21 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

  Δοκιμάζουμε πρώτοι το Palm Pre 2. To Q&A που όλοι περιμένατε

  «Κόψτε μου τη φλέβα και θα ματώσω Palm». Παραφράζοντας τη διάσημη ατάκα, τα Pam στοιχειοθετούσαν πάντοτε τα PDA που ονειρευόμασταν από μικροί. Και το Pre 2 είναι το απόσταγμα της εμπειρίας μιας μικρής ομάδας που σχεδίασε το καλύτερο λειτουργικό στον πλανήτη. Σιωπή! Μην ξανακούσω ποτέ ξανά τη λέξη iPhone.

  Λοιπόν, ξεκινάμε;
  Μα και βέβαια. Πέρασε καιρός, όμως το Palm Pre επιτέλους ανανεώθηκε και μαζί με αυτό το webOS, το λειτουργικό που θα μείνει στην ιστορία. Μιλούσαμε τότε για «το interface που κάνει τη διαφορά –θυμάσαι;– και κατατροπώνει κάθε άλλο λειτουργικό σύστημα», ενώ ήμασταν υπέρμαχοι του multitasking αναφέροντας πως «το webOS δεν πρέπει να συγχέετε με τον πολτό. Έχει τις αδυναμίες του τις οποίες μακροχρόνια θα αγαπήσετε και θα ζήσετε μαζί τους».

  Ενθουσιώδες ακούγεται…
  Και καλά σου κάνει. Πρόκειται για την καλύτερη συσκευή της Palm που φτιάχτηκε ποτέ. Μην είσαι κυνικός. Δεν αφορούν τα πάντα στο hardware. Μπορεί η οθόνη να είναι μικρή, μόλις 3,1 ίντσες, και η ανάλυση να έχει μείνει κολλημένη στα 320×480 pixels, μπροστά στο μεγαλείο όμως του νέου λειτουργικού αυτά είναι ανούσιες λεπτομέρειες. Σε επίπεδο αίσθησης το Pre 2 είναι πιο smooth από το προηγούμενο, ο επεξεργαστής έχει διπλάσια ταχύτητα (στο 1GHz), η συσκευή πάει σφαίρα. Μπορεί να ξενέρωσα που η μνήμη παρέμεινε στα 16GB (χωρίς δυνατότητα επέκτασης) αλλά οι εφαρμογές καταλαμβάνουν ελάχιστο χώρο οπότε θα το ξεπεράσω.

  Καλά όλα αυτά, δεν μου κάνεις πιο λιανές όμως τις αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο;
  Εκτός από την βελτιωμένη CPU, το Pre 2 έχει μεγαλύτερο βάρος (145 γραμμάρια ή επτά επιπλέον σε σχέση με το Plus). Το gorilla glass στην πρόσοψη διαδέχτηκε το πλαστικό και η ποιότητα είναι ελαφρώς βελτιωμένη στα σημεία. Η πρόσοψη του είναι πλέον φτιαγμένη από μαλακό υλικό που απογειώνει την αίσθηση, ενώ η θύρα microUSB είναι έκθετη στο πλάι αντισταθμίζοντας στο τέρμα τα όποια παράπονα για το ανούσιο κάλυμμα που τη σκέπαζε στο παρελθόν. Ο sliding μηχανισμός πάντως έχει ακόμη τα θέματα του, ενώ το καπάκι της μπαταρίας δεν είναι και το πιο σταθερό πράγμα του κόσμου. Επιπλέον όπως προείπα αν και η οθόνη παραμένει η ίδια, το γυαλί που την καλύπτει έχει τελειοποιήσει την απόκριση, ενώ η ποιότητα της είναι εξαιρετική και τα χρώματα αψεγάδιαστα. Επίσης η μπαταρία προσφέρει καλύτερους χρόνους ομιλίας και αναμονής, με το Pre 2 να βγάζει εύκολα δυο ημέρες χρήσης. Για την ιστορία το ποσό μνήμης RAM παρέμεινε στα 512 ΜΒ, ποσό που υπερεπαρκεί για τις απαιτήσεις του multitasking.

  Δηλαδή θες να μου πεις ότι ανταγωνίζεται το iPhone;
  Άντε πάλι τα ίδια. Με εξαίρεση το ραδιόφωνο το Pre 2 έχει «τα πάντα όλα» και παρεμπιπτόντως ακόμη και υποστήριξη Flash που το iPhone δεν μπορεί να δει ούτε με κανοκιάλι (ας γελάσω για την αποτυχημένη προσπάθεια μιας bugy εφαρμογής). Δεν κάνει τη διαφορά, απ’ την άλλη όμως δύσκολα θα γκρινιάξεις για κάτι, με εξαίρεση τη διάσταση της οθόνης που για πλοήγηση στο Internet αποδεικνύεται λίγη. Κάνε λίγη υπομονή όμως και όταν με το καλό κυκλοφορήσει το tablet της HP θα έχεις ένα δίδυμο πιο ικανό και απ’ το ζεύγος Κιουρί.

  Ναι, όμως άλλη χάρη έχει το λειτουργικό της Apple. Μπορεί αισθητικά να έχει ξεπεραστεί αλλά οι 250.000 εφαρμογές που προσφέρει παίζουν χωρίς αντίπαλο.
  Σύμφωνοι, το Pre 2 υστερεί σε ποσότητα εφαρμογών όχι όμως και σε ποιότητα. Θέλεις το Angry Birds; Το έχεις. Θέλεις το Evernote; Το έχεις και αυτό. Ρίξε μια ματιά στο http://tinyurl.com/yl38mxy για να αποκτήσεις μια ολοκληρωμένη εικόνα. Δεν μου καίγεται καρφί αν μπορεί να παραστήσει το κινητό μου μπυροπότιρο ή εγώ τον πότη. Πόσο μάλλον να ανταλλάσω δεδομένα με τον υπολογιστή, αποκλειστικά μέσω μιας μετριότατης εφαρμογής, που είναι πιο πολύπλοκη και από αγορά σπιτιού στην Ελλάδα – έψαχνα κατοικία πρόσφατα, φαίνεται; Παρεμπιπτόντως το Pre 2, είναι συμβατό με το iTunes σε περίπτωση που πάσχεις από σύνδρομο Apple και δεν την παλεύεις αν δεν βλέπεις ημερησίως τους Beatles σε οικογενειακή πόζα.

  Σε λίγο θα μας πεις ότι το Pre 2 ψήνει και καφέ. Μήπως απλά επειδή είναι πιο φρέσκο σε κάνει να ψιλο-βαριέσαι το iPhone που κλείνει 3ετία;
  Το webOS δεν είναι τόσο φρέσκο αν αναλογιστείς πως σε τρεις μήνες από τώρα έχει γενέθλια – γίνεται δυο χρονών. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει δεν είναι τόσο το αισθητικό κομμάτι. Είναι ο τρόπος που εκτελεί τα πάντα με απλότητα και έναν τρόπο που αν συνηθίσεις δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις άλλο λειτουργικό. Καταρχήν σε σχέση με το παρελθόν θα παρατηρήσεις πως έχει βελτιωθεί δραματικά η ταχύτητα. Έχουν αφαιρεθεί ορισμένα περιττά εφέ, ενώ παντού έχει γίνει μια προσπάθεια από την HP για ένα σαφώς πιο clean interface (μαύρες μπάρες και το App Catalog στα μαύρα και αυτό). H μετακίνηση από καρτέλα σε καρτέλα γίνεται ακαριαία, ενώ η εκκίνηση των εφαρμογών παίρνει κάτι λιγότερο απ’ το μισό χρόνο σε σχέση με το Pre Plus και ανταγωνίζεται στα ίσια Android και iPhone. Τώρα αν θέλεις να το δούμε και αισθητικά, το webOS 2.0 διαθέτει πανέμορφες γραμματοσειρές, εντυπωσιακά εικονίδια και μια αίσθηση που δεν σε αφήνει να το αφήσεις. Κυριολεκτικά θα κολλήσεις μαζί του. Δεν είναι όμως μόνο αυτά που κάνουν τη διαφορά. Με τη νέα έκδοση έχουν έρθει πολλές βελτιώσεις.

  Όπως;
  Όπως στη συγχώνευση κάθε είδους λογαριασμού κάτω από την ίδια ομπρέλα. Μέχρι πρότινος μπορούσες να συνδεθείς εύκολα στον Gmail λογαριασμό σου, στον Yahoo ή σε αυτόν του Facebook, εφεξής όμως θα μπορείς να συνδέεσαι και με αυτόν στο Photobucket, στο YouTube και στο LinkedIn εκτός όλων των υπολοίπων – που είναι οι περισσότεροι που έχεις δει να υποστηρίζονται από κινητό. Παρόλα αυτά το webOS δεν είναι τέλειο. Για παράδειγμα δεν κατάφερα ποτέ να συγχρονίσω το Google ημερολόγιο παρότι είχα τσεκαρισμένο το σχετικό κουτάκι. Οι άνθρωποι της Palm έχουν γνώση του θέματος και αυτό που περιμένουμε είναι μια αναβάθμιση λογισμικού.

  Πες μου και άλλα.
  Η σημαντικότερη βελτίωση έχει γίνει στην αναζήτηση. Οι software engineers μετονόμασαν τo “Universal Search” σε “Just Type” και έδωσαν ακόμη περισσότερες επιλογές στους developers να αναπτύξουν ειδικές εφαρμογές για αυτήν. Για να καταλάβεις το webOS αναγνωρίζει μόνο του ποιά μηχανή αναζήτησης εξυπηρετεί καλύτερα στις ανάγκες σου για να στην προτείνει. Προς το παρόν χρησιμοποιούνται οι Google, Wikipedia, IMDb, the App Catalog, YouTube, CNN, Amazon, Google Maps και Twitter όμως μελλοντικά θα προστεθούν και άλλες. Το εντυπωσιακό ωστόσο ονομάζεται «Quick Actions» κάνει το εξής: με το που ξεκινήσεις να πληκτρολογείς το Pre 2 επιστρέφει άμεσα με αποτελέσματα που αφορούν σε email, εφαρμογές, αριθμούς τηλεφώνου και πάει λέγοντας. Στο κάτω μέρος υπάρχει η δυνατότητα η λέξη που πληκτρολογήσατε να μετατραπεί σε μήνυμα, σημείωση ή δημοσίευση π.χ. στο Twitter. Που σημαίνει ότι μπορείς για παράδειγμα να συντάξεις ένα SMS χωρίς να χρειάζεται να μεταβείς εξαρχής στην αντίστοιχη εφαρμογή.

  Δεν με έπεισες. Ακούω…
  Έχεις θέμα. Άκου και αυτό. Μέχρι πρότινος το Palm έτρεχε όλες τις εφαρμογές στο background. Από σήμερα μπορεί και τις κατηγοριοποιεί ανάλογα με το είδος τους. Άνοιξε για παράδειγμα ένα link σε ένα e-mail ή σε ένα SMS και το Pre 2 θα τοποθετήσει και τα δυο σαν βεντάλια σε μια οθόνη – που σημαίνει ότι βλέπεις άμεσα πόσες εφαρμογές τρέχουν μαζί. Κανένα άλλο λειτουργικό σύστημα στον κόσμο δεν κάνει το ίδιο πράγμα.

  Πες το μου αυτό, τώρα.
  Αμ’ έλα που θα σ’ το πω. Το Pre 2 υποστηρίζει Flash. Που είναι το ίδιο καλό με εκείνο στο Android. Ή μάλλον καλύτερο εφόσον σου δίνει την επιλογή στο να φορτώνει όλο το περιεχόμενο ή αυτό που θέλεις εσύ επιλεκτικά. Βέβαια ο player είναι ακόμη σε μορφή beta οπότε μερικές φορές μπορεί να κολλήσει. Ωστόσο εξελίσσεται συνεχώς που σημαίνει ότι στο μέλλον θα διορθωθούν τα όποια λάθη.

  Είμαι στα υπογλώσσια. Άλλο…
  Άλλο, τι;

  Άλλο που σε χαλάει…
  Την πρώτη φορά που μου συνέβη δεν το πίστευα. Όμως συμβαίνει. Στο e-mail για παράδειγμα δεν μπορεί να επιλέξεις πολλά μηνύματα ταυτόχρονα ενώ όπως ανέφερα και πριν δεν συγχρονίζει το ημερολόγιο. Επίσης μερικές φορές μπορεί να γίνει απρόβλεπτο και τα e-mail να έρχονται μετά από καθυστέρηση μαζεμένα ή και καθόλου για να χρειάζεται να κάνεις την ανανέωση του inbox εσύ.

  Άρα συμφέρει το iPhone.
  Δεν τρώγεσαι με τίποτα. Εξαρτάται τι θέλεις. Ακόμη και η κάμερα που βελτιώθηκε και είναι πλέον στα 5MP υστερεί σε σχέση με αυτή του iPhone ενώ το βίντεο έχει θέμα και αυτό. Το ζήτημα είναι να ξεκαθαρίσεις μέσα σου τι ακριβώς θέλεις. Και το Pre 2 δεν είναι για τη μάζα. Είναι για αυτούς που θέλουν το κάτι παραπάνω από ένα έξυπνο κινητό. Να μπορούν να τρέξουν δεκάδες εφαρμογές ταυτόχρονα, να πλοηγούνται στο διαδίκτυο χωρίς ναι μεν αλλά και να απολαμβάνουν ένα λειτουργικό που σχεδιάστηκε με γνώμονα την προσωπικότητα τους και όχι αυτή που η εκάστοτε εταιρία προσπαθεί να τους επιβάλλει.

  Το συμπέρασμα θα το πεις να τελειώνουμε;
  Με το Palm Pre 2 γλιτώνεις λεφτά, έχεις περισσότερα πράγματα να κάνεις αν ξέρεις να το αξιοποιήσεις και αν το μάθεις όλα τα άλλα θα σου φαίνονται οδοντόκρεμες. Αν η HP εξελίξει το hardware για την Palm δεν θα υπάρχει ανταγωνισμός. Και για να μην λες τη συσκευή μπορείς να την αποκτήσεις στη χώρα μας παραγγέλλοντας την online (http://eurostore.palm.com). Στα 490 ευρώ μαζί με τα μεταφορικά δεν θα βρεις κάτι καλύτερο όμως αυτό να μείνει μεταξύ μας…

  TRY
  + Λειτουργικο σύστημα
  + Λειτουργικό σύστημα
  + Λειτουργικό σύστημα
  + Σας είπαμε ότι έχει το καλύτερο λειτουργικό σύστημα του κόσμου;

  CRY
  – Μικρός μέγεθος οθόνης
  – Ποιότητα κατασκευής

  Related Articles

  4 ΣΧΟΛΙΑ

  τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

  Stay Connected

  45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
  14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


  Latest Articles