17.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Δοκιμάζουμε πρώτοι δύο Windows Phone 7 κινητά – 21/10/10

    Στη ζωή όλα πρέπει να τα περιμένεις. Κάποτε η Microsoft κοιτούσε τους πάντες από ψηλά. Σήμερα περνάει την πιο αμφιλεγόμενη στιγμή της «κινητής» ιστορίας της. Πολλοί λένε πως η εφευρετικότητά της εξαντλήθηκε προ καιρού, μαζί με την εμπιστοσύνη του κοινού. Βλέπεις, όταν πέφτεις από ψηλά ο κρότος ακούγεται και η Microsoft είχε καταφέρει κάποτε το ανήκουστο. Να νικήσει την πάλαι ποτέ κραταιά Palm. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά και ο γίγαντας έφτασε να βρίσκεται ξάπλα, αλλά όπως λέει ο Νίτσε οι σχέσεις των ανθρώπων είναι ανθρωποφαγικές. Των εταιρειών περισσότερο. Και η Microsoft όφειλε να αντισταθμίσει την απειλή στο τέρμα.

    Ήταν Νοέμβριος του ‘06 όταν η Microsoft αποφάσισε να κλέψει μερίδιο απ’ την Apple, στην τότε διαρκώς αυξανόμενη αγορά των συσκευών MP3. Και το πέτυχε με το Zune. Δεν ήρθε ποτέ στη χώρα μας, οπότε πιθανόν να μην σου λέει κάτι. Έγινε γνωστό για το εντυπωσιακό interface του και απέκτησε φανατικό κοινό που σήμερα πίνει νερό στο όνομα του. Και επειδή ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις, τα Windows Phone 7 έκλεψαν μια ιδέα… απ’ την ιδέα του. Και γεννιέται η έξης ερώτηση: Ποιος χρειάζεται ένα ακόμη λειτουργικό από τη στιγμή που κυκλοφορούν έξι διαφορετικά; Μην βιάζεσαι. Όλοι οι καλοί χωράνε.

    TI EINAI
    Τα Windows Phone 7 χωρίζονται σε «Hubs» και «Tiles». Δεν χρειάζεται να ξέρεις πολλά για αυτά, παρά μόνο ότι ένα Hub ομαδοποιεί πολλές εφαρμογές μαζί, τα Tiles (για παράδειγμα το Hub του Zune φιλοξενεί όλα τα πολυμεσικά αρχεία). Η Microsoft άλλαξε τελείως στρατηγική και αντί να προσπαθήσει να στριμώξει την εμπειρία ενός κινητού σε ένα PC, στρίμωξε σε ένα κινητό τις δυνατότητες ενός laptop. Το hardware έρχεται για πρώτη φορά σε δεύτερη μοίρα και αυτό από μόνο του δίνει την εικόνα. Ο Albert Shum που συνετέλεσε στον σχεδιασμό του λειτουργικού (πρώην υπάλληλος της Nike) μιλάει με πάθος για αυτό: «είναι αυθεντικά ψηφιακό χωρίς περιττά εφέ και καλούδια». Δεν υπάρχουν πουθενά σκιές, οι γραμματοσειρές είναι ξεκάθαρες, τα backgrounds δεν κουράζουν (δεν υπάρχουν καν backgrounds), όλα μοιάζουν καθαρά σαν νεογέννητο μωρό.

    ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ
    Ενεργοποιώντας τις συσκευές που κρατάμε στα χέρια μας, (ένα HTC 7 Trophy και ένα LG Optimus 7) δεν παίρνουμε χαμπάρι για το τι πρόκειται να επακολουθήσει, γιατί η διακριτικότητα στην εμφάνιση είναι αρετή. Σε σοκάρει έτσι περισσότερο η συνέχεια. Τα εφέ δίνουν και παίρνουν, τα πάντα βρίσκονται εκεί που τα περιμένεις, υπάρχει μια φρεσκάδα που σου αφήνει ένα συνεχές ηλίθιο χαμόγελο. Μερικές φορές χρειάζονται ορισμένα κλικ παραπάνω (δυο μέχρι να βγουν τα εικονικά νούμερα για να πραγματοποιήσεις την πρώτη σου κλήση) αλλά πάντα απολαμβάνεις τη διαδρομή. Και είναι και το άλλο. Μετά το iPhone δεν υπάρχει άλλο λειτουργικό που λειτουργεί τόσο ομαλά όσο αυτό. Δεν κολλάει με τίποτα. Δεν καθυστερεί ποτέ. Ακόμη και έπειτα από σερί μιας εβδομάδα χρήσης είναι το ίδιο γρήγορο και αποτελεσματικό. Ακούγεται αστείο όμως στο factor smoothness τα Windows Phone 7 σκοράρουν ψηλά. Πολύ ψηλά. Και έρχεται η ώρα να σέταρεις το e-mail. Έχεις φάει ήδη το πρώτο σοκ με την εντυπωσιακή ευχρηστία και μένεις να χαζεύεις τα Hubs. Η συσκευή θα σε αφήσει να επιλέξεις το λογαριασμό που θέλεις να λαμβάνεις τα e-mail σου. Εισάγεις username και password και αυτό είναι όλο. Καθάρισες. Δεν θέλω να γίνομαι λυρικός, όμως φίλε αναγνώστη το προσπαθώ. Το λειτουργικό έχει για σημαία την ευχρηστία. Για να καταλάβεις δεν χρειάστηκε να περάσω ρυθμίσεις πάροχου. Τις βρήκε μόνο του έστω και αν θα διατεθεί στη χώρα μας τον Δεκέμβριο, δεν υποστηρίζει Ελληνικά και είναι κάργα προπαραγωγής. Δεν ξέρω αν είναι εύκολο να σου μεταφέρω την ακριβή αίσθηση σε ηλεκτρονική μορφή όμως θα κάνω μια προσπάθεια. Εφόσον μπεις σε κάποιο Hub πραγματοποιείς οριζόντια κύλιση με το δάχτυλο. Στη συνέχεια ανακαλύπτεις κάθε φορά ένα νέο στοιχείο που συνδέεται με το προηγούμενο και μια μεγάλη, συνεχή γραμματοσειρά που τα ενώνει στο επάνω μέρος. Κάθε «καρτέλα» μοιάζει με συνέχεια της προηγούμενης. Κάτι που στο σύνολο αποκτάει μια λογική σειρά. Είναι αδύνατο να τη χάσεις ή να μπερδευτείς με κάποια άλλη. Επίσης αν χρειάζεσαι πρόσθετες ρυθμίσεις, θα εμφανιστούν κάτω αριστερά τρεις τελείες «…». Πατώντας πάνω τους εμφανίζεται ένα pop-up μενού. Μόλις απέκτησες την πρόσβαση. Τι πιο απλό;

    ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΩ;
    Τα Windows Phone 7 είναι ένα εντυπωσιακό λειτουργικό. Είναι μια ολόφρεσκη εμπειρία από εκείνες που σπάνια συναντάμε σε κινητό. Δεν ξέρω αν το καθιστώ σαφές αλλά η Microsoft μόλις πέτυχε το στόχο της. Να φτιάξει κάτι διαφορετικό. Κάτι τόσο ελκυστικό που σε κάνει να ξεχνάς τις όποιες στερήσεις. Σε αυτά τα διαστημικά επίπεδα λογισμικού, είναι η ευχρηστία, η εικόνα που εντυπώνεται στον εγκέφαλο και η καθημερινή συμβίωση που μετράνε πολύ. Και εκεί η Microsoft μας κέρδισε με το καλημέρα. Θα ήταν αλαζονεία αν έλεγα πως έχω μια ολοκληρωμένη εικόνα απ’ το λειτουργικό. Είναι στα σπάργανα και μέρα με την ημέρα γίνεται καλύτερο. Όπως το iPhone και το Android παρουσίαζαν ελλείψεις στην αρχή έτσι και αυτό θέλει μαζέματα. Άλλοι το αντέχουν, άλλοι λένε αντίο και πάνε παρακάτω. Όμως κρατήσε  αυτό: είναι ερωτεύσιμο το συγκεκριμένο λογισμικό. Και αν του δώσεις μια ευκαιρία θα σε κερδίσει με την ειλικρίνεια του.

    ΠΛΟΗΓΗΣΗ, GAMING ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
    Smartphone χωρίς σωστό Internet browsing είναι σαν μακαρονάδα χωρίς τυρί. Και τα Windows Phone 7 λειτουργούν στο συγκεκριμένο κομμάτι, με αέρα επαγγελματία. Φορτώνουν γρήγορα τις ιστοσελίδες, το pinch and zoom λειτουργεί όπως θα περίμενες και η οθόνη υπακούει άμεσα σε κάθε δαχτυλική επαφή (το ίδιο ισχύει και για το εικονικό πληκτρολόγιο που σχεδόν εκμηδενίζει τα λάθη). Μην περιμένετε πλοήγηση επιπέδου iPhone, απ’ την άλλη όμως απέχει από αυτή ένα μόλις κλικ. Το χαστούκι όμως έρχεται από την ενσωμάτωση του Xbox. Κυριολεκτικά. Συνδεθείτε στον Live λογαριασμό σας και τα Avatar, scores και achievements ξεπροβάλουν στην οθόνη του κινητού. Και μπορεί να μην υπάρχουν προς το παρόν αξιόλογα games (την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές δεν είχε ανοίξει καν τις πύλες του το Marketplace) όμως η Microsoft έχει βάλει ήδη τις βάσεις για ένα γερό μέλλον: σύντομα θα κυκλοφορούν παιχνίδια που θα τρέχουν παράλληλα στο Xbox 360 και στο κινητό. Φεύγοντας απ’ το σπίτι θα συνεχίζετε το παιχνίδι στο δεύτερο, εκεί από όπου το αφήσατε στο πρώτο. Δεν φαίνεται το ξέρω, όμως η συγκίνηση κυρίες και κύριοι είναι μεγάλη. Όσο για τις εφαρμογές, έχουμε θέμα. Τίποτα δεν είναι οριστικό. Όλα εξαρτώνται απ’ τη βαρύτητα που θα δώσουν οι developers. Θα επενδύσουν στο λειτουργικό; Θα έχετε applications. Θα το πάρουν στο ψιλό; Θα έχετε smartphone που τον περισσότερο χρόνο θα τον περνάει αναξιοποίητο. Θα μου επιτρέψετε όμως μια σημαντική λεπτομέρεια: η Microsoft δεν πρόκειται να αφήσει το νεογνό στην τύχη του. Και αυτό μας καλύπτει προσωρινά έστω και απλά σαν μια υπόσχεση.

    ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ
    Τίποτα δεν είναι αρκετά καλό για να μην μπορεί να γίνει καλύτερο. Που σημαίνει ότι τα Windows Phone 7 εμφανίζουν αδυναμίες: δεν υποστηρίζουν για παράδειγμα multitasking. Μπορεί πατώντας το εικονίδιο των Windows να ανοίγει μια νέα εφαρμογή και η παλιά να «παγώνει» στο background, όμως είναι αδύνατο να «τρέξουν» δυο προγράμματα μαζί. Επίσης ενώ κάποιες συσκευές ενσωματώνουν θύρα επέκτασης μνήμης, το λειτουργικό στην πρώτη του εκκίνηση την κάνει πακέτο με την εσωτερική. Που σημαίνει ότι για να την αλλάξεις, πρέπει να σβήσεις πρώτα όλα σου τα δεδομένα (hard reset). Επίσης δεν υπάρχει copy/paste (αν και αυτό θα προστεθεί, σύμφωνα με επίσημα χείλη, στις αρχές του 2011), τεχνολογία Flash, το Bluetooth αξιοποιείται μόνο για audio, ενώ προς το παρόν η βιντεοτηλεφωνία δεν κατοικεί εδώ. Για την τελευταία πάντως πιστέψτε μας, δεν έχουμε κανένα καημό – άλλο αν το πλασάρει σαν νέο η Apple.

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles