16.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Θέλεις να δεις ένα χάρτη της Γης με όλους τους σεισμούς που έχουν συμβεί από το 1898 κι έπειτα;

    Οι σεισμοί είναι η “μέθοδος” που χρησιμοποιεί ο πλανήτης μας για να αποδείξει πόσο ‘ζωντανός” είναι. Είτε τους μισείτε, είτε όχι, δεν παύει να είναι η εκτόνωση όλης αυτής της κινητικότητας που υπάρχει στο εσωτερικό του πλανήτη, με τον φλοιό και τις τεκτονικές πλάκες να επιπλέουν πάνω στο μάγμα και να σχηματίζουν την επιφάνεια της Γης, όπως την γνωρίζουμε τώρα.

    Όταν όμως συμβαίνει ένας σεισμός κοντά μας, ή στην πόλη μας έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι είναι ένα μεμονωμένο γεγονός και συμβαίνει μόνο σε μας. Αν και ζούμε  σε μία από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του κόσμου, συγκριτικά με άλλες, ένας οπτικός χάρτης που δημιουργήθηκε βασισμένος σε στοιχεία του Εθνικού Σεισμολογικού Συστήματος των ΗΠΑ, με καταγραφές όλων των σεισμών που έχουν σημειωθεί από το 1898 μέχρι και σήμερα, ίσως καταλάβουμε πως… υπάρχουν και χειρότερα.

    (Κάντε κλικ πάνω στο χάρτη για να τον δείτε σε πλήρη ανάλυση)

    Δημιουργός του παραπάνω χάρτη, είναι ο John Nelson που έχει σαν επάγγελμα την εικονοποίηση δεδομένων, αλλά ο χάρτης αυτός είναι ένα project που είχε στον ελεύθερο χρόνο του. Αποτύπωσε τα διάφορα επίκεντρα των σεισμών με τα χρώματα να είναι περισσότερο ή λιγότερο έντονα, ανάλογα με το μέγεθος του καταγεγραμμένου σεισμού, αλλά και την συχνότητα σε κάθε περιοχή.

    Ο χάρτης είναι ένας πολύ καλός οδηγός σε περίπτωση που συνειδητοποιείτε ότι ζείτε σε λάθος χώρα, αν φοβάστε τους σεισμούς και θέλετε να … μετακομίσετε. Είναι όμως  και μία πολύ καλή αφορμή να συνειδητοποιήσετε ότι οι σεισμοί είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του πλανήτη και δύσκολα θα μπορέσετε να τους αποφύγετε. Θα είναι σαν να λέτε στον πλανήτη να σταματήσει να ζει…

    Πηγή: The Daily Mail

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles