18.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Δοκιμάζουμε πρώτοι το Samsung Galaxy SIΙ. The one screen show

    Ακούγεται κάπως αλλά στα δικά μου αυτιά η λέξη Galaxy είναι συνυφασμένη με αριθμούς. Δέκα εκατομμύρια “ες” πουλήθηκαν παγκοσμίως και αυτό από μόνο του λέει πολλά. Η συσκευή-ορόσημο που διαφήμισε το λειτουργικό Android σε παγκόσμιο επίπεδο, ήταν ένα smartphone με εντυπωσιακή οθόνη, κορυφαίες επιδόσεις και υλικά κατασκευής που μπορούσες να ανεχτείς με τρεις τρόπους. Ένα: είχες τη συσκευή μονίμως σε θήκη. Δύο: ήσουν πιο αδιάφορος και από έλληνα πολιτικό. Τρία: σε έλεγαν Ιώβ και προσευχόσουν νυχθημερόν. Οι αμέτρητες αναφορές στα fora για την ποιότητα των πλαστικών, μαρτυρούσαν πως ότι μπορούσε ο καθένας έκανε. Όμως σήμερα το Galaxy SII είναι ένας κινητός παράδεισος που μεταφέρει σε 116 γραμμάρια βάρους την επιτομή της τεχνολογίας. Ναι, είναι πανάλαφρο (3 γραμμάρια λιγότερα από το μοντέλο που αντικαθιστά), είναι όμως καλύτερα συναρμολογημένο και με πλαστικά που πείθουν. Επανασχεδιάστηκε, φάρδυνε, απέκτησε μια καταπληκτική οθόνη και έγινε το πιο ολοκληρωμένο Android smartphone ever. Τι smartphone; Superphone. Έχει τρομακτικές επιδόσεις, την τελευταία έκδοση του λειτουργικού της Google και αν είσαι τύπος που παντρεύεσαι το κινητό τότε εδώ θα βρεις το λιμάνι σου. Όσο για την τιμή; Σταματάει στα 599 ευρώ ή με άλλα λόγια δεν υπερβαίνει το ψυχολογικό όριο των 200.000 δραχμών (τις θυμάσαι;). Mια ζωή την έχουμε και αν δεν την γλεντήσουμε…

    Το κορεάτικο superphone βρίσκεται σε έναν άλλο, διαφορετικό κόσμο. Από το interface (πειραγμένο από τη Samsung) μέχρι τον τρόπο που απεικονίζει τις πληροφορίες δεν αναμασά τα τετριμμένα. Το Galaxy SII είναι το Έβερεστ των τεχνικών προδιαγραφών. Δεν υπάρχει κουτάκι που να μην κάνει check. Παλιότερα γράφαμε ότι λόγω τεχνολογίας AMOLED η οθόνη πιξελιάζει. Σήμερα δεν ισχύει ούτε αυτό. Η Samsung αναφέρει ότι ο νέος γαλαξίας έχει 12 subpixels per inch (αντί για 8 του παρελθόντος), που σημαίνει ότι παρά την ίδια ανάλυση (WVGA) προσφέρει τρεις φορές περισσότερα εικονοστοιχεία. Να στο θέσω αλλιώς: ακόμη και αν κολλήσεις τη μύτη σου στο γυαλί δεν πρόκειται να τη δεις να πιξελιάζει. Κάτι σαν iPhone μόνο που εδώ οι γραμματοσειρές είναι μεγαλύτερες και ο κατασκευαστής θα μπορούσε εύκολα να στριμώξει περισσότερη πληροφορία στις 4,3 ίντσες.

    Αντικειμενικά το πάνελ του Samsung –ο συνήθης όρος «οθόνη» είναι πολύ λίγος– είναι το καλύτερο που υπάρχει σε κινητό τηλέφωνο αυτή τη στιγμή. Νιώθεις ότι οι φωτογραφίες θα πεταχτούν έξω. Θα τις πιάσεις. Κάτι σαν 3D αλλά χωρίς το 3D. Για τους φανατικούς της εικόνας υπάρχει και μια ψαγμένη επιλογή: τη λένε «mode» και σου επιτρέπει να αλλάξεις τη χρωματική απεικόνιση σε «dynamic», «standard» και «movie» ή με άλλα λόγια να χρησιμοποιείς διαφορετικά χρωματικά προφίλ. Που σημαίνει ότι και ψείρας να είσαι, το Galaxy SII σε αποστομώνει.

    Και είναι και το θέμα των επιδόσεων. Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεις πιο γρήγορο Android κινητό από αυτό. Η συσκευή που έχω στα χέρια μου είναι χρονισμένη στο 1GHz μόνο (…που φτάσαμε), αλλά η Vodafone θα το πουλάει στα 1,2GHz (δεν υπάρχει άλλη επίσημη αναφορά μέχρι στιγμής), δηλαδή ελαφρά υπερχρονισμένη. Ακόμη και έτσι όμως το κορεάτικο superphone πάει σφαίρα. Τρέχει τα πάντα, τα τρέχει με χαρακτηριστική άνεση και το 1GB μνήμης RAM δεν χαμπαριάζει από ανοιχτές εφαρμογές. Πιο εύκολο θα δεις τον Mick Jagger να σου χτυπάει την πόρτα το βράδυ για να σου ζητήσει λίγη κόκα γιατί ξέμεινε, παρά ιδιοκτήτη Galaxy SII να γκρινιάζει γιατί του κρέμασε το λειτουργικό σύστημα. Το επόμενο πιο bug-free στη χρήση superphone μετά από το Samsung είναι το iPhone 4 χωρίς το jailbreak.

    Εν πάση περιπτώσει, νιώθω υποχρεωμένος, ως δημοσιογράφος κυρίως και ουχί ως φανατικός με τα smartphones, να σου μεταφέρω μερικές τυπικές πληροφορίες, σαν κι αυτές που γράφουν τα περιοδικά κινητής τηλεφωνίας. Όπως: ο δέκτης υποστηρίζει την τεχνολογία HSPA+ που φτάνει τα 21Mbps και είναι ο ταχύτερος της mobile βιομηχανίας. Ότι υποστηρίζει την τεχνολογία Bluetooth 3.0, ότι το Wi-Fi είναι έκδοσης 802.11n και ότι αυτή είναι η μοναδική συσκευή με front-facing κάμερα στα 2MP. Επίσης το κινητό είναι μεγάλο. Μεγαλύτερο και από το Galaxy S που είχε όμως μικρότερη οθόνη. Θα με ρωτήσεις, δεν σε αδικώ, πως είναι η αίσθηση όταν το κρατάς στο χέρι. Να σου πω λοιπόν. Μοιάζει ψεύτικο είναι όμως στιβαρό, απρόσμενα λεπτό (μόλις 8,49 χιλ.) και επειδή είναι ελαφρύ σαν πούπουλο, οι μεγάλες διαστάσεις του τελικά δεν σε προβληματίζουν. Επίσης το καπάκι πίσω είναι λεπτό σαν χαρτί αλλά λόγω κατασκευής και υλικού δεν τρίζει – εκτός και αν το πετάξεις κάτω. Για να καταλάβεις η συσκευή που έχω στα χέρια μου είναι προπαραγωγής, κακομεταχειρισμένη και όμως δεν κάνει τσικ.

    Επίσης το Galaxy SII δεν αλλάζει θέμα όταν η κουβέντα φτάνει στην αυτονομία. Το δείγμα ήρθε με μπαταρία στα 1.500mAh αλλά ακόμη και έτσι βγάζει για πλάκα ένα 24ώρο χρήσης. Φαντάσου λοιπόν με την τελευταία έκδοση ROM και 150mAh ακόμη.

    Και είναι και η κάμερα. Οι φωτογραφίες είναι εξαιρετικές και το βίντεο που αποτυπώνει φτάνει μέχρι και τα 1080p, σταθερά πάνω από τα 25 καρέ το δευτερόλεπτο. Το αποτέλεσμα ανταγωνίζεται τις καλύτερες προτάσεις της αγοράς και οι φωτογραφίες είναι πλούσιες, με εντυπωσιακές λεπτομέρειες και ελάχιστο θόρυβο. Ή για να στο θέσω διαφορετικά, αν θέλεις καλή κάμερα σε superphone θα πάρεις ή το SII ή το Sony Ericsson Arc. Τουλάχιστον για τώρα.

    Είναι υποκειμενικό το θέμα αλλά αυτό που δεν πολυσυμπαθώ είναι το front-end της Samsung, γνωστό και ως TouchWiz. Έχει φτάσει αισίως στην έκδοση 4, έχει πολλά στοιχεία που παραδέχομαι όπως το οριζόντιο scrolling  ή ότι εμφανίζει ταυτόχρονα όλες τις οθόνες με pinch στο μενού, είναι όμως πολυφορτωμένο. Σαν τα κορεάτικα αυτοκίνητα πέντε χρόνια πριν. Μόνο εγώ λείπω από μέσα. Ακόμη και ο τηλεφωνικό κατάλογος είναι φορτωμένος με περιττά χρώματα – κατάλοιπο από την επίδειξη της τεχνολογίας AMOLED. Το καλό όμως είναι ότι σκοράρει ψηλά σε ευχρηστία. Ότι ψάχνεις, εδώ θα το βρεις και επιλογές που άλλοι κατασκευαστές Android δεν σου δίνουν ούτε προαιρετικά.

    Για να τελειώνω. Αν υπάρχει ένα superphone που είναι ικανό να σε κρατήσει κοντά του είναι αυτό εδώ. Είναι το τεχνολογικό τοτέμ των απανταχού gadgetάκηδων. Που θα τους ξενίσει το χαμηλό βάρος, αλλά θα αναθαρρήσουν την επόμενη στιγμή γιατί ο κορεάτης πείθει με την ποιότητα του. Θα μπορούσες επίσης να πεις πως λόγω της ωκεάνιας δύναμης θα βγάλει εύκολα ένα ολόκληρο χρόνο κυκλοφορίας. OK, μπορεί να μην έχει οθόνη qHD, όμως ποιος νοιάζεται όταν αυτό που εισπράττει εν τέλει κολακεύει το μάτι; Αν το αντέχει η τσέπη σου, τέλος Μάιου θα μπορείς να το κάνεις δικό σου. Και να χαμογελάς κάθε φορά που εμφανίζεται ένας τύπος και σου μοστράρει κινητό με iOS. Εσύ ξέρεις…

    Δες τώρα και την παρουσίαση από την ελληνική Vodafone για το Samsung Galaxy SII εδώ

    Related Articles

    27 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles