22.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Αφιέρωμα στο Ηλεκτρονικό Τσιγάρο: το gadget, ο εθισμός, μύθοι και πραγματικότητες

    Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μία νέα συνήθεια που κερδίζει ολοένα και περισσότερους καπνιστές σε όλο τον κόσμο. Στο post αυτό θα σας δώσουμε κάποιες βασικές πληροφορίες γι αυτό, θα σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας, την προσωπική μας εμπειρία, ενδιαφέροντα πράγματα που μάθαμε ατμίζοντας, αλλά και θα μιλήσουμε για την ιδιότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ως gadget, που έχει οδηγήσει αρκετούς να κατασκευάσουν ιδιαίτερα συναρπαστικές ιδιοκατασκευές, με τους Έλληνες ατμιστές να κατατάσσονται στους πλέον ενημερωμένους, αλλά και ικανούς κατασκευαστές και χρήστες.

    Dai Sugano

    Τι είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

    Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μία συσκευή, η βασική λειτουργία της οποίας είναι να διοχετεύει ρεύμα σε μία αντίσταση, η οποία με τη σειρά της έχει στο εσωτερικό της ένα «φυτίλι», το οποίο εμποτίζεται με υγρό διαφόρων συνθέσεων και το οποίο ο χρήστης, ατμίζει. Τα υγρά που επιλέγει ο χρήστης να ατμίσει με το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχουν γλυκερίνη, προπυλενογλυκόλη ή ένα μείγμα αυτών των δύο, νικοτίνη σε περιεκτικότητα που ο χρήστης επιλέγει και φυτικά αρώματα που επίσης μπορεί να επιλέξει κάποιος από μία τεράστια ποικιλία που κυκλοφορεί στο εμπόριο.

    Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που κυκλοφορούν στα διάφορα ηλεκτρονικά και φυσικά καταστήματα, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Τα kits των οποίων το δοχείο για τον atomizer και το υγρό τοποθετούνται πάνω σε μπαταρίες, είτε σταθερής, είτε εναλλασσόμενης τάσης και οι οποίες μπαταρίες, η παροχή ή η ίδια η τάση, ελέγχεται με ηλεκτρονικούς τρόπους. Και η δεύτερη κατηγορία είναι τα μηχανικά mods, τα οποία είναι ιδιοκατασκευές που, για την διαχείριση της παροχής ρεύματος στον atomizer, δεν χρησιμοποιούν κανένα ηλεκτρονικό στοιχείο.

    Στις δύο παραπάνω βασικές κατηγορίες, μπορεί κάποιος να βρει πάρα πολλές παραλλαγές. Είτε σχετικά με τις μπαταρίες κι αν αυτές είναι σταθερής ή μεταβλητής τάσης, είτε παραλλαγές που αφορούν τον τύπο του ατμοποιητή (cartomizer-clearatomizer – dripping και άλλα).

    Σύντομη ιστορία

    Η πρώτη απόπειρα για ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει κατοχυρωθεί από τον Αμερικανό Herbert A. Gilbert το 1963, αλλά οι συσκευές πρώτης γενιάς που ξεκίνησαν να κυκλοφορούν στην αγορά, αποδίδονται στον Κινέζο χημικό Hon Lik ο οποίος, το 2003 είχε την ιδέα να χρησιμοποιήσει ένα πιεζοηλεκτρικό στοιχείο, προκειμένου αυτό να ατμοποιήσει υγρό που περιέχει νικοτίνη αναμεμειγμένη σε ένα διάλυμα προπυλενογλυκόλης.

    Ο cartomizer όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, δηλαδή, ο μηχανισμός που ενσωματώνει την φυτιλοαντίσταση μέσα στο δοχείο που βρίσκεται το υγρό, επινοήθηκε και σχεδιάστηκε από τους Umer και Tariz Sheikh. Κυκλοφόρησε πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία το 2007 και η λογική του χρησιμοποιήθηκε από τις περισσότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο ακόμα.

    Ηλεκτρονικό τσιγάρο – οι μύθοι

    e_cigarette1
    Το πλεόν διαδεομένο ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι στυλ eGo και τον clearatomizer με topcoil.

    Το 2004, το ηλεκτρονικό τσιγάρο του Hon Lik λανσαρίστηκε στην Κίνα ως μέθοδος διακοπής του καπνίσματος. Αρκετοί είναι οι κατασκευαστές που υποστηρίζουν το ίδιο. Η αιτιολόγησή τους είναι πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο, είναι ένας άλλος ακόμα τρόπος λήψης της νικοτίνης στο σώμα του χρήστη, όπως οι τσίχλες ή τα επιθέματα, ενώ ο χρήστης μπορεί να επιλέξει την περιεκτικότητα του υγρού του σε νικοτίνη, ανά πάσα στιγμή.

    Εμείς εδώ δεν θα σας πούμε κάτι τέτοιο. Για όσους χρησιμοποιούμε το ηλεκτρονικό τσιγάρο, με όποιο άρωμα και όποια σύνθεση κι αν έχει το ατμιστικό υγρό, δεν παύει να κάνουμε λήψη νικοτίνης. Μπορεί η λήψη αυτή να μην συνοδεύεται απ’ όλα τα υπόλοιπα συστατικά το καπνού, αλλά δεν παύει να είναι η συντήρηση ενός εθισμού, με την νικοτίνη να παραμένει μία ουσία η οποία και προκαλεί εθισμό και μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση και θάνατο.

    Φυσικά, μπορεί κάποιος να επιλέξει να ατμίσει με υγρά που έχουν μηδενική περιεκτικότητα σε νικοτίνη, αλλά ανάμεσα στους μη καπνιστές, η άτμιση είναι το ίδιο σπάνια όπως και το… κάπνισμα.

    Ηλεκτρονικό τσιγάρο – το gadget

    buffalo
    Buffalo Mechanical Mod

    Αν σας γράφουμε εδώ, στο digitallife.gr για το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι γιατί χρησιμοποιώντας το, ανακαλύψαμε μία μεγάλη κοινότητα που αντιμετωπίζει το vaping σαν gadget και είναι τέτοιο. Πρόκειται για συσκευή με πολλές παραλλαγές, αρκετές τεχνικές κατασκευής που, η κάθε μία, δίνει τις δικές τις αποδόσεις και επιδόσεις στην ποιότητα της άτμισης. Όπως και στην περίπτωση συσκευών ευρείας χρήσης, όπως το smartphone, ή οι κάμερες, υπάρχουν τεχνικά χαρακτηριστικά που αφορούν τα υλικά κατασκευής ή τις μεθόδους κατασκευής, υπάρχουν specs για τις μπαταρίες, υπάρχει διαφοροποίηση στον σχεδιασμό, το μέγεθος, το βάρος, την αυτονομία, ενώ παράλληλα υπάρχουν ένα σωρό αξεσουάρ που συνοδεύουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Από τα περίτεχνα σχεδιασμένα στόμια που μπορεί κάποιος να βάλει πάνω στο tank του, μέχρι και χειροποίητες θήκες για την μεταφορά του.

    Σε επόμενες, περισσότερο ειδικές αναφορές, θα μοιραστούμε μαζί σας συσκευές που έχουν κυκλοφορήσει στην παγκόσμια αγορά, συσκευές με ποικίλα τεχνικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, ενώ θα προσπαθήσουμε να σας μεταφέρουμε τις δραστηριότητες μίας πολύ ενεργής παγκόσμιας κοινότητας από χρήστες, με αναφορές στα forum στα οποία συζητούν, τα πάμπολλα reviews που έχουν αναρτηθεί στο Youtube, τα αφιερώματα που πραγματοποιούν ολοένα και περισσότερα τεχνολογικά site, τα οποία αντιμετωπίζουν (και αυτά) το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως gadget.

    Είναι οι vapers παγκοσμίως «gadget-άδες»;

    Οι vapers, πέρα απ’ το αν είναι εθισμένοι στη νικοτίνη ή στην άτμιση γενικότερα, είναι gadget freaks. Οι περισσότεροι ασχολούνται μανιωδώς με τις συσκευές τους, δοκιμάζουν διάφορα setups συνδυάζοντας μπαταρίες, αντιστάσεις, τρόπους τοποθέτησης του φιτιλιού και της αντίστασης στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, γράφουν σε φόρουμ, αξιολογούν τα προϊόντα που έχουν δοκιμάσει.

    Είναι όμως και «χημικοί». Πάρα πολύς κόσμος δεν αρκείται στα έτοιμα υγρά αναπλήρωσης που υπάρχουν στην αγορά, αλλά προμηθεύεται βάσεις και αρώματα και δημιουργεί τα δικά του μείγματα που αρμόζουν περισσότερο στα γούστα τους και τις γεύσεις που θέλουν να δοκιμάσουν, αλλά και την περιεκτικότητα σε νικοτίνη.

    Κίνδυνοι

    e_cigarette3
    Τα μέρη μίας βάσης και ενός τύπου φυτιλοαντίστασης

    Σε ότι αφορά το ηλεκτρονικό τσιγάρο χρειάζεται κάποιος να κρατά δύο δεδομένα στην σκέψη του. Πρώτον ότι πρόκειται για μία συσκευή με συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, συγκεκριμένη απόδοση και μία συσκευή που χρειάζεται συντήρηση, αλλά και δοκιμές πριν κάποιος καταλήξει σε εκείνη που τον ικανοποιεί. Η συσκευή αυτή, ανάλογα με την ποιότητα κατασκευής της, ενέχει κινδύνους. Παραδείγματος χάριν, το γεγονός ότι σε αρκετές από τις συσκευές, οι κολλήσεις των μεταλλικών στοιχείων στις αντιστάσεις γίνονται με το γνωστό «καλάι», δηλαδή κασσίτερο, υλικό ιδιαίτερα τοξικό για τον άνθρωπο. Σε πολλές κατασκευές υπάρχουν πολλά πλαστικά μέρη, ακόμα και στις αντιστάσεις, με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται να αλλοιώνουν τα πλαστικά, άρα και πιθανά, τις αλλοιώσεις αυτές να τις εισπνέουμε. Το ίδιο ισχύει και για τις κόλλες.

    Δεύτερον, ότι οτιδήποτε αφορά την πρόσμιξη και την άτμιση υγρών, ο μέσος χρήστης μπαίνει σε αχαρτογράφητη περιοχή. Γιατί;

    Πρώτα απ’ όλα πρέπει να γνωρίζει (αν δεν το γνωρίζει ήδη) ότι η νικοτίνη είναι τοξική. Σε οποιαδήποτε ενασχόλησή του με νικοτίνη, θα πρέπει να προστατεύει τον εαυτό του και τους άλλους από αυτή. Έτσι, κατά την διάρκεια της πρόσμιξης των υγρών θα πρέπει να φορά γάντια, να προστατεύει τα μάτια και το δέρμα του. Τα υγρά δεν θα πρέπει να έρχονται ποτέ σε επαφή με ζώα ή παιδιά. Η νικοτίνη περνά στον οργανισμό και από το δέρμα και κάποιος ευαίσθητος οργανισμός, όπως ένα παιδί, μπορεί να δηλητηριαστεί από πολύ μικρή ποσότητα νικοτίνης που θα έρθει σε επαφή με το δέρμα του.

    Επίσης αχαρτογράφητη περιοχή για τον χρήστη είναι το γεγονός ότι οι διάφορες γεύσεις που χρησιμοποιούνται για τα ατμιστικά υγρά, μπορεί μεν να προέρχονται από μαγειρικά αρώματα, αλλά κανείς δεν έχει επιβεβαιώσει ιατρικά ότι τα αρώματα αυτά μπορούν να ατμίζονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

    Οφέλη

    Στα οφέλη που μπορεί κανείς να πιστώσει στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, η οικονομία είναι ένα από αυτά, αλλά βασίζονται και σε προσωπικές εντυπώσεις. Έτσι, ως χρήστης μπορώ να σας πω πως η μηνιαία δαπάνη για ανταλλακτικά και ατμιστικά υγρά για εμένα προσωπικά κυμαίνεται στα 20 ευρώ, ενώ κανείς πρέπει να υπολογίσει και τον χρόνο μέσα στον οποίο θα κάνει απόσβεση της συσκευής του, ανάλογα τον τύπο και την ποιότητα (άρα και την τιμή) που έχει επιλέξει. Αν χρειάζεστε να υπολογίσετε μία αρχική δαπάνη, θα υπολογίσετε περίπου 50 ευρώ για κάποια βασικά starter kits με τις τιμές αυτές να ανεβαίνουν ανάλογα τις επιλογές που θα κάνετε. Εύρος τιμής θα αντιμετωπίσετε και στα υγρά αναπλήρωσης, ανάλογα αν επιλέγετε έτοιμες λύσεις που βρίσκετε στα καταστήματα, ή αν φτιάχνετε υγρά αναπλήρωσης μόνοι σας.

    Στα οφέλη του ηλεκτρονικού τσιγάρου θα προσθέσουμε και την τεράστια διαφορά που έχουμε εμείς ως χρήστες σε ζητήματα αισθητικής και υγιεινής. Με το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν επιβαρύνει κάποιος το περιβάλλον του και τον εαυτό του στην μυρωδιά του τσιγάρου ή τις στάχτες, ενώ είναι μεγάλη η διαφορά στους φανατικούς καπνιστές, όσον αφορά τον βήχα που προκαλεί το τσιγάρο, ή το κιτρίνισμα στην οδοντοστοιχία και τα χέρια.

    Το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην Ελλάδα

    The Nemesis Mechanical Mod by atmomichani.gr
    The Nemesis Mechanical Mod by atmomichani.gr

    Η αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Ελλάδα, αν και γνώρισε μία απότομη ανάπτυξη πριν 3 χρόνια και μία εξίσου απότομη πτώση, πλέον φαίνεται να ωριμάζει και να εμφανίζονται ολοένα και περισσότερο ενημερωμένα σημεία πώλησης στην επικράτεια. Πέρα από τις «αλυσίδες» καταστημάτων, υπάρχουν αρκετά καταστήματα στις πόλεις της Ελλάδας, είτε που ασχολούνταν με ηλεκτρονικά και πρόσθεσαν στη γκάμα των προϊόντων τους το ηλεκτρονικό τσιγάρο, είτε αυτόνομα καταστήματα αποκλειστικά με είδη άτμισης. Πιο συγκεκριμένα είναι τα πράγματα στο ηλεκτρονικό εμπόριο όπου ολοένα και περισσότερα e-shops εμφανίζονται που ασχολούνται αποκλειστικά με το vaping.

    Όπως και σε όλα τα είδη, στα καταστήματα (ηλεκτρονικά και φυσικά) που θα βρείτε για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, θα συναντήσετε ενημερωμένους και όχι ενημερωμένους επαγγελματίες, φτηνές ή ακριβές τιμές. Όπως και σε κάθε είδος που ψωνίζετε, χρειάζεται να κάνετε έρευνα αγοράς και να βρείτε εκείνο το σημείο πώλησης που θα ικανοποιεί τις ανάγκες σας, τόσο ποιοτικά, όσο και τιμολογιακά.

    Το ενδιαφέρον της Ελληνικής αγοράς στο ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι η ύπαρξη εταιρειών και ατόμων που έχουν ασχοληθεί πολύ σοβαρά με την κατασκευή ηλεκτρονικών τσιγάρων (mods κυρίως) αλλά και υγρών αναπλήρωσης, τα οποία διαθέτουν με μεγάλες αξιώσεις στη διεθνή αγορά.

    Πώς ξεκινάς με το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

    Vapefest-2013-Vap-Flavor

    Σε αυτό το σημείο μπορούμε να σας πούμε μόνο τις δικές μας εντυπώσεις. Αν είστε καπνιστές και ξεκινήσετε το ηλεκτρονικό τσιγάρο ή όχι, είναι δική σας υπόθεση και κανείς δεν χρειάζεται να σας συμβουλεύσει γι αυτό. Αν δεν είστε καπνιστές δεν έχετε κανένα λόγο να αρχίσετε το ηλεκτρονικό τσιγάρο εκτός αν θέλετε να δοκιμάσετε την ιδέα της άτμισης ενός αρώματος ή γεύσης. Επίσης, μην μπείτε στη διαδικασία να ξεκινήσετε την άτμιση με την δικαιολογία ότι θέλετε να ξεπεράσετε τον εθισμό σας στη νικοτίνη. Κανένας σοβαρός κατασκευαστής δεν θα σας παρουσιάσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως μέθοδο διακοπής καπνίσματος και αν κάποιος το κάνει, μην τον αντιμετωπίσετε με σοβαρότητα ούτε εσείς.

    Ξεκινώντας με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, θα σας λέγαμε να κρατάτε το μυαλό σας ανοιχτό και να δοκιμάζετε. Δοκιμάζοντας θα βρείτε τη σύνθεση υγρών αναπλήρωσης που σας ταιριάζει (αν θα έχουν ως βάση τη γλυκερίνη, την προπυλενογλυκόλη ή μείγμα των δύο), δοκιμάζοντας θα βρείτε τη συσκευή εκείνη που θα σας δίνει την καλύτερη γεύση και την μεγαλύτερη ικανοποίηση ή την αυτονομία και την χρηστικότητα που χρειάζεστε. Όπως και στην περίπτωση των gadgets, δεν υπάρχει χρυσή συνταγή και ο τύπος του ηλεκτρονικού τσιγάρου και των υγρών που θα επιλέξετε, θα είναι καθαρά προσαρμοσμένα στη δική σας ανάγκη.

    Αυτό που θα σας συμβουλεύαμε είναι, ξεκινώντας, να ενημερωθείτε από τις διάφορες κοινότητες χρηστών που υπάρχουν στο διαδίκτυο, σε Ελλάδα και εξωτερικό, να συζητήσετε τις ανάγκες σας και τις εντυπώσεις σας με πιο έμπειρους ατμιστές, αλλά και να ψωνίζετε από καταστήματα που μπορούν να σας προτείνουν καλύτερες λύσεις για την άτμισή σας.

    *Hat Tip to Dimitris για τις πληροφορίες, τις φωτογραφίες, τις πολλαπλές δοκιμές σε συσκευές και ανταλλακτικά, το digging και τις συσκευές που έφερε υπ’ όψιν μας.

    Πηγές: Guide To Vaping, Wikipedia, E-kapnisma, Greek Vapers, E-Cigarette Forum, Digital Trends

    Related Articles

    3 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles