21.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    e-shops που εμπλέκονται στη “κυκλική απάτη” του ΦΠΑ στην Ελλάδα, κάνουν θραύση τώρα και στην Κύπρο!

    smartphones

    Αρνητικές προεκτάσεις με απώλεια σημαντικών κρατικών εσόδων για την Κύπρο φαίνεται να έχει το φαινόμενο της απάτης στο τομέα του ΦΠΑ από ελληνικές επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου που ανοίγουν και λειτουργούν διαδικτυακά καταστήματα για μερικούς μήνες ή και εβδομάδες και μετά εξαφανίζονται.

    Τα ηλεκτρονικά αυτά καταστήματα που εμπλέκονται στη λεγόμενη “κυκλική απάτη” του ΦΠΑ στην Ελλάδα, τους τελευταίους μήνες «κάνουν θραύση» και στην Κύπρο, αφού ακλουθώντας την γνωστή τους πρακτική να  μην εφαρμόζουν την σχετική νομοθεσία και τις ειδικές πρόνοιες για το Φόρο Προστιθεμένης Άξιας στις  διασυνοριακές συναλλαγές, πωλούν ανεξέλεγκτα σε πολύ χαμηλές τιμές όλα τα πανάκριβα μοντέλα κινητών τηλέφωνων, με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικά έσοδα για το κυπριακό δημόσιο από την μη είσπραξη ΦΠΑ και το φόρο εταιρικών κερδών. Παράλληλα δημιουργούνται σοβαρές στρεβλώσεις και αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος των κυπριακών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, αφού τίθενται σε σαφώς μειονεκτική θέση δεδομένου ότι, τα εμπορεύματα που πωλούν οι κυπριακές επιχειρήσεις υπόκεινται σε ΦΠΑ, σε αντίθεση με τις ελληνικές επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου που συμμετέχουν στο «κόλπο της κυκλικής  απάτης του ΦΠΑ» και  τους τελευταίους μήνες δρουν ανεξέλεγκτα στην Κύπρο.

    Το πρόβλημα αυτό έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και υπολογίζεται ότι μόνο το 2016 πωλήθηκαν στην Κύπρο εκτός των καναλιών διανομής των μεγάλων κυπριακών αλυσίδων λιανικής, περισσότερα από 21 χιλιάδες κινητά τηλέφωνα (συνολικής αξίας κοντά στα 12.5 εκατομμύρια ευρώ), με αποτέλεσμα να χαθούν σημαντικά φορολογικά έσοδα από τα κρατικά ταμεία.

    Η απάτη του ΦΠΑ σε 4 βήματα 

    Η  απάτη του ΦΠΑ «στήνεται» ως ακολούθως: 

    Βήμα 1ον Οι επιτήδειοι στήνουν μια εταιρεία που εισάγει κινητά τηλέφωνα από χώρα της Ευρώπης. Επειδή είναι ενδοκοινοτική συναλλαγή, δεν πληρώνουν ΦΠΑ.

    Βήμα 2ον Στην συνέχεια στήνουν μια άλλη 2η εταιρεία στην Ελλάδα η την Κύπρο και ορισμένες φορές στη Βουλγαρία, στην οποία εμφανίζεται ως επιχειρηματίας ένας αλλοδαπός ή ηλικιωμένος που συνήθως είναι  ένας δικός τους «αχυράνθρωπος».

    Βήμα 3ον Τα κινητά τηλέφωνα πωλούνται στην συνέχεια μέσω ίντερνετ, οι καταναλωτές από Ελλάδα πληρώνουν τον ΦΠΑ 24 % που αναλογεί στις αγορές τους ενώ για τους καταναλωτές από Κύπρο τα προϊόντα προσφέρονται χωρίς ΦΠΑ ώστε οι τιμές να είναι πολύ ελκυστικές.  αφού οι επιτήδειοι γνωρίζουν ότι στην Κύπρο οι εταιρείες πωλούν τα ιδία προϊόντα με ΦΠΑ 19%.

    Βήμα 4ον Ο ΦΠΑ που εισπράττεται από καταναλωτές για αγορές εντος Ελλάδας δεν αποδίδεται ποτέ γιατί η εταιρεία που τα πούλησε εξαφανίζεται ενώ για τις πωλήσεις που έγινα διαδικτυακά στην Κύπρο χάνονται σημαντικά φορολογικά έσοδα για το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles