17.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Δοκιμάζουμε το Samsung Galaxy Note 10.1. Το tablet που αποθεώνει τη γραφίδα

    Κατευθείαν στο ψητό: νιώθω μια σύγχυση με τους κωδικούς προϊόντων της Samsung. Το ίδιο είχα πάθει κάποτε και με τη Nokia. Δεν προλάβαινα τους τετραψήφιους αριθμούς…

    Είναι προφανές ότι οι Κορεάτες έχουν θεοποιήσει το μοντέλο της παγκοσμιοποίησης. Η ποσότητα είναι το δικό τους τοτέμ. Αν δεν πιστεύεις, κάνε κλικ στο samsung.gr, βάλε τα Galaxy Tab 2 10.1 και Galaxy Note 10.1 δίπλα, δίπλα και παίξε το δικό σου «βρες τις διαφορές». Πιστεύω βαθύτατα ότι στην προσπάθεια τους να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, οι άνθρωποι έχουν πάθει εμμονή με το να ανανεώνουν συχνά τη γκάμα. Μιλάω πάντα για τα tablets, γιατί στα κινητά έχουν πιάσει το τέμπο εδώ και καιρό.

    Στην κατηγορία των 10 ιντσών υπάρχουν πολλοί μνηστήρες. Δεν αναφέρομαι στο iPad που ούτως ή άλλως παίζει σε δική του κλάση, αλλά στα Android μηχανάκια που αυξάνονται και πληθύνονται γεωμετρικά. Το Note 10.1 ας πούμε, ανήκει στα καλά δείγματα, αλλά ταυτόχρονα είναι ένα από τα πιο ακριβά που κυκλοφορούν. Εξακόσια ενενήντα εννιά ευρώ (για την 3G έκδοση), είναι πολλά λεφτά για μια ταμπλέτα, έστω και αν αυτή είναι η μόνη περίπτωση να πάρεις δώρο τη γραφίδα (με την υπογραφή της Wacom παρακαλώ), που αποτελεί από μόνη της λόγο αγοράς.

    Η αλήθεια είναι πως το 10άρι της Samsung δημιουργεί αλλεργικό σοκ με το καλημέρα: τετραπύρηνος επεξεργαστής, S Pen stylus με 1024 επίπεδα ευαισθησίας πίεσης, πραγματικό multitasking με ταυτόχρονη προβολή δύο εφαρμογών, 2GB μνήμης RAM και… πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων. Ναι, καλά κατάλαβες, μαζί του μπορείς μέχρι και να μιλήσεις. Έστω με hands-free… Όχι πως είναι τέλειο. Η οθόνη του για παράδειγμα υστερεί σε ανάλυση, αν και σε απεικόνιση συγκρίνεται με τις κορυφαίες του είδους (βλ. Asus Pad Infinity και Apple iPad 4). Μακάρι να μπορούσα να πω το ίδιο και για την απτή ποιότητα.

    Ακόμη και τώρα που πληκτρολογώ, παρατηρώ το πλαστικό επιπέδου Tupperware και αδυνατώ να κατανοήσω το σκεπτικό γύρω από την επιλογή των υλικών. Χαμηλό βάρος είπες; Γίνεται και με αλουμίνιο. Αντοχή σε πτώσεις; Μπορείς και με carbon. Αυξημένο κόστος; Πόσα περισσότερα από τα 699 ευρώ; Όλα είναι αναλογικά. Με την τιμή. Με την εσωτερική συνέπεια ανάμεσα σε αυτό που υπόσχεται το brand και στο hardware που το υποστηρίζει. Και τέλος είναι αναλογικό με αυτό που περιμένεις να ζήσεις στην πράξη.

    Ευτυχώς η εμπειρία χρήσης δεν υπολείπεται. Τουλάχιστον όχι αν τη συγκρίνουμε με τα υπόλοιπα Android αδέρφια. Η ταχύτητα ικανοποιεί, η απόκριση είναι άνω του μέσου όρου, ακόμη και αν έχεις στο μυαλό σου το iPad, και τα όποια σκαλώματα είναι συνέπεια του πολύπλοκου TouchWiz και του ευαίσθητου, στο συγκεκριμένο τομέα, λειτουργικού. Καλό είναι να ξέρεις ακόμη, ότι το Note 10.1 έχει δυο κάμερες, τις οποίες για να είμαι ειλικρινής δεν τις χρησιμοποίησα. Πιθανότατα να κάνεις και εσύ το ίδιο όταν αντιληφθείς ότι θα δεις καλύτερα αποτελέσματα αν βασιστείς σε συμβατική ψηφιακή.

    Θα εκτιμήσεις το γεγονός, ότι το μεγάλο Note εξοπλίζεται με υπέρυθρη θύρα, που σημαίνει ότι λειτουργεί σαν τηλεκοντρόλ. Και σαν σημειωματάριο, αλλά για αυτό θα χρειαστεί να περάσεις χρόνο μαζί του. Βασικά το στόρι έχει ως εξής: βγάζεις το S Pen από την ειδική υποδοχή, ενεργοποιείται αυτόματα το ειδικό μενού και… βουαλά μπορείς να το χρησιμοποιήσεις. Μιας και το έφερε η κουβέντα… Η ακρίβεια της γραφίδας είναι από τις καλύτερες στην πιάτσα. Πόσο μάλλον αν την εκμεταλλευτείς με το προεκατεστημένο λογισμικό. Αυτό είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα του Κορεάτη. Ανοίγεις ένα πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών και κάνει παπάδες. Χωρίς υπερβολή, μιλάμε για επανάσταση στα tablets. Με μια παρατήρηση: είναι στιγμές που το interface μπορεί να σου δώσει στα νεύρα. Στην πραγματικότητα, το κορεάτικο front-end δεν συμπληρώνει απλά την εμπειρία του Android, το καπελώνει. Δεν λέω, έχει και τα καλά του. Όπως για παράδειγμα τα «mini apps» που δίνουν πρόσβαση στα σημαντικότερα apps από την αρχική οθόνη. Τι άλλο, τι άλλο; Ά, η αυτονομία εντυπωσιάζει. Θα δεις εύκολα τρεις ημέρες χρήσης, ακόμη και αν απασχολείσαι μαζί του καθημερινά.

    Το κλείνω για να μη σε κουράζω. Πιστεύω πως το Galaxy Note 10.1 είναι μια εξεζητημένη επιλογή. Ή αν προτιμάς, το ιδανικό tablet για γραφίστες. Η ψαγμένη γραφίδα, η οθόνη με το ποιοτικό touch και η real life αξιοπιστία, έρχονται να συμψηφίσουν ένα status quo που προσπαθεί να ανδρωθεί παράλληλα με ένα iPad, που στην ημεδαπή πουλάει σαν τρελό. Όμως τα 699 ευρώ της τιμής είναι λογαριασμός. Όσοι ματσό προσέλθετε.

     

    Specs: Samsung Galaxy Note 10.1 3G (€699)

    Λειτουργικό Android 4.0
    Επεξεργαστής Quad-core 1,4GHz
    Μνήμη 16GB storage, 2GB RAM, microSD
    Οθόνη 10,1″ Super AMOLED πολλαπλής αφής, 800×1280 pixels
    Κάμερα 1,9MPixel (πρόσθια), 5MPixel με LED φλας (οπίσθια)
    Συνδεσιμότητα microUSB, Wi-Fi, A-GPS, Bluetooth, είσοδος ήχου 3,5 χιλ.
    Αυτονομία 1.500 ώρες αναμονή, 2.000 ώρες ομιλία
    Διαστάσεις 262 x 180 x 8,9 χιλ.
    Βάρος 597 γραμ.

     

    Related Articles

    8 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles