19 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    Δοκιμάζουμε το Amazon Kindle Fire. Το tablet που βγάζει γλώσσα στην κρίση

    Με τιμή 200 δολάρια, το Amazon Kindle Fire, που βλέπεις στις φωτογραφίες, είναι ένα από τα φθηνότερα tablets που κυκλοφορούν. Θα μου πεις, έχει «κλειδωμένο» λειτουργικό και προορισμός του είναι να βλέπεις e-books στην οθόνη του ή στα μεγάλα κέφια, ταινίες. Σωστό, αλλά επειδή ο δημιουργός του σκοπεύει να βγάλει λεφτά από το περιεχόμενο, στην ουσία σου «κάνει δώρο» το hardware. Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεις καλύτερα τεχνικά σε αυτά τα λεφτά. Και με μια αίσθηση ποιότητας που συναντάς σε ανώτερες οικονομικά κατηγορίες. Αυτό είναι το ένα.

    Το άλλο είναι, ότι και άσχετος να είσαι, με μια γρήγορη αναζήτηση στο forum-τοτέμ για φορητές συσκευές, xda-developers.com, θα βρεις αμέτρητους τρόπους να παρακάμψεις το front-end της Amazon και να αποκτήσεις την pure Android εμπειρία. Από την «καθαρή» έκδοση 2,3 μέχρι και την 4, γνωστή ως Ice Cream Sandwich, είναι όλες εδώ. Και τη διάθεση να μην έχεις όμως, υπάρχουν πολλοί τρόποι να αξιοποιήσεις το συγκεκριμένο tablet. Το πως θα το αναλύσω αργότερα. Πρώτα εκκρεμεί μια αναφορά όσον αφορά τον πίνακα με τα τεχνικά.

    Η κλασική συνταγή για να κάνεις ένα tablet να δείχνει ελκυστικό, είναι καταρχήν η μελέτη του τρόπου που κάθεται στο χέρι. Ναι, μετράει και ο σχεδιασμός, αλλά για να κερδίσεις τον καταναλωτή με το καλημέρα, το ειδικό βάρος πρέπει να πέσει στην ποιότητα. Από τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στο περίβλημα, μέχρι και στα κυρίως στοιχεία, όπως η οθόνη. Σε αυτό το κομμάτι λοιπόν, οι άνθρωποι της Amazon χτύπησαν έντεχνα στο μπλέντερ μερικά από τα καλύτερα συστατικά και το αποτέλεσμα τους δικαιώνει. Για να καταλάβεις το Fire δίνει την αίσθηση ότι κοστίζει τουλάχιστον τα διπλά χρήματα. Αυτό να ξέρεις δεν συμβαίνει συχνά. Αλλά όταν συμβαίνει σου φτιάχνει το κέφι. Και ξέρεις γιατί; Γιατί διακόπτει το σύνδρομο της μπαμπούσκας. Όλα τα tablets δείχνουν κλωνοποιημένα. Και οι μπαμπούσκες επίσης ντεμοντέ.

    Μια ωραιότατη παρθενογένεση λοιπόν, σβήνει τα κεριά των γενεθλίων του πρώτου tablet από την Amazon. Και αυτό αν μη τι άλλο έχει ενδιαφέρον. Έχει αξία επίσης, γιατί το Fire ενσωματώνει ένα πάνελ copy and paste από το BlackBerry PlayBook. Με ίδια ανάλυση (1024×600 pixels), ίδια διάσταση και… μάντεψε, ίδια τεχνολογία. Παρεμπιπτόντως τα Kindle, PlayBook και iPad 2 έχουν τις καλύτερες οθόνες που έχω συναντήσει σε συσκευές με διαγώνιο μέχρι 10 ίντσων. Από εκεί και έπειτα την σκυτάλη την παίρνει η Sony και τα φορητά της. Καμία σχέση… Μαζί με το Fire ψωνίζεις επίσης έναν διπύρηνο επεξεργαστή στο 1GHz, 512MB μνήμης RAM και 8GB εσωτερικού χώρου που λειτουργούν περιοριστικά. Αυτό είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα του tablet της Amazon. Αν το επιλέξεις για να βλέπεις ταινίες, δεν θα μπορείς να εγκαθιστά εφαρμογές. Και τούμπαλιν.

    Με το Fire ψωνίζεις ακόμη το Wi-Fi, τη θύρα micro-USB (αν «χακάρεις» το software μπορεί να διαβάσει μέχρι και εξωτερικούς σκληρούς δίσκους…) αλλά και μια υποδοχή 3,5 χιλιοστών για να συνδέεις ακουστικά. Τα οποία όπως σωστά υποψιάζεσαι δεν συμπεριλαμβάνονται στην αρχική συσκευασία. 200 δολάρια είναι αυτά και το περιτύλιγμα από εβαπορέ χαρτόνι είναι εκεί για να στο υπενθυμίζει. Το μόνο που δίνει ο Jeff Bezos (σ.σ. CEO της Amazon) στο πακέτο αγοράς είναι η συσκευή, ο φορτιστής, αυτά. Τέλος. Ούτε καλώδιο microUSB δεν υπάρχει μέσα. Είδες τι κάνουν οι τεχνικές περιορισμού του κόστους;

    Στην ίδια απέριττη λογική, το front-end που χρησιμοποιεί η Amazon θα σου φανεί βαρετό. Ευτυχώς δεν ισχύει το ίδιο από χρηστικής άποψης. Ο browser για παράδειγμα λειτουργεί όπως και σε μια συμβατική Android ταμπλέτα (με υποστήριξη Flash παρακαλώ), το Market by Amazon αριθμεί μέχρι στιγμής 10.000 εφαρμογές, ενώ αν τύχει και έχεις συνδέσει τον λογαριασμό σου με Αμερικάνικη πιστωτική κάρτα (λέμε τώρα…), θα έχεις πρόσβαση στη full Amazon εμπειρία: περιοδικά, ταινίες, βιβλία, εφημερίδες, μουσική και δε συμμαζεύεται, παρελαύνουν μπροστά σου στο επτάιντσο IPS θαύμα. Και εννοείται πως υποστηρίζεται η αποστολή και λήψη email. Το ίδιο και η δυνατότητα να ανοίγεις πάσης φύσεως αρχεία. Εκτός από τη δεδομένη στιβαρότητα της κατασκευής, θα ευχαριστηθείς επίσης τα πολύ καλά ηχεία  και την αυτονομία που, τουλάχιστον με τη «μαμά» έκδοση λογισμικού, προσφέρει για πλάκα επτά ώρες χρήσης. Γενικά, με εξαίρεση την απουσία Bluetooth, δύσκολα θα βρεις κάτι για να γκρινιάξεις.

    Τι λένε λοιπόν σε αυτές τις περιπτώσεις; “Welcome”; Στο Kindle Fire που προς το παρόν κυκλοφορεί μόνο στην Αμερική… να βρει το δρόμο και για την Ευρώπη. Αν θα πουλιέται κάποια στιγμή και στην ημεδαπή; Αμέ. Όταν θα φτάσει στο Αγγλικό ή το Γερμανικό Amazon σίγουρα. Και ναι μπορεί να μην υποκαθιστά το iPad, αλλά αν θέλεις το καλύτερο tablet στα 200 παρά κάτι ευρώ, τότε αυτή πρέπει να είναι η επιλογή σου. Αβιάστα.

     

    Specs: Amazon Kindle Fire ($200 – μόνο στην Αμερική)

    Λειτουργικό Android 2,3
    Επεξεργαστής Dual-core 1GHz
    Μνήμη 1GB, 16GB storage
    Οθόνη 7″ TFT, πολλαπλής αφής, 1024×600 pixels
    Κάμερα Δε διαθέτει
    Συνδεσιμότητα microUSB, Wi-Fi, είσοδος ήχου 3,5 χιλ.
    Αυτονομία 8 ώρες συνεχούς λειτουργίας
    Διαστάσεις 190 x 120 x 11,4 χιλ.
    Βάρος 413 γρ.

     

    Δες τώρα και το βίντεο από τη συσκευή

    Related Articles

    7 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles