να εκμεταλλευτείς και το HSDPA. Επίσης όπως συμβαίνει και στις περισσότερες προτάσεις του ανταγωνισμού, θα βρεις και εδώ αισθητήρα επιτάχυνσης, γυροσκόπιο και βαρόμετρο, που θα αξιοποιηθεί δεόντως σε εφαρμογές και παιχνίδια. Από την άλλη οι χάρτες της Google και η λειτουργία Street View (δυνατότητα που δεν υποστηρίζεται στην Ελλάδα γιατί έτσι αποφασίσαμε) σε συνδυασμό με τον δέκτη A-GPS, κάνουν επίδειξη του hardware: το rendering είναι φανταστικό, μπορείς να δεις τα πάντα όπως στον υπολογιστή σου και η εμπειρία της πλοήγησης είναι γενικά αλλού.

Ενημερωτικά να αναφερθώ και στις κάμερες. Και λέω ενημερωτικά γιατί ως γνωστόν το tablet δεν το αποκτάς για να αποτυπώνεις φωτογραφίες. Από την άλλη όμως υπάρχει και η λογική «αφού τις έχεις, γιατί να μη τις χρησιμοποιείς». Λοιπόν, έχουμε και λέμε. Στο πίσω μέρος υπάρχει μια στα 5MP με διπλό LED φλας και δυνατότητα καταγραφής βίντεο 720p. Στο εμπρός υπάρχει μια στα 2MP, που αξιοποιείται για τη λήψη στατικών εικόνων και βιντεοκλήσεις. Για τις δεύτερες αξιοποιείς το Google Talk, που παρεμπιπτόντως παίζει εξαιρετικά. Η εφαρμογή λειτουργεί ακόμη και με υπολογιστή αρκεί να έχεις εγκαταστήσει πρώτα το σχετικό πρόγραμμα. Τόσο απλά. Στην πράξη η ποιότητα των φωτογραφιών που αποτυπώνουν οι κάμερες είναι μέτρια και δεν μπορεί να συγκριθεί με το hardware ενός σύγχρονου κινητού. Για να σου δώσω να καταλάβεις: πως ήταν οι επιδόσεις ενός φωτογραφικού smartphone δυο χρόνια πριν; Έ, κάπως έτσι.

ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ
Καταρχήν το Xoom έχει δυο ηχεία. «Ε, και;» θα πεις... «το ίδιο και το iPad 2». Ναι με τη διαφορά πως εδώ έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση μεταξύ τους και υπερτερούν σε ποιότητα. Μην φανταστείς πως οπτικοποιούν τη φιλαρμονική Αθηνών, όμως συνολικά έχεις μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία. Επίσης στο επάνω μέρος του Xoom υπάρχει και η υποδοχή 3,5 χιλ. για να συνδέεις ότι ακουστικά θέλεις.

Και τώρα ας μιλήσουμε για αυτονομία. Κρατάς λοιπόν τη συσκευή, έχεις λουστεί τα 730 γραμμάρια βάρους και λες δενμπορεί, το Xoom θα κερδίζει σε μπαταρία το iPad 2. Σωστό; Όχι. Το Xoom υστερεί σε σχέση με το «μήλο» που μετράει μια ώρα χρήσης επιπλέον. Αντικειμενικά πάντως οι επιδόσεις του Motorola στον συγκεκριμένο τομέα είναι εξαιρετικές. Λάβε υπόψη σου το hardware, τη μεγάλη σε ανάλυση οθόνη και θα δεις ότι οι οχτώ plus ώρες που προσφέρει, είναι ένα σπουδαίο νούμερο. Πόσο μάλλον αν το συγκρίνεις με netbooks.

TO INTERFACE
Πατάς το πλήκτρο, βλέπεις το λογότυπο Motorola, το διακριτικό «Dual Core technology» εμφανίζεται και το Xoom έρχεται στη ζωή. Πλήκτρα δεν θα βρεις πουθενά (έκτος από αυτό της έντασης του ήχου και αυτό που μόλις αναφέραμε), τα πάντα γίνονται με τρία shortcuts στην κάτω αριστερή γωνία. «Αρχική οθόνη», «multitasking» και «επιστροφή» είναι όλα εδώ. Αντικριστά υπάρχει το ρολόι, η μπαταρία και το υπομενού που σε ενημερώνει για τη συνδεσιμότητα, τη φωτεινότητα και το orientation της οθόνης. Ελληνικά δεν υπάρχουν, η συσκευή όμως έρχεται από Αμερική και στη χώρα μας φτάνει το Μάιο, όποτε δικαιολογείται. Το interface θυμίζει περίπου, ένα γιγαντωμένο Android που γνώρισες στα Google smartphones. Με τα εικονίδια, τις αρχικές οθόνες, τη δυνατότητα να φέρνεις τα πάντα στα μέτρα σου, εύκολα και ανά πάσα στιγμή. Μόνο που η εμπειρία, εδώ είναι βελτιωμένη. Τα widgets είναι ευδιάκριτα, οι πληροφορίες που βλέπεις αυξημένες, γενικά σου δίνεται η αίσθηση ότι έχεις ένα μηχάνημα ικανό να ακολουθήσει κάθε σου εντολή. Δεν υπάρχουν κολλήματα, το interface είναι ομαλό, τα animations υπάρχουν αλλά ευτυχώς δεν κουράζουν. Και είναι και η πλοήγηση στο Internet. Πρόσφατα κυκλοφόρησε η εφαρμογή Flash 10.2 στο Android Market, για να αποκτήσεις την ολοκληρωμένη εμπειρία πλοήγησης. Και τη δυνατότητα να επισκέπτεσαι κάθε site επίσης. Η ταχύτητα είναι εξαιρετική, μην περιμένεις παρόλα αυτά διαφορές έναντι του iPad 2. Μια, η άλλη. Αν μπορείς να κατηγορήσεις το Honeycomb για κάτι, είναι στο κατά πόσο ομαλά κάνει το «zoom in, zoom out». Ή μάλλον στο κατά πόσο δεν το κάνει. Δεν ξέρω, αλλά αν έχεις παίξει με το iPad στο web, ο ποιοτικός σου δείκτης ανεβαίνει. Το θετικό είναι πως σε λειτουργία, ο browser του Honeycomb θυμίζει τον Chrome στον PC. Άρα προσφέρει πολλαπλά tabs και εσύ γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή τι έχει ανοιχτό και τι όχι. Τι άλλο θέλεις να μάθεις; Ά, μου άρεσε πολύ η εφαρμογή της μουσικής. Το περιβάλλον είναι τρισδιάστατο, η ευχρηστία είναι από άλλο πλανήτη και παρότι κάποια από τα εξώφυλλα δεν αναγνωρίζονται, λατρεύεις να μετακινείσαι μεταξύ των άλμπουμ και να απολαμβάνεις τη μουσική σου.

ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ
Δεν έχεις tablet ή έχεις αποκτήσει το iPad πρώτης γενιάς και θέλεις να δοκιμάσεις ένα νέο περιβάλλον, γιατί έχεις ακούσει τόσα για το Honeycomb. Παρατηρείς το Motorola, το παίρνεις στα χέρια, σου φαίνεται βαρύ αλλά σου αρέσει η ποιότητα του. Παρατηρείς και το ταμπέλακι της τιμής (αν και δεν είναι official ακόμη) και βλέπεις τα ευρώ να φλερτάρουν με το νούμερο 700. Έ, αυτό σήμερα πονάει. Τελειώνω. Ιδανικά θα ήθελα δύο πράγματα στο Xoom. Πρώτον, μου λείπει μια IPS οθόνη που να κάνει πιο αιχμηρά τα χρώματα κα παίζει χωρίς τον φόβο του ανταγωνισμού. Και δεύτερον, εφαρμογές που αναβαθμίζουν την εμπειρία και σου δίνουν εναλλακτικές για να «παίξεις». Για να εκμεταλλευτείς το tablet. Ναι, ποτέ δεν είμαστε ευχαριστημένοι, ισχύει. Αυτό όμως είναι μέρος της δουλειάς μας και δική σας επιλογή πόσο αντέχετε να κάνετε τη δική σας παράκαμψη και να αποκτήσετε μια συσκευή που εκπροσωπεί επάξια τις ταμπλέτες, σχεδιάστηκε για να καλύπτει κάθε απαίτηση και δεν παραμυθιάζει τον κόσμο με ένα interface που ήρθε αυτούσιο από κινητό τηλέφωνο με δώρο τον μεγεθυντικό φακό. Το Xoom επίσης δεν κινδυνεύει να γίνει μαϊντανός. Είναι το μέλλον των πραγμάτων που θα έρθουν, το καλύτερο tablet που έχω δει με Honeycomb μέχρι στιγμής και εσένα σου δίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να το εξερευνήσεις. Δοκίμασε και θα με θυμηθείς...

10 Comments

 • Alessio
  28 Ιουνίου 2011 at 17:57

  Μ’αρέσει που όλοι στο “elladistan” μου “χουν γίνει developers & αναλυτες πωλησεων,κοιτάξτε επιτέλους την ουσία του θέματος & αφήστε τον κοσμάκη να κρίνει και να ψωνιζει όπως «κάνει κέφι» =΄ημαρτον πια..γούστα είναι αυτα!Ωραία και τόσα “εκατομμύρια..” πωλησεις το iPad ,λες και “συ έβαλες κανα απ’άυτα στην τσέπη σου ,μιλώντας για τα κέρδη της π.χ Apple.Inc..OK?So what?
  Δηλαδη OK το δέχομαι οι πωλήσεις τσακίζουν στο IPad tablet όμορφα?Οπότε τι?Δεν…ή καλύτερα = ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΑΙ να υπάρχει ανταγωνισμός και μετα την Apple το χάος?_Ρε παίδες συνέλθετε & ελάτε στα ΛΟΓΙΚΑ σας και το λεω εγω που λόγω επαγγελματικής ενασχόλησης εχω δώσει 1 κάρο φράγκα στην Apple (*και δεν το μετανοιώνω, κοντα 6.500 U.S.D στοιχησε το MacPro μου χώρια υπολοιπο εξοπλισμο για επαγγελματική χρήση_οκ much money BUT ειναι επαγγ.εργαλειο#διαφέρει#*βλεπε Studio!!!)Ομως και επανέρχομαι στο θέμα μας “tablets” etc.. για ποιο λόγο να θάψουμε κάτι το οποιο εν τέλει κατ’εμε κ’βρισκοντας με σε απολυτη συμφωνια με τον συντάκτη του ανωτερου άρθρου/review, δηλαδη επειδη να το παρουμε μ’αυτη την λογική π.χ στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας η κορεάτικη Hundai σπάει τις πωλήσεις.. τότε η Mercedes ,η Porsche etc που πουλάνε τώρα ..και μετα ξανα απο κανα 6μηνο λέμε ..τι,είναι για κλωτσίες?Όποιος είναι γάτα κ τσάκαλος κατάλαβε.. τα εθκόλος εννούμενα!_Thnks Alessio :-)

 • Bell
  7 Μαΐου 2011 at 07:49

  Σκίζει το Xoom τους πρώτους μήνες κυκλοφορίας του στην Αμερική! Κατέκτησε κιόλας το 2% των πωλήσεων tablets! H Samsung έπιασε και αυτή το αστρονομικό ποσοστό του 4%. Α ναι ξέχασα, και η Apple με τα iPad το 82%!

 • sandraki
  27 Απριλίου 2011 at 17:11

  uperoxo

 • sakis
  18 Απριλίου 2011 at 18:56

  Χωρις πλακα τωρα , ο συντακτης εκθειαζει ην θαβει το xoom? ειλικρινα δεν καταλαβα.

 • Bell
  18 Απριλίου 2011 at 09:53

  Μπράβο – μπράβο, σε δύο μήνες κυκλοφορίας στις ΗΠΑ το Xoom έχει πουλήσει περίπου 100.000 κομμάτια, όταν το iPad πούλησε 17 εκατ. και το iPad2 άλλα 2-3 εκατ. με το καλημέρα. Γιατί το κάνει αυτό το iPad; Γιατί… «παραμυθιάζει τον κόσμο με ένα interface που ήρθε αυτούσιο από κινητό τηλέφωνο με δώρο το μεγεθυντικό φακό»! Μάλιστα είναι τόσο μεγάλο μειονέκτημα αυτό, που η Apple το περνάει εν μέρει και στο επερχόμενο Lion, για να πουλήσει ακόμα περισσότερα iMacs, MacBooks και σία, γιατί… έτσι αρέσει στον κόσμο που το αποδεικνύει με την προτίμησή του. Και οι άλλοι θα ψάχνονται γιατί συμβαίνει αυτό. Έλα ντε που τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτή τη ζωή!

 • Mike
  17 Απριλίου 2011 at 17:59

  Δυστυχώς για το συντάκτη του παραπάνω άρθρου, το Xoom πατώνει σε πωλήσεις! Μια ζωή οι… ειδικοί εκτός πραγματικότητας!

 • 21 Μαρτίου 2011 at 18:52

  Λέω να παραμείνω στο iPad και στην κατηγορία «φτερού». Έχω αγοράσει και τόσες εφαρμογές…

 • venisk
  21 Μαρτίου 2011 at 13:47

  Σε ένα tablet τα 2 πιο σημαντικά πράγματα φαντάζομαι είναι η οθόνη και η ποιότητα αφής της..που πατάω δηλαδή κ που βρίσκομαι..Επίσης εφόσον είναι φορητή συσκευή έχει και μπαταρία..

  1)η χρωματική απεικόνιση υστερεί. Επίσης εμφανίζει μια ελαφρώς κίτρινη απόχρωση παντού και πάντα
  2)πόσο ομαλά κάνει το «zoom in, zoom out». Ή μάλλον στο κατά πόσο δεν το κάνει
  3)Το Xoom υστερεί σε σχέση με το «μήλο» που μετράει μια ώρα χρήσης επιπλέον.

  Δεν ξέρω αν η ποιότητα ήχου και το flash μπορούν να συγκριθούν με την διαφορά ποιότητας εικόνας αφής και μπαταρίας..

 • 21 Μαρτίου 2011 at 10:57

  «…και δεν παραμυθιάζει τον κόσμο με ένα interface που ήρθε αυτούσιο από κινητό τηλέφωνο με δώρο τον μεγεθυντικό φακό.»

  Αν δε πετάξεις τη σπόντα σου δεν θα αντέξεις!!!:P

 • panos
  21 Μαρτίου 2011 at 10:10

  ωραιοτατο tablet αλλα ξενιζει η τιμη τουλαχιστον εδω στην ελλαδα.Και εφοσον ειναι στην αρχη το λειτουργικο μπορουσαν να μην τσιμπισουν τοσο την τιμη..