18.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Ε3 2012: Η ανασκόπηση

    Η καρδιά του παγκόσμιου gaming χτυπούσε το τριήμερο 5-7 Ιουνίου στο Λος Άντζελες, εκεί όπου έλαβε χώρα όπως και κάθε χρόνο τέτοια εποχή η Electronic Entertainment Expo E3 όπως είναι εν συντομία γνωστή). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση κατά τη διάρκεια της οποίας, μικρές και μεγάλες εταιρείες από τη βιομηχανία των videogames παρουσιάζουν στους εκπροσώπους του Τύπου (η πρόσβαση στην έκθεση επιτρέπεται μόνο στους δημοσιογράφους και τις σχετικές με τον χώρο εταιρείες) τα εγχειρήματα, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους για την επόμενη (ή και τη μεθεπόμενη) σεζόν. Για τρεις ημέρες λοιπόν τα μάτια όλων των φίλων του gaming ήταν στραμμένα στο Convention Center της «Πόλης των Αγγέλων» και εδώ που τα λέμε, όχι άδικα.

    Από τη φετινή E3 έλειψαν οι ανακοινώσεις νέου hardware. Με άλλα λόγια οι φήμες που ήθελαν τις Microsoft και Sony να ανακοινώνουν τα νέα Xbox και PlayStation αντίστοιχα δεν επαληθεύτηκαν. Οι δύο κατασκευαστές δεν έκριναν ότι ήταν έτοιμοι για τέτοιου είδους ανακοινώσεις, μεταθέτοντάς τες κατά πάσα πιθανότητα για την E3 του 2013 (η οποία, σημειωτέον, δεν γνωρίζουμε ακόμα πού ακριβώς θα διεξαχθεί –ακούγονται ήδη Νέα Υόρκη, Νέα Ορλεάνη, Σικάγο και Σαν Φρανσίσκο). Στη Sony ειδικά εστίασαν αποκλειστικά στα videogames, την ώρα που η Microsoft ανακοίνωνε την τεχνολογία Smart Glass η οποία θα επιτρέψει στους καταναλωτές να συνδέσουν το Xbox 360 τους με smartphones και tablets. Αν αναλογιστείτε και το ότι μέσω του Xbox LIVE η εταιρεία προσφέρει υπηρεσίες τηλεόρασης, μουσικής και βίντεο (βλ. streaming) συν το browsing και βέβαια τη λειτουργικότητα και την καινοτομία του Kinect, τότε το Xbox 360 εξελίσσεται στη μοναδική συσκευή που θα πρέπει να έχει κανείς πλάι στην τηλεόρασή του.

    Η τρίτη «μεγάλη» της παρέας, η Nintendo, μας έδειξε λίγο-πολύ ό,τι και πέρυσι: το Wii U. Η ιαπωνική εταιρεία ασχολήθηκε ελάχιστα με το 3DS όμως μας έδωσε λίγες περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με πέρυσι για τη νέα της κονσόλα (επερχόμενα παιχνίδια και κάποια τελικά designs) αλλά και πάλι απέτυχε να γίνει τελείως ξεκάθαρη αφού «αμέλησε» να ανακοινώσει διαθεσιμότητα, τιμή και πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά. Το Wii U ήταν και το μεγάλο ερωτηματικό της E3 αφού στη δεύτερη παρουσία του στο σόου, δεν κατάφερε να πείσει Τύπο και κοινό. Είναι όντως μια καινοτόμος λύση; Αξίζει κανείς να δαπανήσει τα 300 ευρώ που λέγεται ότι θα στοιχίζει; Πόσο πολύ θα το στηρίξουν οι third-party εταιρείες και εν τέλει αποτελεί πράγματι μια next-gen κονσόλα ή μιλάμε για ένα σύστημα της τρέχουσας γενιάς που απλά… άργησε να κυκλοφορήσει;

    Στο hardware λοιπόν μπορεί να μην είχαμε κάτι το ιδιαίτερο, στο software ωστόσο οι ανακοινώσεις δεν έλειψαν –τουναντίον! Η φετινή E3 βέβαια ήταν το… πανηγύρι του sequel αφού οι εταιρείες προτίμησαν να πάνε στα σίγουρα και να επενδύσουν σε κυκλοφορίες στο πλαίσιο γνωστών franchises με τα οποία το ευρύ κοινό είναι ήδη εξοικειωμένο –και άρα τα έξοδα προβολής θα είναι σημαντικά λιγότερα απ’ ότι για ένα καινούριο και άγνωστο brand. Οι τίτλοι λοιπόν που μαγνήτισαν το ενδιαφέρον μας ήταν πολλοί και για κάθε γούστο και format.

    Η μεγάλη νικήτρια της E3 2012 ήταν αδιαμφισβήτητα η Ubisoft. Η γαλλική εταιρεία παρουσίασε ένα αξιοζήλευτο line-up στην έκθεση αποτελούμενο μόνο από επιτυχίες: Assassin’s Creed III, Watch Dogs, Far Cry 3, ZombiU, Rayman Legends, Splinter Cell: Blacklist, Rocksmith, είναι κάποιοι από τους τίτλους για τους οποίους θα μιλάμε για μήνες –να μας το θυμηθείτε, αν η Ubi συνεχίσει έτσι, τότε σε καναδυό χρόνια αυτή θα είναι το μεγάλο όνομα της βιομηχανίας! Από τις υπόλοιπες εταιρείες η EA είχε αξιόλογους τίτλους (Need for Speed: Most Wanted, Crysis 3, SimCity, Medal of Honor: Warfighter) ενώ τα Tomb Raider, Sleeping Dogs και Hitman: Absolution συνέθεσαν μια πολύ δυνατή τριάδα action για τη Square Enix. Το Black Ops II ήταν η σταθερή αξία της Activision ενώ εξίσου ποιοτική ήταν και η «σύνθεση» της THQ με Darksiders II, Company of Heroes 2 και Metro: Last Light. Από κοντά και οι first-party εταιρείες με τα Forza Horizon, Wonderbook, New Super Mario Bros. U, The Last of Us και Beyond: Two Souls –η Sony μάλιστα έδωσε ρεσιτάλ.

    Η φετινή E3 κύλησε μάλλον ομαλά και προβλέψιμα –αφού να φανταστείτε πως η μόνη πραγματική έκπληξη ήταν το Watch Dogs της Ubi. Οι μεγάλες και βαρύγδουπες ανακοινώσεις έλειψαν αλλά έστω κι έτσι τα όσα έλαβαν χώρα στο εκθεσιακό κέντρο του Λος Άντζελες δεν ήταν και λίγα. Εμείς πάντως ήδη έχουμε αρχίσει να ψάχνουμε για χώρο στην ατζέντα μας.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles